0 0
Szuba – Śledziowa Sałatka Warstwowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szuba – Śledziowa Sałatka Warstwowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Śledziowa sałatka warstwowa rodem z za wschodniej granicy. Nasi ukraińscy sąsiedzi robią ją jako tradycyjne świąteczne danie. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia, a bardzo ładnie prezentuje się na świątecznym stole.

Bardzo polecam, smaczna i ładna, czy trzeba czegoś więcej? Moim zdaniem najsmaczniejsza z kromką ciemnego chleba z masłem 🙂

Smacznego!

Sałatka Śledziowa

Szuba – Sałatka Śledziowa

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 4 średnie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 filety śledziowe a’la Matias (w oleju)
  • 3 jajka

na sos majonezowy:

  • ok. 1 szklanki majonezu
  • ok. 0,5 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżka musztardy Sarepskiej lub Dijone
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziecie w moim eBooku ,,Prawdziwe Domowe Święta” 

(Visited 10 023 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i ugotować w całości lub pokrojone na duże kawałki w osolonej wodzie, do miękkości. Buraki ugotować do miękkości w skórce (w osobnem garnku). Jajka ugotować na twardo.
Warzywa wystudzić. Buraki obrać, jajka obrać.

2
Done

Warzywa pokroić w średnią kostkę, każde z nich układać w osobnej miseczce. Jajka posiekać drobniutko.
Śledzie opłukać i pokroić w podobną kostkę jak warzywa.

3
Done

W sporym szklanym naczyniu (najlepiej przezroczystym) układać warstwy, każdą polewając *sosem majonezowym:
buraczki sos, następnie ziemniak i sos, śledzie i sos, marchewkę i sos, wszystko posypujemy jajkiem, którego już nie polewamy sosem ale możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

4
Done

Przygotowanie sosu:

Podajemy z ciemnym chlebem.

5
Done

*Sos majonezowy

W misce łączymy majonez, jogurt i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 1 godz., żeby składniki się nieco przegryzły. Możemy również sos przechowywać przez noc w lodówce.
Taki sos nadaje się również do innych sałatek, jarzynowej, śledziowej lub do jajek gotowanych na twardo.

6
Done

Dorota

Bigos Domowy
previous
Bigos Domowy
Domowy Baileys
next
Domowy Likier Kawowy a’la Bailey’s 
Bigos Domowy
previous
Bigos Domowy
Domowy Baileys
next
Domowy Likier Kawowy a’la Bailey’s 

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »