Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tatar ze śledzi, dla wszystkich, którzy lubią śledzie. Przygotowanie tatara śledziowego zajmuje zaledwie kilka minut, a potem potrzeba jeszcze trochę czasu na schłodzenie i można podawać.
Do zrobienia tego tatara szukajcie najlepszych śledzi, jasnych i mięsistych, z takich ryb tatar śledziowy będzie najsmaczniejszy.
Jest to bardzo pyszna przystawka, doskonała z ciemnym chlebem i kieliszkiem zimnej wódki.
Tatar śledziowy, czyli świąteczny pomysł na rozpoczęcie uroczystej kolacji.
Polecam 🙂
![tatar-z-sledzi śledzie, sledzie, śledzie przepisy, sledzie przepisy, sledz, śledź przepis, tatar, tatar przepis, tatar śledziowy, tatar śledziowy przepis, tatar ze śledzi, tatar ze śledzi, sałatka śledziowa, sałatka śledziowa przepis, święta, święta przepisy, swieta przepisy, swieta,](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2015/12/tatar-z-sledzi1.jpg)
Tatar ze Śledzi
Składniki dla 2 osób:
• 2 filety śledziowe w oleju typu matias
• 3-4 korniszony marynowane
• 2 pomidory suszone w oliwie
• 2 jabłuszka kaparowe lub kilka kaparów
• 1 łyżeczka musztardy Dijone
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2-3 gałązki natki pietruszki
• kilka plasterków cytryny
Steps
1
Done
|
Śledzie opłukać i wytrzeć do sucha. Drobno posiekać ostrym nożem. Pomidory suszone, kapary, korniszony i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać. |
2
Done
|
Dodać łyżeczkę musztardy i zmielony pieprz, dokładanie wymieszać. |
3
Done
|
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać podzielony na porcje, udekorowany natką pietruszki i cząstką cytryny. |