Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna polska zupa, jedna z najpopularniejszych.
Grochówka to właściwie danie jednogarnkowe, jest gęsta i bardzo pożywna.
Przed gotowaniem zupy nie moczymy grochu jeśli jest łuskany, a taki najczęściej znajdziemy w sklepach. W trakcie gotowania groch całkowicie się rozgotuje i zagęści zupę.
Wszyscy, którzy lubią zupy rzadsze, mogą dolać nieco wody i tym samym zupę rozrzedzić.
Grochówkę można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 dni, doskonale się odgrzewa i za każdym razem jest coraz smaczniejsza.
Zupę grochową doprawiamy po za ziarnistym czarnym pieprzem i solą, również majerankiem i czosnkiem. Tak jest najsmaczniejsza.
Bardzo polecam 🙂

Grochówka Domowa
Składniki:
- ok. 500 g łuskanego grochu
- ok. 400 g mięsa wołowego (porcja rosołowa)
- ok. 200 g wędzonego boczku
- ok. 4-5 średnich marchewek
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera ok. 1/4 średniego
- 1 średnia cebula
- 4-5 średnich ziemniaków
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku otartego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grochu nie namaczamy.
W dużym garnku umieścić groch, mięso i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek). Zalać ok. 2,5 l wrzątku, zagotować.
Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować ok. 40 min. W trakcie gotowania ,,odszumować” zupę (zdjąć powstały w trakcie gotowania mięsa, szary osad).
W międzyczasie, boczek pokroić w drobną kostkę. Odstawić.
Obrać ziemniaki, pokroić w niewielką kostkę. Warzywa obrać (marchew, seler i pietruszkę), zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę i zeszklić. Kiedy cebula będzie szklista dodać do niej starte warzywa, smażyć na średnim ogniu, mieszając, do chwili kiedy zmiękną
i lekko zżółkną, ok. 7-8 min.
Do zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować ok. 10 min., na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać podsmażone warzywa i majeranek, wymieszać i gotować kolejne
10 min, na małym ogniu. Mieszać, żeby zupa się nie przypaliła.
Na patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek, powinien się ładnie zrumienić, a tłuszcz wytopić. Boczek dodać do zupy, zamieszać i gotować jeszcze ok. 5 min.
Zupa będzie gęsta i groch praktycznie całkowicie się rozgotuje.
Podawać gorącą posypaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂






6 komentarzy Ukryj
Grochówka pyszna, zawiesista, jak danie .SUPER!!!
Dokładnie taka właśnie jest 🙂
witam, czy to jest groch łuskany czy soczewica czerwona??
pozdr
Groch łuskany 🙂
Dzisiaj gotuję, już mam końcówkę. Tylko co zrobić z tym wielkim kawałem wołowiny ? Ja pokroiłam i do zupy, ale już ugotowaną.
Pozdrawiam.
Czy zupę można od początku gotować w zimnej wodzie??