0 0
Muffiny – Babeczki z Malinami i Kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Muffiny – Babeczki z Malinami i Kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Muffiny z malinami i kruszonką, bardzo szybkie do upieczenia i pyszne. Zrobiłam je na śniadanie. Przygotowanie ciasta i upieczenie muffinów zajęło mi ok. 35 min., a miałam wielka ochotę na coś słodkiego
i owocowego. Udało mi się kupić wiekszą ilość malin i teraz piekę z nimi muffiny, robię dżemy, a to czego nie przerobiłam zamroziłam. Zimą będę dodawał po kilka do placków, naleśników i ciast ucieranych.

Jeśli i Wam uda się dostać większą ilość owców i będziecie chcieli zachować część na zimę to polecam niezawodny sposób. Owoce myjemy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia, to bardzo ważne. Mokre owoce pokryją się w czasie mrożenia warstwą lodu i potem trudno będzie je rozdzielić.  Następnie suche przekładamy do plastikowych, płaskich pojemników i mrozimy. Pojemniki w zamrażarce ustawiamy jeden obok drugiego do chwili kiedy owoce dokładnie zamarzną , następnie możemy już poustawiać je jeden na drugim.

Polecam.

 

 

Muffiny z Malinami i Kruszonką

Składniki na 12 szt.

suche:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • ok. 1/4 łyżeczki soli
mokre:
  • 2 jajka (L)
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
ponadto:
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • ok. 250 g malin 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
Odjąć 1/2 szklanki mieszanki, która będzie kruszoną. Odstawić.

W średniej misce połączyć wszystkie płynne składniki i połowę skórki pomarańczowej, wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Do miski z mieszaną na kruszonkę wlać roztopione masło i pozostałą skórkę z pomarańczy, wymieszać widelcem, do chwili kiedy powstaną okruchy. Odstawić.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, u mnie sztywne, woskowane.

Każdą papilotkę napełnić do połowy ciastem, na wierzch położyć po 3-4 maliny, posypać kruszonką.

Piec w 180 st.C., ok. 20 -25 min, do suchego patyczka (ja piekłam 22 min.).

Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.

Smacznego 🙂

 

  • Muffiny z Kruszonką

 

 

(Visited 723 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Lemon Curd krem cytrynowy
next
Sałatka Grecka
previous
Lemon Curd krem cytrynowy
next
Sałatka Grecka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię