Pieczona polędwica wieprzowa z sosem z kurek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczona polędwica wieprzowa z sosem z kurek

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pieczona polędwica to proste i smaczne danie na obiad, doskonale pasować do niej będzie intensywny w smaku sos z kurek.

    Sos z kurek można wykorzystać również do makaronu lub kopytek. Do przygotowania go można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych grzybów.

    Dodatkiem do dania może być zielona sałata z dużą ilością pomidorów. 

    Sprawdźcie przepis na sos z kurek

    Polecam.

     

    mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

     

     

     

     

     

     

     

    Więcej pomysłów na dania z polędwicy znajdziecie tutaj 


     



    Pieczona polędwica wieprzowa

    Składniki na pieczoną polędwicę:

    • 1 średnia  wieprzowa ok. 300 gr
    • Sól
    • Świeżo mielony pieprz
    • Słodka papryka w proszku
    • 2 łyżki masła
    • Oliwa

    Sposób przygotowania pieczonej polędwicy:

    Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.
    Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na min. 1 godz (można schłodzić przez noc).

    Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, lekko przypiec.
    W żaroodpornym naczyniu ułożyć masło, na nim położyć obsmażoną polędwicę.

    Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, jeśli polędwica jest większa i gruba czas pieczenia można wydłużyć do 22-23 min.

    Wyjąć mięso z piekarnika, zostawić na ok. 5-7 min zanim zaczniemy je kroić.
    Kroić ostrym nożem w ukośne plastry.

    Podawać polaną masłem z pieczenia lub np. sosem kurkowym, albo innym ulubionym sosem do mięs.

    Smacznego. 

     

    grzyby 

     

     

     

     

    Więcej przypisów z grzybami znajdziecie tutaj 

     

     

    (Visited 400 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Placki z Mleka Kokosowego z Malinami
    next
    Kawowe Babeczki z Mikrofali gotowe w 5 min.
    previous
    Placki z Mleka Kokosowego z Malinami
    next
    Kawowe Babeczki z Mikrofali gotowe w 5 min.

    23 komentarze Ukryj

    Adamie, pozostawienie polędwicy na kilka minut nie spowoduje, że będzie ona zimna a sprawi, że mięso się ,,uspokoi” i zatrzyma soki, po przekrojeniu nie wypłyną one na deskę czy talerz, ale pozostaną w mięsie. Dzięki temu polędwica będzie bardziej soczysta i smaczna 🙂

    Dzisiaj próba generalna…zobaczę i podzielę się opinią. Przepis prosty bez udziwnień.
    Do tego przyszykowany sos pieczarkowy z bazylią na bazie jogurtu.

    Moja opinia mówi jednogłośnie tak!. Polędwiczki soczyste ( czas 23 minuty optymalny), aromatyczne. Moim zdaniem sos na bazie borowikow idealnie by do tego pasował ( pieczarki są mniej wyraziste).Skorzystam z innych Pani przepisów. Dziękuję!

    Można, ale nie będzie wtedy tak ładnie przypieczona i taka soczysta. Obsmażanie ma na celu zamknięcie porów mięsa i zatrzymanie soków wewnątrz 🙂

    Czy jest tak możliwość żeby całość upiec wcześniej (wg. Pani przepisu) np. koło 13:00, a dopiero wieczorem podgrzać w piekarniku (np. owinięte w folię żeby się nie wysuszy)? Czy raczej jest tak, że takie rozwiązanie zepsuje smak potrawy?
    Pytam, bo chcę sobie wszystko przygotować wcześniej, tak zeby nie zostawiać gości w czasie imprezy, poza tym nie lubię robić potraw przy kimś, a jak zniknę na chwilę żeby to przygotować to pewnie ktoś wejdzie za mną do kuchni czego nie znoszę.

    Polędwicę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, ale piec jednak najlepiej przed podaniem, odgrzewana polędwica nie jest już taka smaczna i im dłużej ją pieczemy tym robi się twardsza 🙁 Przykro mi, ale nie polecam pieczenia wcześniej. Pozdrawiam 🙂

    Nie koniecznie, ja nie przykrywam, ale można przykrywą lub folią aluminiową. Pod koniec jednak warto odkryć, żeby mięso ładnie się przyrumieniło 🙂

    najlepszy przepis mieszkam w
    USA oni maja inna kuchie ale moj nazeczony uwielbia ,’mieso wspaniale, zawsze wychodzi podaje z salatka , podzielilam sie przepisem ale zawsze mowie ze mam z Pani bloga ktury naprawde wymiata , proste naturalne przyprawy

    polędwicę wg tego przpisu robię już nie pierwszy raz, i zawsze wychodzi super!!!! 🙂
    mam pytanie, proszę o podpowiedź jaki jeszcze sos można do tego przygotwać?

    planuję upiec takie polędwiczki na chrzciny córci 🙂 proszę napisać czy mogę je upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niestety nie posiadam żadnego innego naczynia) ewentualnie w gęsiarce ale wtedy musiałabym ułożyć je jedna na drugiej i nie wiem czy tak można a nie chciałabym ich zepsuć 🙂

    Mozna upiec na blasze, ale dokładnie proszę przykryć mięso folia aluminiowa, żeby w trakcie pieczeniea nie wysychało.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię