Jak to zrobiłam, krok po kroku:
W naszym domu na wielkanocne śniadanie zawsze podawana jest Biała Kiełbasa pieczoną w piwie. Oczywiście w trakcie pieczenia alkohol całkowicie wyparowuje i nie czuję się jego smaku.
Najsmaczniejsza jest biała kiełbasa z mocno podpieczoną skórką i lekko złotawą cebulą.
Do kiełbasy podaję zawsze chrzan i gruboziarnistą francuską musztardę. Podawana na gorąco jest jednym z naszych ulubionych dań na wielkanocnym stole. Polecamy 🙂
Biała Kiełbasa w Piwie Pieczona
Składniki na 4 osoby:
- 4 średniej wielkości białe kiełbasy surowe
- ok. 1/4 szklanki piwa
- 3 średniej wielkości cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Sposób przygotowania białej kiełbasy:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Kiełbasę myjemy i dokładnie wycieramy. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy w kliku miejscach tak żeby zrobić w skórce dziury (dzięki temu kiełbasa nie popęka w czasie pieczenia).
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki.
W żaroodpornym naczyniu układamy kiełbasę na nią układamy cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Wlewamy większą część przygotowanego piwa.
Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez 35 min do zrumienienia skórki.
Jeśli w czasie pieczenia płyn wyparuje dolewamy pozostałe piwo.
W połowie pieczenia, można kiełbasę przełożyć na drugą stronę, wtedy skórka będzie przypieczona z obu stron i smaczniejsza.
Podajemy na gorące np. z dodatkiem chrzanu, francuskiej musztardy i kiszonym ogórków z ciemnym chlebem.
Smacznego.
3 komentarze Ukryj
Zrobiłam w zeszłym roku – genialna!! W tym roku to już pozycja obowiązkowa. Podobnie jak Twoje mazurk, korzystam z przepisów od lai. Wesołych Świąt dla całej rodziny!!!
Bardzo się cieszę 🙂
Totalny sztos pyszna delikatna dzieci i mąż zachwyceni 🙂