0 0
Pieczona Polędwica Wieprzowa z Sosem z Kurek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczona Polędwica Wieprzowa z Sosem z Kurek

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pieczona polędwica to proste i smaczne danie na obiad, doskonale pasować do niej będzie intensywny w smaku sos z kurek.

Sos z kurek można wykorzystać również do makaronu lub kopytek. Do przygotowania go można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych grzybów.

Dodatkiem do dania może być zielona sałata z dużą ilością pomidorów. 


Przepis na doskonały sos z kurek znajdziecie tutaj (klik).

Polecam.

 

 

 

Polędwica Wieprzowa z Sosem Kurkowym


Pieczona Polędwica Wieprzowa

Składniki na pieczoną polędwicę:

  • 1 średnia  wieprzowa ok. 300 gr
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa

Sposób przygotowania pieczonej polędwicy:

Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.
Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na min. 1 godz (można schłodzić przez noc).

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, lekko przypiec.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć masło, na nim położyć obsmażoną polędwicę.

Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, jeśli polędwica jest większa i gruba czas pieczenia można wydłużyć do 22-23 min.

Wyjąć mięso z piekarnika, zostawić na ok. 5-7 min zanim zaczniemy je kroić.
Kroić ostrym nożem w ukośne plastry.

Podawać polaną masłem z pieczenia lub np. sosem kurkowym, albo innym ulubionym sosem do mięs.

Smacznego. 

 

grzyby 

 

 

 

 

Więcej przypisów z grzybami znajdziecie tutaj 

 

 

(Visited 4 978 times, 2 visits today)

Dorota

Łosoś z Grilla
previous
Łosoś Grillowany w Papierze z Drzewa Wiśniowego
next
Sernik na Zimno w Trzech Smakach i Kolorach
Łosoś z Grilla
previous
Łosoś Grillowany w Papierze z Drzewa Wiśniowego
next
Sernik na Zimno w Trzech Smakach i Kolorach

23 komentarze Ukryj

Adamie, pozostawienie polędwicy na kilka minut nie spowoduje, że będzie ona zimna a sprawi, że mięso się ,,uspokoi” i zatrzyma soki, po przekrojeniu nie wypłyną one na deskę czy talerz, ale pozostaną w mięsie. Dzięki temu polędwica będzie bardziej soczysta i smaczna 🙂

Dzisiaj próba generalna…zobaczę i podzielę się opinią. Przepis prosty bez udziwnień.
Do tego przyszykowany sos pieczarkowy z bazylią na bazie jogurtu.

Moja opinia mówi jednogłośnie tak!. Polędwiczki soczyste ( czas 23 minuty optymalny), aromatyczne. Moim zdaniem sos na bazie borowikow idealnie by do tego pasował ( pieczarki są mniej wyraziste).Skorzystam z innych Pani przepisów. Dziękuję!

Można, ale nie będzie wtedy tak ładnie przypieczona i taka soczysta. Obsmażanie ma na celu zamknięcie porów mięsa i zatrzymanie soków wewnątrz 🙂

Czy jest tak możliwość żeby całość upiec wcześniej (wg. Pani przepisu) np. koło 13:00, a dopiero wieczorem podgrzać w piekarniku (np. owinięte w folię żeby się nie wysuszy)? Czy raczej jest tak, że takie rozwiązanie zepsuje smak potrawy?
Pytam, bo chcę sobie wszystko przygotować wcześniej, tak zeby nie zostawiać gości w czasie imprezy, poza tym nie lubię robić potraw przy kimś, a jak zniknę na chwilę żeby to przygotować to pewnie ktoś wejdzie za mną do kuchni czego nie znoszę.

Polędwicę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, ale piec jednak najlepiej przed podaniem, odgrzewana polędwica nie jest już taka smaczna i im dłużej ją pieczemy tym robi się twardsza 🙁 Przykro mi, ale nie polecam pieczenia wcześniej. Pozdrawiam 🙂

Nie koniecznie, ja nie przykrywam, ale można przykrywą lub folią aluminiową. Pod koniec jednak warto odkryć, żeby mięso ładnie się przyrumieniło 🙂

najlepszy przepis mieszkam w
USA oni maja inna kuchie ale moj nazeczony uwielbia ,’mieso wspaniale, zawsze wychodzi podaje z salatka , podzielilam sie przepisem ale zawsze mowie ze mam z Pani bloga ktury naprawde wymiata , proste naturalne przyprawy

polędwicę wg tego przpisu robię już nie pierwszy raz, i zawsze wychodzi super!!!! 🙂
mam pytanie, proszę o podpowiedź jaki jeszcze sos można do tego przygotwać?

planuję upiec takie polędwiczki na chrzciny córci 🙂 proszę napisać czy mogę je upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niestety nie posiadam żadnego innego naczynia) ewentualnie w gęsiarce ale wtedy musiałabym ułożyć je jedna na drugiej i nie wiem czy tak można a nie chciałabym ich zepsuć 🙂

Mozna upiec na blasze, ale dokładnie proszę przykryć mięso folia aluminiowa, żeby w trakcie pieczeniea nie wysychało.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię