Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a takie pyszne i eleganckie – paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami.
Te paszteciki robię naprawdę często szczególnie kiedy mamy na kolacji gości.
Są doskonałym dodatkiem do czystych zup, np. barszczu czerwonego lub bulionu. Paszteciki można przygotować wcześniej i przechowywać je w lodówce, przed samym wstawieniem
do piekarnika smarujemy je tylko jajkiem. Paszteciki podajemy na ciepło, chociaż czasami kiedy zostaną mi jakieś po kolacji zjadamy je na zimno i są również pyszne.
Można je odgrzać przez kilka minut na suchej patelni pod przykryciem, lub 30-40 sec w kuchence mikrofalowej, ale wtedy nie będą chrupiące, chociaż wciąż smaczne.
Bardzo polecam również na lekki, letni lunch z dodatkiem sałaty z rukoli i pomidorów. Pycha 🙂

Paszteciki Francuskie z Pieczarkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 500 g pieczarek
- 1 duży pęczek młodej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzy (świeżo mielonego)
- 1 jajko
- olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Cebulę i pieczarki umyć.
Pieczarki pokroić w średniej grubości plasterki (jeśli pieczarki są ciemnawe i nie bardzo świeże, trzeba zdjąć z kapeluszy skórkę, młode, białe grzyby kroimy bez obierania).
Cebulę posiekać: szczypior dość grubo, główkę cebuli, przecinamy na pół i siekamy w średniej grubości półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, najpierw na tłuszcz wrzucić cebulę i szczypior, zamieszać. Smażyć tylko do zmięknięcia i natychmiast dodać pieczarki, zamieszać, posoli, zamieszać. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, żeby sok z grzybów odparował. Kiedy pieczarki są suche i ładnie przyrumienione zdjąć patelnię z ognia. Oprawić pieprzem, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
W międzyczasie rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na 6 kwadratów.
Każdy kawałek ponacinać na jednej połowie kwadratu (tak jak na zdjęciu). Kwadrat z ciasta będziemy składać w trójkąt, więc nacinamy część, która będzie wierzchem pasztecika.
Na trójkącie który będzie spodem układamy część farszu, składamy ciasta i zlepiamy brzegi (można docisnąć palcami lub widelcem). Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i pozostałym farszem.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 13-15 min w 200 st.C. do zrumienienia.
Upieczone paszteciki wyjmujemy i od razu podajemy. Doskonałym dodatkiem będzie barszcz czerwony, rosół lub np. sałata z pomidorami we francuskim sosie.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Super..pyszne…piękne..apetyczne