• Home
  • Karnawał
  • Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pierożki , a raczej paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku to świetny dodatek do zup lub ciepła przekąska. Ja lubię je również na zimno z sałatą i pomidorami.
    Polecam:)

     

     

    Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

    Składniki:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
    • 400 g szpinaku
    • 120 g sera ricotta
    • 1 jajko
    • 100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
    • 1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
    • 1 ząbek czosnku
    • Sól, pieprz
    • Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)

    Sposób przygotowania:

    Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.

    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić.

    Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać.

    Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

    Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać.

    Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka.

    Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi.

    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia.

    Podawać gorące lub zimne.

    Smacznego !!!

     

    (Visited 2 211 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
    Sernik Waniliowy
    next
    Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów
    previous
    Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
    Sernik Waniliowy
    next
    Sernik waniliowy na spodzie z czekoladowych markizów

    11 komentarzy Ukryj

    Ja też przybieram do upieczenia coś pysznego.Szpinaku nie jadłam,a chciałabym spróbować pomimo,że nie każdemu on smakuje.Dzięki za przepis jutro wypróbuje.Pozdrawiam.

    Zrobiłam w weekend pierożki, są przepyszne! A zarazem proste do przygotowania. Tylko bardzo dużo farszu mi wyszło i musiałam użyć dwóch ciast francuskich (łącznie wyszło mi 30 sztuk). Naprawdę polecam wszystkim i dziękuję Pani Doroto za przepis 🙂 Na pewno zagoszczą jeszcze wiele razy na moim stole. Pozdrawiam 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię