Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyka słodkiej kuchni polskiej, czyli Sernik Krakowski.
Pyszne ciasto, które możemy podać z okazji np. Wielkanocy, Świąt lub zupełnie bez okazji. Sernik jest bardzo łatwy do upieczenia, chociaż dość pracochłonny.
Planujecie upiec go przed świętami? doskonale się do tego nadaje, bo najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu, a to pozwala nam rozłożyć wszelkie przygotowania na kilka dni.
Sernik przechowujemy w chłodnym miejscu. Polecam i życzę smacznego 🙂
Sernik Krakowski
Składniki:
na masę serową:
1 kg. sera sernikowego
100 g masła (miękkiego)
250 g cukru
6 jajek (M) (białka i żółtka osobno)
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 kropli zapachu waniliowego (lub/i po połowie z pomarańczowym)
ok. 2/3 szklanki rodzynek lub żurawiny (u mnie żurawina)
1 łyżeczka mąki (do oprószenia żurawiany)
na kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
140 g masła (ziemnego)
100 g cukru
1 łyżka śmietany
1 jajko (M)
szczypta soli
1 jajko (do posmarowania ciasta)
3-4 krople zapachu waniliowego
Więcej przepisów z filmami szukajcie na moim kanale na YouTube:
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta kruchegoW malakserze siekamy, masło, mąki, sól, cukier, jajko i zapach, miksujemy. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodajemy śmietanę i siekamy, aż powstanie jedna kula ciasta. |
2 Done | Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie połowy, większą i mniejszą. |
3 Done | Przygotowanie masy serowejMasło i cukier miksujemy na wysokich obrotach. Zajmie to ok. 6-7 min. |
4 Done | Kiedy masa z masła i żółtek jest jednolita, dodajemy ser. |
5 Done | Żurawiny lub rodzynki mieszamy z mąką (1 łyżeczką). dzięki temu owoce nie opadną w trakcie pieczenia na dno ciasta. |
6 Done | Z białej ubijamy bardzo sztywną pianę. Powinna być lśniąca. |
7 Done | Do masy serowej dodajemy pianę i mieszamy delikatnie, ale energicznie. Pianę można dodać w dwóch partiach. |
8 Done | Masę serową wykładamy na ciasto, wyrównujemy. |
9 Done | Piekarnik rozgrzewam do 160 st.C. grzałki góra/dółSernik pieczemy w 160 st. C., przez 80-90 min. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, bo sernik najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu. Zimny sernik lukrujemy. |
10 Done |
4 komentarze Ukryj
Dzień dobry mam pytanie jaką śmietanę dodajemy do spodu kruchego sernika krakowskiego?.
Najczęściej dodaję 18%, ale czasami też jogurt grecki. Ważne żeby była raczej gęsta 🙂
Cześć mam pytanie , a ile cukru pudru do ciasta kruchego ?
100 g cukru, uzupełnione. Dziękuję 🙂