Klasyka słodkiej kuchni polskiej, czyli Sernik Krakowski.
Pyszne ciasto, które możemy podać z okazji np. Wielkanocy, Świąt lub zupełnie bez okazji. Sernik jest bardzo łatwy do upieczenia, chociaż dość pracochłonny.
Planujecie upiec go przed świętami? doskonale się do tego nadaje, bo najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu, a to pozwala nam rozłożyć wszelkie przygotowania na kilka dni.
Sernik przechowujemy w chłodnym miejscu. Polecam i życzę smacznego 🙂
Więcej przepisów z filmami szukajcie na moim kanale na YouTube:

SKŁADNIKI
- na masę serową:
- 1 kg. sera sernikowego
- 100 g masła (miękkiego)
- 250 g cukru
- 6 jajek (M) (białka i żółtka osobno)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 kropli zapachu waniliowego (lub/i po połowie z pomarańczowym)
- ok. 2/3 szklanki rodzynek lub żurawiny (u mnie żurawina)
- 1 łyżeczka mąki (do oprószenia żurawiany)
- na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 140 g masła (ziemnego)
- 100 g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko (M)
- szczypta soli
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- 3-4 krople zapachu waniliowego
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO
W malakserze siekamy, masło, mąki, sól, cukier, jajko i zapach, miksujemy. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodajemy śmietanę i siekamy, aż powstanie jedna kula ciasta.
Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto, szybko zagniatamy, formujemy kulę, lekko spłaszczamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1h.
Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie połowy, większą i mniejszą.
Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Większą porcję ciasta rozwałkowujemy na silikonowej macie oprószonej mąką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. U mnie foremka 23 x 26 cm, ale może być nieco większa.
Dno formy wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 12-15 min, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ
Masło i cukier miksujemy na wysokich obrotach. Zajmie to ok. 6-7 min.
Kiedy składniki dokładnie się połączą zaczynamy, pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksować. Od czasu do czasu wyłączamy mikser i zeskrobujemy ze ścianek misy to co się na niej osadziło.
Kiedy masa z masła i żółtek jest jednolita, dodajemy ser.
Ser dodajemy w dwóch partiach po każdym dodaniu miksujemy na średnich obrotach.
Na koniec masa serowa musi być puszysta i jednolita.
Żurawiny lub rodzynki mieszamy z mąką (1 łyżeczką). dzięki temu owoce nie opadną w trakcie pieczenia na dno ciasta.
Z białej ubijamy bardzo sztywną pianę. Powinna być lśniąca.
Do masy serowej dodajemy pianę i mieszamy delikatnie, ale energicznie. Pianę można dodać w dwóch partiach.
Na koniec dodajemy żurawiny i mieszamy delikatnie. Zagarniamy ciasto z dna misy, żeby mieć pewność,
że wszystkie składniki są bardzo dokładnie wymieszane.
Masę serową wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Paski smarujemy jakiem.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 160 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Sernik pieczemy w 160 st. C., przez 80-90 min.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce,
bo sernik najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu.
Zimny sernik lukrujemy.
4 komentarze
Dzień dobry mam pytanie jaką śmietanę dodajemy do spodu kruchego sernika krakowskiego?.
Najczęściej dodaję 18%, ale czasami też jogurt grecki. Ważne żeby była raczej gęsta 🙂
Cześć mam pytanie , a ile cukru pudru do ciasta kruchego ?
100 g cukru, uzupełnione. Dziękuję 🙂