Kochani, mam dla Was coś wyjątkowego – sernik cytrynowy z lemon curd!
💛 To ciasto to kwintesencja delikatności i smaku. Jest puszysty, lekki jak chmurka, a zarazem intensywnie cytrusowy – idealny na każdą okazję, od rodzinnego obiadu po leniwe popołudnie przy filiżance herbaty.
Sekretem tego wypieku jest skórka pomarańczowa, którą dodaję do masy serowej. To właśnie ona podkręca smak i sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej wyjątkowy. A kropką nad „i” jest warstwa kremu cytrynowego (lemon curd) – smaruję nią sernik po upieczeniu i wystudzeniu, co nadaje mu pięknego, aksamitnego wykończenia.
Przepis na Lemon Curd (klik)
Jeśli macie ochotę na tę cytrynową rozkosz, przepis na lemon curd znajdziecie na blogu – wystarczy kliknąć tutaj. To prosty sposób, by Wasze domowe wypieki nabrały zupełnie nowego charakteru.
Niech to ciasto będzie inspiracją do wspólnego pieczenia i cieszenia się chwilami w kuchni.
Sernik domowy nigdy nie smakuje tak dobrze, jak wtedy, gdy włożycie w niego serce. Koniecznie dajcie znać, jak Wam wyszedł! Smacznego!
Przepisy na SERNIKi

SKŁADNIKI
- Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 70 g masła rozpuszczonego
- 5 żółtek
- 3 białka
- 220 g cukru
- 2 budynie śmietankowe (2 x 40g)
- ok. 1 szkl lemon curd
przygotowanie
Żółtka i połowę cukru miksuję na jasną puszystą masę, zajmie to kilka minut.
Następnie do masy dodaję ser, zapach, budynie i masło, całość mieszam dokładnie szpatułką.
Ścieram skórkę z cytryny, mieszam.
Białka z pozostałą częścią cukru miksuję na lśniącą i sztywną pianę.
Zajmie to kilka minut.
Masę serową i pianę łączę i dokładnie mieszam szpatułką.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM (PÓŹNIEJ 155 ST.C.)
Formę do pieczenia 24 cm., tortownicę wykładam dno papierem do pieczenia.
Masę serową przekładam do formy.
Wstawiam formę do piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 155 st.C.
Ciasto piekę w sumie przez 120 min.
Wkładam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i od razu zmniejszam temperaturę do 155 st.C.
Po upieczeniu uchylam piekarnik i pozostawiam sernik do przestygnięcia na ok. 30 min.
Następnie sernik wyjmuję z formy i studzę do końca.
Na zimny sernik wykładam lemon curt, rozsmarowuję równą warstwą.
Sernik przechowuję w zimnym miejscu.
Smacznego!!!
2 komentarze
hm w opisie jest zmniejszyć temperaturę do 150 w filmie mówi Pani -do 110, w opisie jest czas pieczenia 120 minut, a w filmie ,, godzinę dwadzieścia godzinę trzydzieści ” jak więcej powinno być ostatecznie ?
To pomyłka, przepraszam. Temperatura 150 st.c. I pieczemy 120 min.