• Home
  • Ciasta
  • Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i serem. Połączenie sera i truskawek z ciepłym drożdżowym ciastem to jeno z najmilszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Dom pachniał drożdżami i truskawkami. Wiedziałyśmy z siostrą, że lada chwila mam wyjmie wtedy jeszcze z prodiża, wspaniałe i pulchne ciasto. dostawałyśmy kawałek jeszcze lekko ciepłego ze szklanką mleka.

    Ach te wspomnienia 🙂

    Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

    Składniki:
    • Zaczyn drożdżowy
    • 400 g mąki pszennej tortowej
    • 150 g cukru
    • 8 żółtek
    • 120 g masła (roztopionego i przestudzonego)
    Serowe nadzienie:
    • 2 żółtka
    • ½ szklanki cukru pudru (lub więcej)
    • 300 g truskawek (pokrojonych w małą kostkę
    • 500 g sera (trzykrotnie zmielonego) w miarę suchego.
    • Skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotować zaczyn jak na filmie (klik)

     

    Do misy miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier i skórkę z cytryny. Przy pomocy haka, wyrobić gęste ciasto, wlać masło i przez 4-5 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, na ok. 1,5 -2h.

     

    W między czasie żółtka połączyć z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą jasną masę.

     

    Do sera dodać masę z żółtek, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone truskawki, ponownie wymieszać, odstawić.

     

    Ciasto (wyrośnięte) wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt ok. 30×20 cm.

     

    Na środku ciasta umieścić ser, zawinąć w ciasto. Powinien powstać gruby rulon. Ciasto przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, ułożyć w wieniec, naciąć ostrym nożem. Przykryć i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika do 175 oC, na ok. 15 min.

     

    Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min do zrumienienia się ciasta drożdżowego. Uchylić piekarnik i tak studzić ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

    Lekko ciepłe ciasto można polukrować.
    Smacznego!

    (Visited 569 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym
    Pierożki ze Szpinakiem
    next
    Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    previous
    Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym
    Pierożki ze Szpinakiem
    next
    Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    9 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię