0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Domowe pieczywo czosnkowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowe pieczywo czosnkowe

Muszę nieskromnie powiedzieć, że to pieczywo czosnkowe jest przepyszne.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zrobiłam je z ciasta na pizzę i domowego masła czosnkowego. Zjadłam już całą masę pysznych, cieplutkich kromek, pachnących czosnkiem i pietruszką.

Polecam, nie ma nic lepszego 🙂

 

pieczywo-z-mas-25C5-2582em-czosnkowym

 

Domowe pieczywo czosnkowe

Składniki na 4-5 cienkich chlebków czosnkowych:

Ciasto:
Składniki: 
25 g świeżych drożdży
1, 5 szklanki ciepłej wody (niegorącej zabiłaby drożdże)
3, 5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1, 5 łyżeczki soli

Przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży:
W szklanym naczyniu łączymy,drożdże, ½ szklanki ciepłej wody, 1/3 szklanki mąki, cukier.

  1. Dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
  2. W misie miksera łączymy pozostałą mąkę, wodę, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przy pomocy haka ok.5 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę, wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
  3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (aby je odgazować). Wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części (lub więcej). Każdy kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem czosnkowym (ja miałam zimne masło i rozłożyłam równomiernie na cieście, wiórki z masła). Placek zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi.
  4. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-17 min w piekarniku nagrzanym do 220 oC. Ciasto powinno być lekko rumiane.

Wyjmujemy z piekarnika, pokroimy na średniej grubości kromki i od razu podajemy.

Masło czosnkowe:

  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (drobniutko posiekanego)
  1. W szklanym naczyniu umieścić wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszać.

Przechowywać w lodówce do 4 dni.

Smacznego!!!

 

pieczywo-czosnkowe

(Visited 966 times, 1 visits today)

Dorota

Sernik Waniliowy
previous
Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów
next
Placek drożdżowy z rabarbarem i pomarańczowym budyniem
Sernik Waniliowy
previous
Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów
next
Placek drożdżowy z rabarbarem i pomarańczowym budyniem

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię