Surówka z kapusty pekińskiej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Surówka z kapusty pekińskiej

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Doskonała i bardzo prosta do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej z sosem Winegret. Surówka może być dodatkiem do obiadów, mięsnych sosów i pieczeni, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek. Zamiast liści sałaty, pomidorów czy ogórków można na wędlinie położyć cienką warstwę surówki z kapusty pekińskiej.

    Surówka ma zdecydowany smak dzięki pysznemu sosowi. Do surówki można dodać również odrobinę kukurydzy lub czerwonej marynowanej fasoli.

    Zawsze kiedy przechodzę na dietę robię sobie właśnie tę surówkę z kapusty pekińskiej, jest lekka i zdrowa. Można jej zjeść dużą miskę z dodatkiem kawałka ryby lub białego mięsa drobiowego.

    Polecam.

    Surówka z Kapusty Pekińskiej

    Surówka z kapusty pekińskiej

    Składniki surówki:

    • 1 średnia kapusta pekińska ok. 500-600 g.
    • 2 duże marchewki
    • 1 duże jabłko
    • sok z cytryny

    Sposób przygotowania warzyw na surówkę:

    Kapustę pekińską umyć, wierzchnie liście jeśli są brzydkie zdjąć i wyrzucić, oczyścić jeśli trzeba.

    Kapustę przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki, kiedy dojdziemy do części spodniej można kapustę przeciąć jeszcze raz na pół, żeby kawałki chrupiące były niezbyt długie. Włożyć kapustę do dużej miski, odstawić.

    Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić
    Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.

    Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać, odstawić.

    Składniki sosu Winegret:

    • ok. 70 ml. oliwy z oliwek (to trochę więcej niż 1/4 szklanki)
    • 1 łyżeczka musztardy Dijone
    • ok. 1 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania sosu Winegret:

    Wszystkie składniki sosu umieścić w miseczce lub w niewielkim słoiku, dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty sos. Spróbować na kawałeczku sałaty, jeśli trzeba można dolać odrobinę oliwy lub doprawić solą lub pieprzem. Musimy znaleść nasz idealny smak, ew. dodając któryś ze składników.

    Przygotowanie surówki pekińskiej z sosem Winegret:

    Do miski w której mamy warzywa i sałatę pekińską wlać sos, dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 6-7 min, a następnie ponownie wymieszać.  Podawać.

    Surówka jest doskonałym dodatkiem do mięs lub kanapek.

    Smacznego 🙂

    Surówka z Kapusty Pekińskiej
    Przygotowanie warzyw na surówkę z kapusty pekińskiej
    Surówka z Sosem Winegret
    Przygotowanie sosu Winegret
    Surówka z Kapusty Pekińskiej z sosem
    Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej
    Surówka z Kapusty

    Więcej przepisów na dodatki do dań znajdziecie tutaj:

    Krokiety z grzyba

     

    Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj:

    Surówka z Kapusty Pekińskiej

     

     

    (Visited 8 620 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sałatka Śledziowa
    next
    Surówka z pora
    previous
    Sałatka Śledziowa
    next
    Surówka z pora

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię