0 0
Sernik Cytrynowy z Lemon Curd

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik Cytrynowy z Lemon Curd

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kochani, mam dla Was coś wyjątkowego – sernik cytrynowy z lemon curd! 💛 To ciasto to kwintesencja delikatności i smaku. Jest puszysty, lekki jak chmurka, a zarazem intensywnie cytrusowy – idealny na każdą okazję, od rodzinnego obiadu po leniwe popołudnie przy filiżance herbaty.

Sekretem tego wypieku jest skórka pomarańczowa, którą dodaję do masy serowej. To właśnie ona podkręca smak i sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej wyjątkowy. A kropką nad „i” jest warstwa kremu cytrynowego (lemon curd) – smaruję nią sernik po upieczeniu i wystudzeniu, co nadaje mu pięknego, aksamitnego wykończenia.

 

Przepis na Lemon Curd (klik)

 

 

Jeśli macie ochotę na tę cytrynową rozkosz, przepis na lemon curd znajdziecie na blogu – wystarczy kliknąć tutaj. To prosty sposób, by Wasze domowe wypieki nabrały zupełnie nowego charakteru.

Niech to ciasto będzie inspiracją do wspólnego pieczenia i cieszenia się chwilami w kuchni.
Sernik domowy nigdy nie smakuje tak dobrze, jak wtedy, gdy włożycie w niego serce. Koniecznie dajcie znać, jak Wam wyszedł! Smacznego!

 

 

 

 

 

Sernik Cytrynowy

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 70 g masła rozpuszczonego

  • 5 żółtek

  • 3 białka

  • 220 g cukru

  • 2 budynie śmietankowe (2 x 40g)

 

 

 

(Visited 383 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Żółtka i połowę cukru miksuję na jasną puszystą masę, zajmie to kilka minut.
Następnie do masy dodaję ser, zapach, budynie i masło, całość mieszam dokładnie szpatułką.
Ścieram skórkę z cytryny, mieszam.

2
Done

Białka z pozostałą częścią cukru miksuję na lśniącą i sztywną pianę.
Zajmie to kilka minut.

Masę serową i pianę łączę i dokładnie mieszam szpatułką.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem (później 155 st.C.)

Formę do pieczenia 24 cm., tortownicę wykładam dno papierem do pieczenia.

Masę serową przekładam do formy.

Wstawiam formę do piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 155 st.C.

4
Done

Ciasto piekę w sumie przez 120 min.
Wkładam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i od razu zmniejszam temperaturę do 155 st.C.

Po upieczeniu uchylam piekarnik i pozostawiam sernik do przestygnięcia na ok. 30 min.
Następnie sernik wyjmuję z formy i studzę do końca.

Na zimny sernik wykładam lemon curt, rozsmarowuję równą warstwą.
Sernik przechowuję w zimnym miejscu.

Smacznego!!!

5
Done

Dorota

Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne
Tarta z Cukinią
next
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem
Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne
Tarta z Cukinią
next
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here