• Home
  • Ciasta
  • Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łatwy i szybki, na spodzie z czekoladowych markizów z waniliowym nadzieniem.
Najlepiej smakuje następnego dnia.

Polecam 🙂

Sernik Waniliowy na Markizach

Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie 

Składniki na 20 cm tortownicę:

  • 500 g sera tłustego trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g czekoladowych markizów
  • 30 g masła stopionego
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka zmiksować w malakserze. W szklanym naczyniu wymieszać ze stopionym masłem. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść. Odstawić.
  2. W misie miksera zmiksować całe jajka i żółtko z cukrem na jednolitą jasną masę.
  3. Dodać ser i roztopione masło (50 g), dokładnie wymieszać tylko do połączenia się składników (można na najwolniejszych obrotach miksera). Wsypać mąkę, wymieszać.
  4. Masę przelać do formy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch położyć kilka łyżeczek dżemu. Patyczkiem do szaszłyków wymieszać je delikatnie z serem tworząc ,,esy floresy”.
  5. Sernik piec w temperaturze 150 oC (grzałki góra dół) prze 1,2 – 1,4 h.
  6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić sernik do wystygnięcia.

Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Smacznego!!!

(Visited 585 times, 1 visits today)

Dorota

Pierożki ze Szpinakiem
previous
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
next
Domowe pieczywo czosnkowe
Pierożki ze Szpinakiem
previous
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
next
Domowe pieczywo czosnkowe

15 komentarzy Ukryj

Masło łączymy ze zmiksowanymi ciastkami i wylepiamy tą mieszanką dno foremki, a następnie wylewamy na wierzch masę serową.

50 g stopionego masła dodajemy do masy serowej, a 30 g łączymy ze zmiksowanymi markizami. Mam nadzieję, że teraz już wszystko uzupełnione. Dziękuję za informację 🙂

Zawsze robię wg przepisu z pół kg sera. Chciałabym zrobić z podwójnej porcji to czy wszystkie pozostałe składniki też razy dwa ? Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię