Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dla miłośników kaszy jaglanej przepis na bardzo lekkie, wiosenne śniadanie.
Kasza jaglana jest dość ostra w smaku, ale z dodatkiem świeżych owoców, jest naprawdę smaczna.
Polecam wszystkim, którzy z nadejściem wiosny starają się ograniczyć ilość spożywanych kalorii 🙂
Kasza Jaglana z Owocami
Składniki dla 2 osób:
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 4-6 truskawek (borówki, maliny)
- 1 banan
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną na wodzie: w garnuszku zagotować wodę, posolić. Do wrzątku wsypać kaszę jaglaną, zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek, gotować 18-20 min.
Owoce umyć, banana i duże truskawki pokroić w plasterki.
Do miski lub talerza włożyć ugotowaną, gorącą kaszę jaglaną, zalać ciepłym mlekiem, posypać przygotowanymi owocami. Chętni mogą całość posypać brązowym cukrem lub polać odrobiną miodu.
Smacznego.
(Visited 875 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
lubię zajadać tak smaczną jaglankę – proste, smaczne i zdrowe śniadanie! 🙂
Jaglanka zawsze smaczna i zawsze zdrowa 🙂 No i przede wszystkim proso nie jest aż tak “zmodyfikowane”, jak bardziej popularne zboża używane na kasze (notabene należące do tej samej rodziny: wiechlinowatych).
Kilokalorio zawsze uwielbiam czytać Twoje komentarze, tyle się z nich dowiaduję 🙂 Pozdrawiam serdecznie