
SKŁADNIKI
- Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych (możliwie chudych)
- marynata
- ok. 1/5 szk oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka (czubata) soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyż ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- majeranek
- Na kapustę:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- olej i masło
- 2 suszone grzybki (namoczone w niewielkiej ilości wrzątku)
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
przygotowanie
Żeberka myję, osuszam. Kroję je w średniej wielkości kawałki. Odkładam.
Przygotowanie marynaty:
w sporym szklanym naczyniu łączę wszystkie składniki marynaty, czosnek kroję w plasterki lub przeciskam przez praskę.
Całość dokładnie mieszam.
Mięso dokładnie obtaczam w marynacie, Przykrywam i odstawiam na noc do lodówki.
Kapustę kroję średnio drobno.
Cebulę siekam drobno.
Grzyby zalewam wrzątkiem, ok.05, szkl., przykrywam i odstawiam na 30 min.
Na patelni, najlepiej dużej i głębokiej, aby pomieściła całe danie, rozgrzewam masło i olej, podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
Następnie wrzucam kapustę i posiekane grzybki. Wlewam nieco wody z moczenia grzybów, dodaję liść i ziele. Całość doprowadzam do zagotowania.
Zmniejszam płomień i pod przykryciem duszę przez 20 min.
Kiedy kapusta się dusi, obsmażam żeberka.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, w marynacie jest też olej.
Mięso układam na gorącym oleju najpierw kością do góry, a mięsną stroną na dół.
Obsmażam dokładnie, aż mięso będzie dobrze zrumienione.
Następnie przewracam na drugą stronę i smażę przez kilka minut.
Naczynie w którym marynowałam żeberka opłukuję niewielką ilością wrzątku, lub resztą wody z grzybów.
Wlewam do kapusty, mieszam.
Na kapuście układam żeberka, mięsną częścią do góry.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 1h.
Nie otwieram, nie zaglądam w czasie duszenia.
Kiedy danie jest gotowe, żeberka powinny być mięciutkie i z łatwością odchodzą od kości.