0 0
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałatka Jarzynowa – krok po kroku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Sałatka warzywna, jarzynowa, francuska pewnie w każdym domu ma ona nieco inną nazwę i inny skład. Każdy robi ją nieco inaczej, chociaż to jedna z najpopularniejszych przystawek jakie robi się w polskich domach. Oto moja wersja sałatki jarzonej. Polecam 🙂

 

Sałatka Jarzynowa

Sałatka Jarzynowa

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/4 dużego lub 1/2 małego selera
  • 2-3 średnie ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • ok. 1/2 szklanki groszku konserwowego (opcjonalnie)
  • 1-2 jajka na twardo (opcjonalnie)

ponadto przyprawy:

  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli
na sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka jogurtu

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:

Warzywa obieramy, kroimy na podobnej wielkości kawałki. Wkładamy do średniego garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min,
lub do miękkości, ale uważamy, aby warzywa się nie rozgotowały.

Ugotowane warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia, bulion warzywny zostawiamy, nie wylewamy go. 

Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skórki.

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę lub taką jak lubimy, dodajemy odcedzony groszek konserwowy, mieszamy delikatnie.  Odstawiamy.

Przygotowanie sosu: majonez, musztardę i jogurt mieszamy razem, można dodać szczyptę soli.

Warzywa łączymy z sosem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min, żeby składniki dokładnie się połączyły.

Przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Smacznego 🙂

Sałatka Warzywna
Sałatka Warzywna
Przygotowanie sosu majonezowego:
Sałatka Francuska
  • Sałatka Jarzynowa z Majonezem
  • Sałatka Warzywna z Majonezem
(Visited 4 332 times, 2 visits today)

Dorota

Mazurek
previous
Mazurek Wielkanocny – Cytrynowy
Zupa grochowa
next
Zupa Grochowa – Grochówka Domowa
Mazurek
previous
Mazurek Wielkanocny – Cytrynowy
Zupa grochowa
next
Zupa Grochowa – Grochówka Domowa

6 komentarzy Ukryj

Bulion mrożę i używam do sosów, lub jako zamiennik kostek bulionowych. Bardzo polecam, zdrowy zamiennik sztucznych dodatków. W czasie świąt robię na tym wywarze barszcz czerwony na Wigilię.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię