0 0
Żeberka z Kapustą Duszone

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żeberka z Kapustą Duszone

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, a jednocześnie łatwego i prostego – przepis na żeberka duszone z kapustą, które rozgrzeją Was w te chłodne, zimowe dni. To prawdziwa perełka klasycznej kuchni polskiej, która od lat króluje na naszych stołach. Nie ma nic bardziej kojącego niż zapach duszącej się kapusty i soczystych żeberek unoszący się po całym domu. Prawda, że brzmi zachęcająco?

Gotowanie w domu to nie tylko sposób na pyszny obiad, ale też chwila, w której możemy zwolnić, skupić się na smaku i cieszyć się chwilą. Domowy obiad, przygotowany z sercem, ma w sobie coś magicznego – tworzy wspomnienia, które zostają z nami na lata. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i odkrycia, jak cudownie może smakować tradycyjna, polska kuchnia.

 

 

 

  1. Idealne na zimowe dni – Żeberka duszone z kapustą to danie sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Właśnie to, czego potrzeba w chłodne wieczory.
  2. Klasyka w najlepszym wydaniu – To przepis inspirowany polską tradycją kulinarną, pełen smaku i prostoty.
  3. Pyszne danie, które kocha cała rodzina – Delikatne mięso, aromatyczna kapusta i przyprawy – to połączenie, które zawsze się sprawdza.

Kilka sugestii

  • Wybierając żeberka, postawcie na te z delikatnym przerostem tłuszczu – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
  • Do duszenia użyjcie kwaśnej kapusty – nada potrawie głębi smaku. Jeśli chcecie złagodzić jej kwasowość, możecie przepłukać ją wodą przed gotowaniem.
  • Pamiętajcie o przyprawach – majeranek, kminek i liść laurowy to absolutna podstawa w tym przepisie.

Nie czekajcie, Kochani! Otwórzcie swoje kuchnie na te aromatyczne smaki. Jeśli tak jak ja uwielbiacie pyszne dania, które otulają smakiem i aromatem, ten przepis na pewno skradnie Wasze serca. A może przy okazji spróbujecie zaprosić rodzinę lub przyjaciół do wspólnego gotowania? Domowy obiad smakuje jeszcze lepiej, gdy dzielimy go z bliskimi.

Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze żeberka duszone z kapustą. Czekam na Wasze opinie i zdjęcia! Smacznego!

 

 

 

Żeberka Duszone z Kapustą Kiszon

 

Składniki:

  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych (możliwie chudych)

marynata

  • ok. 1/5 szk oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka (czubata) soli

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

  • 1/2 łyż ostrej papryki

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • sok z połowy cytryny

  • majeranek 

 

Na kapustę:

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • olej i masło

  • 2 suszone grzybki (namoczone w niewielkiej ilości wrzątku)

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.

Żeberka myję, osuszam. Kroję je w średniej wielkości kawałki. Odkładam.

Przygotowanie marynaty:
w sporym szklanym naczyniu łączę wszystkie składniki marynaty, czosnek kroję w plasterki lub przeciskam przez praskę.
Całość dokładnie mieszam.

Mięso dokładnie obtaczam w marynacie, Przykrywam i odstawiam na noc do lodówki.

2.

Kapustę kroję średnio drobno.

Cebulę siekam drobno.

Grzyby zalewam wrzątkiem, ok.05, szkl., przykrywam i odstawiam na 30 min.

3.

Na patelni, najlepiej dużej i głębokiej, aby pomieściła całe danie, rozgrzewam masło i olej, podsmażam cebulę, aż się zeszkli.

Następnie wrzucam kapustę i posiekane grzybki. Wlewam nieco wody z moczenia grzybów, dodaję liść i ziele. Całość doprowadzam do zagotowania.
Zmniejszam płomień i pod przykryciem duszę przez 20 min.

4.

Kiedy kapusta się dusi, obsmażam żeberka.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, w marynacie jest też olej.

Mięso układam na gorącym oleju najpierw kością do góry, a mięsną stroną na dół.
Obsmażam dokładnie, aż mięso będzie dobrze zrumienione.
Następnie przewracam na drugą stronę i smażę przez kilka minut.

5.

Naczynie w którym marynowałam żeberka opłukuję niewielką ilością wrzątku, lub resztą wody z grzybów.
Wlewam do kapusty, mieszam.

Na kapuście układam żeberka, mięsną częścią do góry.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 1h.

Nie otwieram, nie zaglądam w czasie duszenia.

Kiedy danie jest gotowe, żeberka powinny być mięciutkie i z łatwością odchodzą od kości.

 

 

 

(Visited 209 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Piernik Staropolski Dojrzewający
Ciasto na Pierogi
next
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne
previous
Piernik Staropolski Dojrzewający
Ciasto na Pierogi
next
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here