Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejszy i do tego pyszny deser. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i truskawki, chociaż można użyć również innych , miękkich owoców, np brzoskwiń lub malin, a jesienią śliwek.
Ciastka zawsze pieczemy przed podaniem, żeby ciasto było chrupiące, a owoce delikatnie ciepłe, taki deser jest najsmaczniejszy.
Można podawać ciepły kawałek ciasta z kulką lodów waniliowych, pyszności.
Polecam 🙂
![ciastka-przepisy tosty, tosty przepis, tosty francuskie, tosty francuskie przepis, tosty francuskie jak zrobić, jak zrobić tosty, francuskie, śniadanie, śniadanie przepisy, łatwe śniadanie przepis, szybkie przepisy na śniadanie, szybkie śniadanie przepisy, kwestia smaku, moje wypieki, kwestia smaku przepis, kwestia smaku tosty francuskie, brzoskwinie, przepisy, przepisy kulinarne, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, przepisy kulinarne,](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/06/ciastka-przepisy1.jpg)
Ciastka francuskie z truskawkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 500 g truskawek
- 6 łyżek cukru
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie podzielić na 6-8 kawałków. Każdy kawałek ciasta naciąć na ok. 1 cm od brzegu,
nie przecinać ciasta na wylot, tworzymy tylko cienką ramkę, która urośnie w czasie pieczenia i nie pozwoli sokowi z owoców wypłynąć na zewnątrz.
Truskawki myjemy, kroimy w grube plasterki.
Na każdym kawałku ciasta układamy plasterki truskawek, ścisło, powinny zachodzić na siebie.
Ciasto bez owoców smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy 13-15 min
do zrumienienia.
Wyjmujemy, odstawiamy na 2-3 min, następnie posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy miętą,
a chętni mogą dołożyć kulkę lodów. Podajemy.
Smacznego 🙂