Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kochani, mam dla Was coś wyjątkowego – sernik cytrynowy z lemon curd! 💛 To ciasto to kwintesencja delikatności i smaku. Jest puszysty, lekki jak chmurka, a zarazem intensywnie cytrusowy – idealny na każdą okazję, od rodzinnego obiadu po leniwe popołudnie przy filiżance herbaty.
Sekretem tego wypieku jest skórka pomarańczowa, którą dodaję do masy serowej. To właśnie ona podkręca smak i sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej wyjątkowy. A kropką nad „i” jest warstwa kremu cytrynowego (lemon curd) – smaruję nią sernik po upieczeniu i wystudzeniu, co nadaje mu pięknego, aksamitnego wykończenia.
Przepis na Lemon Curd (klik)
Jeśli macie ochotę na tę cytrynową rozkosz, przepis na lemon curd znajdziecie na blogu – wystarczy kliknąć tutaj. To prosty sposób, by Wasze domowe wypieki nabrały zupełnie nowego charakteru.
Niech to ciasto będzie inspiracją do wspólnego pieczenia i cieszenia się chwilami w kuchni.
Sernik domowy nigdy nie smakuje tak dobrze, jak wtedy, gdy włożycie w niego serce. Koniecznie dajcie znać, jak Wam wyszedł! Smacznego!
Sernik Cytrynowy
Składniki:
-
1 kg sera z wiaderka
-
70 g masła rozpuszczonego
-
5 żółtek
-
3 białka
-
220 g cukru
-
2 budynie śmietankowe (2 x 40g)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Żółtka i połowę cukru miksuję na jasną puszystą masę, zajmie to kilka minut. |
2
Done
|
Białka z pozostałą częścią cukru miksuję na lśniącą i sztywną pianę. Masę serową i pianę łączę i dokładnie mieszam szpatułką. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem (później 155 st.C.)Formę do pieczenia 24 cm., tortownicę wykładam dno papierem do pieczenia. Masę serową przekładam do formy. Wstawiam formę do piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 155 st.C. |
4
Done
|
Ciasto piekę w sumie przez 120 min. Po upieczeniu uchylam piekarnik i pozostawiam sernik do przestygnięcia na ok. 30 min. Na zimny sernik wykładam lemon curt, rozsmarowuję równą warstwą. Smacznego!!! |
5
Done
|