Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejszy i do tego pyszny deser. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i truskawki, chociaż można użyć również innych , miękkich owoców, np brzoskwiń lub malin, a jesienią śliwek.
Ciastka zawsze pieczemy przed podaniem, żeby ciasto było chrupiące, a owoce delikatnie ciepłe, taki deser jest najsmaczniejszy.
Można podawać ciepły kawałek ciasta z kulką lodów waniliowych, pyszności.
Polecam 🙂
Ciastka francuskie z truskawkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 500 g truskawek
- 6 łyżek cukru
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie podzielić na 6-8 kawałków. Każdy kawałek ciasta naciąć na ok. 1 cm od brzegu,
nie przecinać ciasta na wylot, tworzymy tylko cienką ramkę, która urośnie w czasie pieczenia i nie pozwoli sokowi z owoców wypłynąć na zewnątrz.
Truskawki myjemy, kroimy w grube plasterki.
Na każdym kawałku ciasta układamy plasterki truskawek, ścisło, powinny zachodzić na siebie.
Ciasto bez owoców smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy 13-15 min
do zrumienienia.
Wyjmujemy, odstawiamy na 2-3 min, następnie posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy miętą,
a chętni mogą dołożyć kulkę lodów. Podajemy.
Smacznego 🙂