Surówka z Kapusty Pekińskiej z Białym Sosem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Białym Sosem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Latwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Kapusta Pekińska to jedno z popularniejszych warzyw do przyrządzania obiadowych dodatków. Można zrobić z niej gołąbki, dodać do zupy, lub tak jak ja przyrządzić szybką i łatwą surówkę.

    Biały śmietanowo-majonezowy sos możecie wykorzystać jako dodatek do wielu innych dań, np. jako sos do pieczonych domowych frytek, sos do pizzy z tuńczykiem lub do polania pomidorów. Sprawdza się doskonale. Można przechowywać go w lodówce nawet przez 3 dni.

    Polecam 🙂

    Surówka z Kapusty Pekińskiej

    Surówka z Kapusty Pekińskiej
    z Białym Sosem

    Składniki surówki:

    • 1 średnia kapusta pekińska ok. 500-600 g.
    • 2 duże marchewki
    • 1 duże jabłko
    • sok z cytryny

    Sposób przygotowania warzyw na surówkę:

    Kapustę pekińską umyć, wierzchnie liście jeśli są brzydkie zdjąć i wyrzucić, oczyścić jeśli trzeba.

    Kapustę przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki, kiedy dojdziemy do części spodniej można kapustę przeciąć jeszcze raz na pół, żeby kawałki chrupiące były niezbyt długie. Włożyć kapustę do dużej miski, odstawić.

    Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić
    Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.

    Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać, odstawić.

    Składniki białego sosu do surówki:

    • 2-3 łyżki śmietany 18%
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 płaskie łyżeczki musztardy miodowej lub sarepskiej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania sosu białego do surówki:

    Wszystkie składniki sosu połączyć w miseczce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 min, a następnie ponownie wymieszać. Spróbować i ew. doprawić solą.

    Przygotowanie surówki  z kapusty pekińskiej z białym sosem:

    Do warzyw wlać biały sos i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 min, a następnie ponownie wymieszać. Podawać.
    Smacznego 🙂

     

     

     

     

    Surówka z Kapusty Pekińskiej
    Przygotowanie Warzyw na surówkę.
    Surówka z Kapusty Pekińskiej w sosie
    Przygotowanie białego sosu śmietanowego.
    Surówka z Kapusty Pekińskiej

     

    (Visited 21 650 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Surówka z pora
    Herbata Zimowa z Owocami i Miodem
    next
    Herbata Zimowa
    previous
    Surówka z pora
    Herbata Zimowa z Owocami i Miodem
    next
    Herbata Zimowa

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »