0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Surówka z Kapusty Pekińskiej z Białym Sosem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Białym Sosem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Latwa i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Kapusta Pekińska to jedno z popularniejszych warzyw do przyrządzania obiadowych dodatków. Można zrobić z niej gołąbki, dodać do zupy, lub tak jak ja przyrządzić szybką i łatwą surówkę.

Biały śmietanowo-majonezowy sos możecie wykorzystać jako dodatek do wielu innych dań, np. jako sos do pieczonych domowych frytek, sos do pizzy z tuńczykiem lub do polania pomidorów. Sprawdza się doskonale. Można przechowywać go w lodówce nawet przez 3 dni.

Polecam 🙂

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12173″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,15,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Surówka z Kapusty Pekińskiej
z Białym Sosem

Składniki surówki:

  • 1 średnia kapusta pekińska ok. 500-600 g.
  • 2 duże marchewki
  • 1 duże jabłko
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania warzyw na surówkę:

Kapustę pekińską umyć, wierzchnie liście jeśli są brzydkie zdjąć i wyrzucić, oczyścić jeśli trzeba.

Kapustę przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na desce i ostrym nożem pokroić w cienkie plasterki, kiedy dojdziemy do części spodniej można kapustę przeciąć jeszcze raz na pół, żeby kawałki chrupiące były niezbyt długie. Włożyć kapustę do dużej miski, odstawić.

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić
Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.

Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać, odstawić.

Składniki białego sosu do surówki:

  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy miodowej lub sarepskiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania sosu białego do surówki:

Wszystkie składniki sosu połączyć w miseczce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 min, a następnie ponownie wymieszać. Spróbować i ew. doprawić solą.

Przygotowanie surówki  z kapusty pekińskiej z białym sosem:

Do warzyw wlać biały sos i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 min, a następnie ponownie wymieszać. Podawać.
Smacznego 🙂

 

 

 

 

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_image id=”12175″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”10,15,none,none”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_text margin=”none,50,none,none”]

Przygotowanie Warzyw na surówkę.

[/mp_text]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12174″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”10,10,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text margin=”none,50,none,none”]

Przygotowanie białego sosu śmietanowego.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12176″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,10,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

 

(Visited 6 533 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Surówka z pora
Herbata Zimowa z Owocami i Miodem
next
Herbata Zimowa
previous
Surówka z pora
Herbata Zimowa z Owocami i Miodem
next
Herbata Zimowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię