Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pierożki , a raczej paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku to świetny dodatek do zup lub ciepła przekąska. Ja lubię je również na zimno z sałatą i pomidorami.
Polecam:)
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
- 400 g szpinaku
- 120 g sera ricotta
- 1 jajko
- 100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
- 1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić.
Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać.
Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka.
Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia.
Podawać gorące lub zimne.
Smacznego !!!
11 komentarzy Ukryj
pyszności ;p
Uwielbiam je, szczególnie ze szpinakiem ; ). Takie proste, a takie pyszne. Pozdrawiam !
Wygladaja szalenie apetycznie! No i to nadzienie… Poezja.
pysznie wyglądają:)
cudownie, ale bym zjadła – moje smaki 🙂
Bardzo lubię wszystkie składniki których użyłaś….koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂 a no i zdjęcia bardzo fajne…Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za dobre słowa:) To moje ulubione przekąski, chociaż można do środka włożyć np. duszone pieczarki z czerwoną cebulą. Też pyszne 🙂
Ja też przybieram do upieczenia coś pysznego.Szpinaku nie jadłam,a chciałabym spróbować pomimo,że nie każdemu on smakuje.Dzięki za przepis jutro wypróbuje.Pozdrawiam.
pierogi uwielbiam
M
Cieszę się bardzo 🙂
Zrobiłam w weekend pierożki, są przepyszne! A zarazem proste do przygotowania. Tylko bardzo dużo farszu mi wyszło i musiałam użyć dwóch ciast francuskich (łącznie wyszło mi 30 sztuk). Naprawdę polecam wszystkim i dziękuję Pani Doroto za przepis 🙂 Na pewno zagoszczą jeszcze wiele razy na moim stole. Pozdrawiam 🙂