Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonała i bardzo prosta do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej z sosem Winegret. Surówka może być dodatkiem do obiadów, mięsnych sosów i pieczeni, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek. Zamiast liści sałaty, pomidorów czy ogórków można na wędlinie położyć cienką warstwę surówki z kapusty pekińskiej.
Surówka ma zdecydowany smak dzięki pysznemu sosowi. Do surówki można dodać również odrobinę kukurydzy lub czerwonej marynowanej fasoli.
Zawsze kiedy przechodzę na dietę robię sobie właśnie tę surówkę z kapusty pekińskiej, jest lekka i zdrowa. Można jej zjeść dużą miskę z dodatkiem kawałka ryby lub białego mięsa drobiowego.
Polecam.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki surówki:
- 1 średnia kapusta pekińska ok. 500-600 g.
- 2 duże marchewki
- 1 duże jabłko
- sok z cytryny
Sposób przygotowania warzyw na surówkę:
Kapustę pekińską umyć, wierzchnie liście jeśli są brzydkie zdjąć i wyrzucić, oczyścić jeśli trzeba.
Kapustę przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki, kiedy dojdziemy do części spodniej można kapustę przeciąć jeszcze raz na pół, żeby kawałki chrupiące były niezbyt długie. Włożyć kapustę do dużej miski, odstawić.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić
Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.
Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać, odstawić.
Składniki sosu Winegret:
- ok. 70 ml. oliwy z oliwek (to trochę więcej niż 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka musztardy Dijone
- ok. 1 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania sosu Winegret:
Wszystkie składniki sosu umieścić w miseczce lub w niewielkim słoiku, dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty sos. Spróbować na kawałeczku sałaty, jeśli trzeba można dolać odrobinę oliwy lub doprawić solą lub pieprzem. Musimy znaleść nasz idealny smak, ew. dodając któryś ze składników.
Przygotowanie surówki pekińskiej z sosem Winegret:
Do miski w której mamy warzywa i sałatę pekińską wlać sos, dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 6-7 min, a następnie ponownie wymieszać. Podawać.
Surówka jest doskonałym dodatkiem do mięs lub kanapek.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na dodatki do dań znajdziecie tutaj:
Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj: