Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Czy wiecie, że 25 października to Światowy Dzień Makaronu? Czekam z niecierpliwością bo makarony cała nasza trója uwielbia. Już planuję dla Was jakiś wyjątkowy przepis z tej okazji 🙂
Dzisiejszy przepis to bardzo łatwa do zrobienia zapiekanka makaronowa z sosem mięsno-pomidorowym.
Do przygotowania zapiekanki możemy użyć sosu podobnego do tego jaki robimy do spaghetti. Zapiekanka będzie doskonała na obiad lub ciepłą kolację.
Możemy przygotowywać ją na ,,raty”, czyli np. sos przygotować wcześniej lub nawet użyć zamrożonego sosu bolognese. Możemy wykorzystać makaron, który został nam z dnia poprzedniego z obiadu.
Zapiekanka jest pyszna na ciepło, ale i na zimno ją uwielbiam. Jeśli upieczecie ją tak jak ja w dużych muffinowych papilotkach to będzie to doskonała lunch-owa porcja do zabrania do pracy, zapiekankę makaronową wystarczy jedynie podgrzać przez kilkanaście sekund w mikrofalówce.
Gorąco polecam 🙂
Więcej sprawdzonych przepisów na makarony znajdziecie tutaj:

Zapiekanki makaronowe z sosem mięsno-pomidorowym
Sposób przygotowania zapiekanek:
na sos mięsno-pomidorowy:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w sosie (ok. 400 g.)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 średnia 2 małe cebulki szalotki
- olej do smażenia
ponadto
- ok. 200 g. drobnego makaronu u mnie Uszka nr. 40 Lubella
- 2 szklanki sera żółtego startego na dużych oczkach
- 3 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie sosu mięsnego:
Szalotkę obrać z łupinki pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić na nim szalotkę. Dodać mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 20 min., mieszać od czasu do czasu.
Kiedy mięso jest już dokładnie usmażone i nie widać surowych kawałków, wlać pomidory i przecier, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu.
Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Wystudzić, można ugotować go dzień wcześniej.
Przygotowanie zapiekanki:
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
W dużej misce połączyć sos mięsno-pomidorowy, ser żółty (zostawić ok. 1/2 szklanki do posypania zapiekanek), natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie.
Blachę do muffinów wyłożyć papierowymi lub silikonowymi papilotkami, naczynia żaroodporne posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Papilotki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem żółtym.
Piec w 190 st.C. przez 20-25 min. do chwili kiedy zapiekanki ładnie się zrumienią.
Podawać gorące posypane drobno posiekaną natką pietruszki z dodatkiem np. kiszonego ogórka, który doskonale pasuje do zapiekanki
Smacznego 🙂
Przepisy na zapiekanki nie tylko makaronowe znajdziecie tutaj: