0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Surówka z kapusty pekińskiej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Surówka z kapusty pekińskiej

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonała i bardzo prosta do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej z sosem Winegret. Surówka może być dodatkiem do obiadów, mięsnych sosów i pieczeni, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek. Zamiast liści sałaty, pomidorów czy ogórków można na wędlinie położyć cienką warstwę surówki z kapusty pekińskiej.

Surówka ma zdecydowany smak dzięki pysznemu sosowi. Do surówki można dodać również odrobinę kukurydzy lub czerwonej marynowanej fasoli.

Zawsze kiedy przechodzę na dietę robię sobie właśnie tę surówkę z kapusty pekińskiej, jest lekka i zdrowa. Można jej zjeść dużą miskę z dodatkiem kawałka ryby lub białego mięsa drobiowego.

Polecam.

Surówka z Kapusty Pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki surówki:

  • 1 średnia kapusta pekińska ok. 500-600 g.
  • 2 duże marchewki
  • 1 duże jabłko
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania warzyw na surówkę:

Kapustę pekińską umyć, wierzchnie liście jeśli są brzydkie zdjąć i wyrzucić, oczyścić jeśli trzeba.

Kapustę przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki, kiedy dojdziemy do części spodniej można kapustę przeciąć jeszcze raz na pół, żeby kawałki chrupiące były niezbyt długie. Włożyć kapustę do dużej miski, odstawić.

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić
Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.

Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać, odstawić.

Składniki sosu Winegret:

  • ok. 70 ml. oliwy z oliwek (to trochę więcej niż 1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijone
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania sosu Winegret:

Wszystkie składniki sosu umieścić w miseczce lub w niewielkim słoiku, dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty sos. Spróbować na kawałeczku sałaty, jeśli trzeba można dolać odrobinę oliwy lub doprawić solą lub pieprzem. Musimy znaleść nasz idealny smak, ew. dodając któryś ze składników.

Przygotowanie surówki pekińskiej z sosem Winegret:

Do miski w której mamy warzywa i sałatę pekińską wlać sos, dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 6-7 min, a następnie ponownie wymieszać.  Podawać.

Surówka jest doskonałym dodatkiem do mięs lub kanapek.

Smacznego 🙂

Surówka z Kapusty Pekińskiej
Przygotowanie warzyw na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka z Sosem Winegret
Przygotowanie sosu Winegret
Surówka z Kapusty Pekińskiej z sosem
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej
Surówka z Kapusty

Więcej przepisów na dodatki do dań znajdziecie tutaj:

Krokiety z grzyba

 

Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj:

Surówka z Kapusty Pekińskiej

 

 

(Visited 6 155 times, 8 visits today)

Dorota

previous
Sałatka Śledziowa
next
Surówka z pora
previous
Sałatka Śledziowa
next
Surówka z pora

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię