Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Śledziowa sałatka warstwowa rodem z za wschodniej granicy. Nasi ukraińscy sąsiedzi robią ją jako tradycyjne świąteczne danie. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia, a bardzo ładnie prezentuje się na świątecznym stole.
Bardzo polecam, smaczna i ładna, czy trzeba czegoś więcej? Moim zdaniem najsmaczniejsza z kromką ciemnego chleba z masłem 🙂
Smacznego!
Szuba – Sałatka Śledziowa
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 4 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 4 filety śledziowe a’la Matias (w oleju)
- 3 jajka
na sos majonezowy:
- ok. 1 szklanki majonezu
- ok. 0,5 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej lub Dijone
- sól i pieprz do smaku
Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziecie w moim eBooku ,,Prawdziwe Domowe Święta”
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i ugotować w całości lub pokrojone na duże kawałki w osolonej wodzie, do miękkości. Buraki ugotować do miękkości w skórce (w osobnem garnku). Jajka ugotować na twardo. |
2 Done | Warzywa pokroić w średnią kostkę, każde z nich układać w osobnej miseczce. Jajka posiekać drobniutko. |
3 Done | W sporym szklanym naczyniu (najlepiej przezroczystym) układać warstwy, każdą polewając *sosem majonezowym: |
4 Done | Przygotowanie sosu:Podajemy z ciemnym chlebem. |
5 Done | *Sos majonezowyW misce łączymy majonez, jogurt i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 1 godz., żeby składniki się nieco przegryzły. Możemy również sos przechowywać przez noc w lodówce. |
6 Done |