0 0
Szuba – Śledziowa Sałatka Warstwowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szuba – Śledziowa Sałatka Warstwowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Śledziowa sałatka warstwowa rodem z za wschodniej granicy. Nasi ukraińscy sąsiedzi robią ją jako tradycyjne świąteczne danie. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia, a bardzo ładnie prezentuje się na świątecznym stole.

Bardzo polecam, smaczna i ładna, czy trzeba czegoś więcej? Moim zdaniem najsmaczniejsza z kromką ciemnego chleba z masłem 🙂

Smacznego!

Sałatka Śledziowa

Szuba – Sałatka Śledziowa

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 4 średnie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 filety śledziowe a’la Matias (w oleju)
  • 3 jajka

na sos majonezowy:

  • ok. 1 szklanki majonezu
  • ok. 0,5 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżka musztardy Sarepskiej lub Dijone
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziecie w moim eBooku ,,Prawdziwe Domowe Święta” 

(Visited 384 times, 17 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i ugotować w całości lub pokrojone na duże kawałki w osolonej wodzie, do miękkości. Buraki ugotować do miękkości w skórce (w osobnem garnku). Jajka ugotować na twardo.
Warzywa wystudzić. Buraki obrać, jajka obrać.

2
Done

Warzywa pokroić w średnią kostkę, każde z nich układać w osobnej miseczce. Jajka posiekać drobniutko.
Śledzie opłukać i pokroić w podobną kostkę jak warzywa.

3
Done

W sporym szklanym naczyniu (najlepiej przezroczystym) układać warstwy, każdą polewając *sosem majonezowym:
buraczki sos, następnie ziemniak i sos, śledzie i sos, marchewkę i sos, wszystko posypujemy jajkiem, którego już nie polewamy sosem ale możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

4
Done

Przygotowanie sosu:

Podajemy z ciemnym chlebem.

5
Done

*Sos majonezowy

W misce łączymy majonez, jogurt i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 1 godz., żeby składniki się nieco przegryzły. Możemy również sos przechowywać przez noc w lodówce.
Taki sos nadaje się również do innych sałatek, jarzynowej, śledziowej lub do jajek gotowanych na twardo.

6
Done

Dorota

Bigos Domowy
previous
Bigos Domowy
next
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna
Bigos Domowy
previous
Bigos Domowy
next
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię