Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna obiadowa surówka z porów. W lekkim sosie majonezowo-jogurtowym. Jogurt grecki można zastąpić śmietaną, ale ja zawsze używam jogurtu greckiego, jest lżejszy i moim zdaniem smaczniejszy.
Pora po pokrojeniu i posoleniu trzeba koniecznie odcisnąć z soku, żeby nie puszczał soku kiedy surówka jest już na talerzu, ponadto niektóre pory są dość ostre, a odciskanie soku nieco je łagodzi.
Do przygotowania surówki używamy tylko jasnej, a najlepiej białej części pora. Im bardziej zielona część tym ostrzejsza.
Surówkę z porów można również używać jako dodatek do kanapek lub tortilli, sprawi, że każda potrawa zyska zdecydowany charakter.
Smacznego 🙂
Surówka z pora
Składniki na surówkę z pora dla 2-3 osób:
- 1 duży por z dużą białą częścią
- 1 duża lub 2 średnie marchewki
- 1 średnie jabłko
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- sól
Sposób przygotowania surówki z pora:
Warzywa umyć, marchewkę i jabłko obrać. Z pora zdjąć dwie wierzchnie warstwy.
Jasną część pora pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski lub sita i posolić ok. 1 płaską łyżeczką soli, wymieszać, odstawić na 10-15 min. W tym czasie por zmięknie i puści sok.
Pora ułożyć na lnianej ścierce i dokładnie odcisnąć. Włożyć do średniej miski.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Dodać do pora. Wymieszać.
W miseczce połączyć majone z jogurtem greckim, wymieszać.
Do warzyw wlać majonezowy sos i dokładnie wymieszać całość.
Podawać jako dodatek do dań mięsnych i obiadów. Surówkę z pora przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
Więcej pomysłów na surówki znajdziecie tutaj:
Przepisy na dodatki do dań znajdziecie tutaj: