Świeże i dojrzałe mango pachnie niesamowicie i sprawia, że nawet taki prosty omlet smakuje jak egzotyczny przysmak.

SKŁADNIKI
- 2 Jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 4 pokrojone w plasterki truskawki
- garść borówek amerykańskich lub jagód
- 1/4 pokrojonego w plasterki mango
- 1 łyżka płynnego miodu
przygotowanie
W naczyniu ,,rozkłócić" jajka, dodać mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie wymieszać aby powstało jednolite ciasto.
Powinno być dość gęste o konsystencji śmietany.
Do ciasta wrzucić borówki i połowę truskawek i mango, delikatnie wymieszać aby owoce pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub klarowanego masła (ok. 1 łyżeczki).
Na gorący tłuszcz wylać ciasto z owocami, smażyć do chwili kiedy brzeg się zetnie ok. 2 min, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki przekręcić omlet na drugą stronę.
Smażymy do chwili, kiedy omlet przy poruszaniu patelnią swobodnie się przesuwa.
Omlet przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy pozostałe owoce i polewamy miodem.

8 komentarzy
Omlet pychotka ;D
Uwielbiam takie jedzenie 🙂
Wygląda pysznie, ciekawe jakie jeszcze owoce można dodać, alboi czym zastąpić mango bo nie zawsze jest w ojej okolicy
Mango można zastąpić np. bananem, albo cieniutko pokrojonym jabłkiem. Dodać można jeszcze maliny, też będą pasowały 🙂
Jadłam dziś prawie taki sam, tylko z samymi truskawkami 😀 Pyszne śniadanko a do tego pachnie świeżutkim ciastem! (A ja uwielbiam ciasta z owocami!) 🙂
A przewracamy omlet na drugą stronę?
Kasia
Oczywiście, że przewracamy. Najpierw smażymy z jednej potem z drugiej strony 🙂
Nie