Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lemon Curd
Składniki na ok. 350 ml kremu:
- 2 całe jajka (L)
- 2 żółtka
- 170 gr cukru
- 80 g masła
- 2,5 cytryny – skórka otarta i wyciśnięty sok
Sposób przygotowania:
Skórkę z cytryny zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wycisnąć sok. Pestki i miąższ, wyrzucić.
W średniej wielkości garnku połączyć jajka, żółtka i cukier, dokładnie wymieszać kuchenną rózgą. Postawić na średnim ogniu, podgrzewać. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewając mieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a masło i cukier rozpuściły. Mieszać od czasu do czasu.
Masa będzie gęstniała. Podgrzewamy do czasu kiedy całość zacznie lekko bulgotać a konsystencja będzie przypominała średnio ścięty budyń. Ja podgrzewałam 8 min, okazjonalnie mieszając.
Krem przelewamy do czystego, szklanego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
5 komentarzy Ukryj
uwielbiam ten krem jest świetny:)
Piękny kolor! Również jestem amatorką tego kremu 🙂
ależ piękny kolorek!
Wygląda przepięknie, ale z czym go jeść ? :>
Kocham ten krem 😀