Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonałe domowe pierogi z kapustą i grzybami, postne więc doskonale sprawdzą się na Wigilijnej kolacji.
Pierogi można przygotować wcześniej, nawet 30 dni przed podaniem.
Ja zawsze mrożę już ugotowane pierogi. Po wyjęciu z garnka, polewam je niewielką ilością oleju, lub masła klarowanego.
Następnie pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Następnie pakuję pierogi do plastikowych pojemników i wstawiam do zamrażarki.
Odgrzewam je wyjmując i od razu wrzucam na gotującą się wodę. Zmniejszam płomień i na wolnym ogniu gotuję do wypłynięcia.
Farsz:
WAŻNE: farsz do pierogów musi być bardzo dokładnie uduszony i miękki przed robieniem pierogów.
Można powiedzieć, że farsz musi nadawać się do jedzenia, kiedy jest odpowiedni do pierogów.
Polecam pierogi są naprawdę pyszne
Pierogi z Kapustą i Grzybami (postne)
Składniki:
Na ciasto:
ok. 300-320 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
ok. 0,5 łyżeczki soli
40 g masła (roztopionego)
1 jajko (L)
ok. 2/3 szklanki wrzątku
Na farsz:
ok. 500 g kapusty kiszonej
1 średnia cebula
ok. 200 g pieczarek brązowych
ok. 50-70 g grzybów leśnych (suszonych lub mrożonych)
1 duży liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
o,5 łyżeczki soli
Steps
1 Done | Sposób przygotowania ciasta na pierogi:Mąkę, sól, roztopione i przestudzone masło i jajko połączyć w misie miksera, wyrabiać łyżką lub hakiem, wlać wrzątek i wyrabiać do chwili kiedy powstanie miękkie, sprężyste ciasto. Ciasto powinno być miękkie i wilgotne, ale nie kleić się bardzo do rąk. Jeśli po wsypaniu 300 gramów, ciasto jest bardzo wilgotne, dodajemy 20-30 gramów więcej (1-2 łyżki) mąki i wyrabiamy chwilę. |
2 Done | Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy na bok, przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. |
3 Done | |
4 Done | Na środku krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, sklejamy brzegi (bardzo dokładnie i dość mocno). Jeśli ciasto ma na sobie mąkę, brzeg ciasta smarujemy cieniusieńko wodą i dopiero wtedy sklejamy. Ważne, żeby na cieście nie było mąki, lub farszu, bo źle lub niedokładnie sklejone pierogi rozpadną się w czasie gotowania. |
5 Done | W dużym, najlepiej wysokim garnku zagotować wodę, powinno być jej tyle, aby porcja pierogów pływała w niej swobodnie. |
6 Done | Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładamy na sito, polewamy odrobiną oleju i mieszamy (olej zapobiega sklejaniu się pierogów). Gotujemy kolejną porcję. |
7 Done | Przygotowanie farszu:Przygotowanie grzybów: |
8 Done | Cebulę kroimy w drobną kostkę. |
9 Done | Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy grzyby, pieczarki i suszone lub mrożone grzyby leśne (nie używamy obu). lekko solimy i smażymy na średnim ogniu ok. 7-8 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie do grzybów dodajemy kapustę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, mieszamy dokładnie, jeśli mamy wodę z moczenia grzybów teraz ją wlewamy. Jeśli używaliśmy grzybów mrożonych, możemy dodać bulion, rosół lub po prostu wodę (ja używam grzybów mrożonych i wody). |
10 Done | Pierogi można zamrozić po uprzednim całkowitym wystudzeniu. |
11 Done |