Jest coś magicznego w zapachu świeżo upieczonej szarlotki unoszącym się w kuchni.
Dziś chciałabym Was zaprosić do wypróbowania najlepszej domowej szarlotki – na delikatnym, kruchym spodzie, z ciepłym nadzieniem z jabłek Szara Reneta.
To proste ciasto nie tylko rozgrzeje Twoje serce, ale i wprowadzi wyjątkowy, jesienny klimat do domu. Bo czy jest coś lepszego niż wypieki pełne smaku i domowego ciepła, które umilają chłodniejsze dni?
Szarlotka to klasyk, po który sięgamy zwłaszcza jesienią, kiedy jabłka są najdojrzalsze i pełne smaku. Szara Reneta to jabłka o lekko kwaskowatym, wyrazistym smaku, idealne do pieczenia, ale także bardzo wartościowe zdrowotnie. Spożywane na surowo dostarczają cennych witamin i błonnika, który wspiera nasz układ trawienny. Dlatego warto korzystać z tych jabłek w kuchni, nie tylko na deser – a jeśli lubisz ich smak, to podsmażane jabłka doskonale nadają się do przechowywania w słoikach. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem domowych jabłek nawet zimą, kiedy sięgniesz po swój zapas do błyskawicznej szarlotki czy innych deserów.
Domowe wypieki, takie jak szarlotka, są nie tylko zdrowe, ale i ekonomicznie opłacalne. Dzięki prostym, sezonowym składnikom, wypieki takie jak szarlotka, czy to jesienna tarta jabłkowa, czy letnia krucha tarta z truskawkami, stają się przysmakiem dla całej rodziny. Pieczenie nie musi być trudne – wystarczy kilka podstawowych składników, trochę cierpliwości i miłości do gotowania. I to właśnie w kuchni rodzi się magia. Każdy sezon przynosi nowe inspiracje – latem możemy sięgnąć po jagodzianki, zimą upiec piernik pachnący przyprawami, a wiosną przygotować sernik z rabarbarem.
Spróbuj upiec tę szarlotkę i przekonaj się, jak łatwo można wyczarować coś wyjątkowego. Ten przepis na ciasto to także sposób, by cieszyć się zdrowymi, sezonowymi owocami i ich dobrodziejstwami. Domowe pieczenie to nie tylko smak, ale i przyjemność płynąca z tworzenia. Połączmy przyjemne z pożytecznym, i wróćmy do korzeni, kiedy to każdy dom miał swój niepowtarzalny zapach pieczonego ciasta.
Szara Reneta to najlepsze jabłka do ciast, a właściwie do wszelkich wypieków, są lekko kwaśne. Doskonale rozpadają się w czasie pieczenia.
Zawsze używam ich do szarlotki, ale również do pieczonej kaczki, czy pieczonej polędwicy.
Jeśli macie więcej jabłek, albo zbyt dużo udusicie ich do szarlotki, pamiętajcie że doskonale się je przechowuje.
Przekładacie gorące jabłka do czystego słoika, zamykacie i odstawiacie. Tak przygotowane przetwory wytrzymają całą zimę.
Duszone jabłka są również doskonałe do przygotowania dziecinnego przysmaku czyli ryżu pieczonego z jabłkami.
Na jesienne i zimowe podwieczorki nie ma chyba nic lepszego.
Polecam gorąco i życzę Wam smacznego!

SKŁADNIKI
- 100 g masła zimnego prosto z lodówki
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 jajko i 1 żółtko
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- Jabłka
- 1 kg Szarej Renety
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru (lub cukru Muskawado)
- cynamon
- 2 gożdziki
- Kruszonka
- 40 g masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1-2 łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny
przygotowanie
Masło wyjmuję z lodówki i kroję w niewielką kostkę.
Do malaksera wsypuję mąkę, cukier, proszek, masło i jajka.
Całość siekam do połączenia się składników, w międzyczasie wlewam sok z cytryny.
Ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę.
Formuję kulę, wkładam do folię. Wkładam do zamrażarki na min 1 h.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
Do miski wkładam masło, mąkę i cukier. Palcami rozcieram do chwili kiedy składniki się połączą i powstanie coś w rodzaju piasku.
Zajmie to ok. 5 min.
Na koniec ścieram odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy, mieszam przez chwilę.
Wstawiam do zamrażarki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JABŁEK NA SZARLOTKĘ
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne.
Jabłka kroję na niewielkie kawałki, można też zetrzeć na grubej tarce.
Wkładam do garnka, wsypuję cukier, cynamon, goździki i sok z cytryny.
Podgrzewam na średnim ogniu i pod przykryciem do chwili, kiedy jabłka się rozpadną.
Zdejmuję i odstawiam.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 190 ST.C. TERMOOBIEG
Formę okrągłą u mnie 24 cm, dno wykładam papierem do pieczenia. Można oczywiście upiec ciasto w każdej innej formie, kwadratowej, prostokątnej.
Ciasto wyjmuję z zamrażarki i ścieram na największych oczkach tarki. Ciastem wyklejam dno i brzegi foremki.
Podpiekam przez 12-15 min w piekarniku, aż ciasto będzie suche.
Wyjmuję z piekarnika.
Na ciasto wykładam jabłka i przykrywam kruszonką.
Piekę 35-45 min do pięknego zrumienienia.
Szarlotkę wyjmuję i odstawiam do przestygnięcia. Wyjmuję z foremki i kiedy jest już zimna oprószam cukrem pudrem.