Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Muffiny z malinami i kruszonką, bardzo szybkie do upieczenia i pyszne. Zrobiłam je na śniadanie. Przygotowanie ciasta i upieczenie muffinów zajęło mi ok. 35 min., a miałam wielka ochotę na coś słodkiego
i owocowego. Udało mi się kupić wiekszą ilość malin i teraz piekę z nimi muffiny, robię dżemy, a to czego nie przerobiłam zamroziłam. Zimą będę dodawał po kilka do placków, naleśników i ciast ucieranych.
Jeśli i Wam uda się dostać większą ilość owców i będziecie chcieli zachować część na zimę to polecam niezawodny sposób. Owoce myjemy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia, to bardzo ważne. Mokre owoce pokryją się w czasie mrożenia warstwą lodu i potem trudno będzie je rozdzielić. Następnie suche przekładamy do plastikowych, płaskich pojemników i mrozimy. Pojemniki w zamrażarce ustawiamy jeden obok drugiego do chwili kiedy owoce dokładnie zamarzną , następnie możemy już poustawiać je jeden na drugim.
Polecam.

Muffiny z Malinami i Kruszonką
Składniki na 12 szt.
suche:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- ok. 1/4 łyżeczki soli
mokre:
- 2 jajka (L)
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
ponadto:
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2-3 łyżki roztopionego masła
- ok. 250 g malin
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
Odjąć 1/2 szklanki mieszanki, która będzie kruszoną. Odstawić.
W średniej misce połączyć wszystkie płynne składniki i połowę skórki pomarańczowej, wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Do miski z mieszaną na kruszonkę wlać roztopione masło i pozostałą skórkę z pomarańczy, wymieszać widelcem, do chwili kiedy powstaną okruchy. Odstawić.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, u mnie sztywne, woskowane.
Każdą papilotkę napełnić do połowy ciastem, na wierzch położyć po 3-4 maliny, posypać kruszonką.
Piec w 180 st.C., ok. 20 -25 min, do suchego patyczka (ja piekłam 22 min.).
Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.
Smacznego 🙂