Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne letnie śniadanie, spora porcja owoców i greckiego jogurtu.
Najsmaczniejsze na ciepło, ale i na zimno również są bardzo dobre. To danie nie jest wcale słodkie, więc jeśli lubicie możecie dodać do sosu truskawkowego nieco więcej cukru, a do pieczenia brzoskwiń podwójną ilość miodu. Do posypania brzoskwiń można użyć również podpieczonych płatków migdałowych lub posiekanych migdałów, ale ja najbardziej lubię chrupiące kawałki orzechów laskowych. żeby zaoszczędzić sobie czasu, brzoskwinie można przygotwać wieczorem, lekko skropić je cytryną, żeby nie ściemniały, włożyć do plastikowego pojemnika, a rano tylko przygotwać do pieczenia.
Doskonałe, lekkie śniadanie dla całej rodziny.
Polecam 🙂
Pieczone brzoskwinie z jogurtem i truskawkami
Składniki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie (lub więcej)
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki miodu (u mnie malinowy)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanych i podpieczonych orzechów laskowych
Na sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- ew. 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę.
Owoce ułożyć przecięciem do góry w żeliwnym lub żaroodpornym naczyniu. Na każdej połówce położyć łyżeczkę masła, polać łyżeczką miodu.
Wstawić do gorącego piekarnika na 18-20 min. Uważać, żeby owoce się nie spaliły.
W międzyczasie przygotować sos. Wystarczy dokładanie zmiksować truskawki, można dodać odrobinę cukru, ale nie jest to konieczne. Przelać sos do dzbanuszka.
Wyjąć upieczone brzoskwinie, rozłożyć na talerze, na każdej połówce brzoskwini położyć łyżkę jogurtu greckiego, polać sosem truskawkowym i posypać podpieczonymi orzechami.
Podawać ciepłe.
Smacznego 🙂