Śledziowa sałatka warstwowa rodem z za wschodniej granicy.
Nasi ukraińscy sąsiedzi robią ją jako tradycyjne świąteczne danie. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia, a bardzo ładnie prezentuje się na świątecznym stole.
Bardzo polecam, smaczna i ładna, czy trzeba czegoś więcej? Moim zdaniem najsmaczniejsza z kromką ciemnego chleba z masłem 🙂
Smacznego!

SKŁADNIKI
- 3 średnie buraki
- 4 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 4 filety śledziowe a'la Matias (w oleju)
- 3 jajka
- na sos majonezowy:
- ok. 1 szklanki majonezu
- ok. 0,5 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej lub Dijone
- sól i pieprz do smaku
przygotowanie
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i ugotować w całości lub pokrojone na duże kawałki w osolonej wodzie, do miękkości.
Buraki ugotować do miękkości w skórce (w osobnem garnku). Jajka ugotować na twardo.
Warzywa wystudzić. Buraki obrać, jajka obrać.
Warzywa pokroić w średnią kostkę, każde z nich układać w osobnej miseczce. Jajka posiekać drobniutko.
Śledzie opłukać i pokroić w podobną kostkę jak warzywa.
W sporym szklanym naczyniu (najlepiej przezroczystym) układać warstwy, każdą polewając *sosem majonezowym:
buraczki sos, następnie ziemniak i sos, śledzie i sos, marchewkę i sos, wszystko posypujemy jajkiem, którego już nie polewamy sosem ale możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
*SOS MAJONEZOWY
W misce łączymy majonez, jogurt i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 1 godz., żeby składniki się nieco przegryzły. Możemy również sos przechowywać przez noc w lodówce.
Taki sos nadaje się również do innych sałatek, jarzynowej, śledziowej lub do jajek gotowanych na twardo.