Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Latwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Kapusta Pekińska to jedno z popularniejszych warzyw do przyrządzania obiadowych dodatków. Można zrobić z niej gołąbki, dodać do zupy, lub tak jak ja przyrządzić szybką i łatwą surówkę.
Biały śmietanowo-majonezowy sos możecie wykorzystać jako dodatek do wielu innych dań, np. jako sos do pieczonych domowych frytek, sos do pizzy z tuńczykiem lub do polania pomidorów. Sprawdza się doskonale. Można przechowywać go w lodówce nawet przez 3 dni.
Polecam 🙂

Surówka z Kapusty Pekińskiej
z Białym Sosem
Składniki surówki:
- 1 średnia kapusta pekińska ok. 500-600 g.
- 2 duże marchewki
- 1 duże jabłko
- sok z cytryny
Sposób przygotowania warzyw na surówkę:
Kapustę pekińską umyć, wierzchnie liście jeśli są brzydkie zdjąć i wyrzucić, oczyścić jeśli trzeba.
Kapustę przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki, kiedy dojdziemy do części spodniej można kapustę przeciąć jeszcze raz na pół, żeby kawałki chrupiące były niezbyt długie. Włożyć kapustę do dużej miski, odstawić.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić
Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.
Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać, odstawić.
Składniki białego sosu do surówki:
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 płaskie łyżeczki musztardy miodowej lub sarepskiej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania sosu białego do surówki:
Wszystkie składniki sosu połączyć w miseczce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 min, a następnie ponownie wymieszać. Spróbować i ew. doprawić solą.
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z białym sosem:


