Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sałatka warzywna, jarzynowa, francuska pewnie w każdym domu ma ona nieco inną nazwę i inny skład. Każdy robi ją nieco inaczej, chociaż to jedna z najpopularniejszych przystawek jakie robi się w polskich domach. Oto moja wersja sałatki jarzonej. Polecam 🙂
Sałatka Jarzynowa
Składniki:
-
3-4 duże marchewki
-
2 średnie pietruszki
-
1/4 dużego lub 1/2 małego selera
-
2-3 średnie ogórki kiszone
-
1 duże jabłko
-
ok. 1/2 szklanki groszku konserwowego (opcjonalnie)
-
1-2 jajka na twardo (opcjonalnie)
ponadto przyprawy:
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
4 ziarna pieprzu czarnego
-
1 liść laurowy
-
1,5 łyżeczki soli
na sos majonezowy:
-
3 łyżki majonezu
-
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
-
1 łyżeczka jogurtu
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:
Warzywa obieramy, kroimy na podobnej wielkości kawałki. Wkładamy do średniego garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min,
lub do miękkości, ale uważamy, aby warzywa się nie rozgotowały.
Ugotowane warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia, bulion warzywny zostawiamy, nie wylewamy go.
Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę lub taką jak lubimy, dodajemy odcedzony groszek konserwowy, mieszamy delikatnie. Odstawiamy.
Przygotowanie sosu: majonez, musztardę i jogurt mieszamy razem, można dodać szczyptę soli.
Warzywa łączymy z sosem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.
Smacznego 🙂
8 komentarzy Ukryj
Z tą sałatką to ja mam problem – uwielbiam jej zapach, nienawidzę smaku 😀
No tak, to jest problem, bo robić ją tylko żeby powąchać to chyba za dużo pracy 😉 😀
Była PYSZNA !!!
Bez ziemniaków? Nie znałam tej wersji.
Do czego zostawia Pani bulion warzywny?
Bulion mrożę i używam do sosów, lub jako zamiennik kostek bulionowych. Bardzo polecam, zdrowy zamiennik sztucznych dodatków. W czasie świąt robię na tym wywarze barszcz czerwony na Wigilię.
sałatka palce lizać, córka zawsze bierze dokładkę na święta 😉
Sałatka jarzynowa – znamy ją od dziecka, a cały czas jest taka pyszna. Każdy eksperymentuje z nowymi daniami, ale na koniec zawsze wracamy do sałatki jarzynowej 😉