Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tatar ze śledzi, dla wszystkich, którzy lubią śledzie. Przygotowanie tatara śledziowego zajmuje zaledwie kilka minut, a potem potrzeba jeszcze trochę czasu na schłodzenie i można podawać.
Do zrobienia tego tatara szukajcie najlepszych śledzi, jasnych i mięsistych, z takich ryb tatar śledziowy będzie najsmaczniejszy.
Jest to bardzo pyszna przystawka, doskonała z ciemnym chlebem i kieliszkiem zimnej wódki.
Tatar śledziowy, czyli świąteczny pomysł na rozpoczęcie uroczystej kolacji.
Polecam 🙂
Tatar ze Śledzi
Składniki dla 2 osób:
• 2 filety śledziowe w oleju typu matias
• 3-4 korniszony marynowane
• 2 pomidory suszone w oliwie
• 2 jabłuszka kaparowe lub kilka kaparów
• 1 łyżeczka musztardy Dijone
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2-3 gałązki natki pietruszki
• kilka plasterków cytryny
Steps
1
Done
|
Śledzie opłukać i wytrzeć do sucha. Drobno posiekać ostrym nożem. Pomidory suszone, kapary, korniszony i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać. |
2
Done
|
Dodać łyżeczkę musztardy i zmielony pieprz, dokładanie wymieszać. |
3
Done
|
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać podzielony na porcje, udekorowany natką pietruszki i cząstką cytryny. |