Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najbardziej tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto jakie przygotowujemy. Oczywiście zależy od domu czy regionu Polski, ale jednak piernik staropolski to ciasto wyjątkowe. Piernik musi dojrzewać, czyli po przygotowaniu surowe ciasto odstawiamy na kilka ty w chłodne miejsce aby miało czas leżakować.
Czas dojrzewania:
Im dłużej tym lepiej, czyli ile?
Z biegiem lat przekonałam się, że najlepiej jeśli piernik leży ok. 6 tyg., ale jeśli zostawicie go na 2 tyg, to nie będzie tragedi, a niedoświadczony biesiadnik nie poczuje żadnej różnicy.
W czym przechowywać:
Przygotowane ciasto najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu, misie. Przez kilka lat przechowywałam piernik w kamionkowej misie, ale uważam, że szkło jest najlepsze. \
Gdzie przechowywać:
Przechowujemy ciasto w chłodnym miejscu. Kiedyś to były piwnice lub spiżarnie, dzisiaj najczęściej pierniki leżakują po prostu w lodówce.
Jeśli pogoda pozwala można je dobrze zabezpieczone zostawić również na balkonie w miejscu nienasłonecznionym.
Co można z ciasta upiec:
Z piernikowego ciasta najczęściej pieczemy tradycyjny przekładany powidłami piernik, polewamy go czekoladą i dekorujemy bakaliami.
Można upiec z ciasta leżakującego również małe pierniczki, lub piernikowe, jadalne ozdoby na choinkę, zawieszki na prezenty.
Ciasto jest bardzo delikatne i naprawdę rozpływa się w ustach.
Piernik Staropolski
Składniki:
-
500 g prawdziwego miodu
-
2 szklanki cukru
-
60 g przyprawy piernikowej
-
220 g masła
-
1 kg mąki pszennej tortowej
-
3 jajka
-
0,5 szkl mleka
-
3 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wkładam masło, cukier, miód i przyprawę piernikową . Podgrzewam do chwili całkowitego rozpuszczenia.
Mieszam. Kiedy całość prawie zaczyna się gotować zdejmuję z ognia.
Odstawiam do wystygnięcia, ew. masa może być lekko ciepła.
W czasie stygnięcia mieszam od czasu do czasu.
Do dużej miski wkładam mąkę.
Wlewam wystudzoną zaprawę piernikową, jajka.
Na chwilę przed dodatniem sodę rozpuszczam w mleku, mieszam i wlewam do misy z pozostałymi składnikami.
Całość mieszam, a następnie wyrabiam ręką.
Ciasto będzie dość lepkie, ew. dodaję odrobinę mąki.
Dobrze wymieszane ciasto przykrywam ściereczką lub folią i odstawiam w zimne miejsce na 6 tyg. min 3 tyg. aby dojrzewało.
Do zobaczenia za 6 tyg czyli 3 dni przez Wigilią.
Należy wtedy przygotować:
-
ok. 1 kg dżemu śliwkowego (lub inny jeśli inny libicie)
-
2 galaretki morelowe (80 g)
-
200-300 g czekolady (mleczna i gorzka)
-
do ozdoby: orzechy, skórka pomarańczowa, bakalie suszone