Składniki
- 2 Jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 4 pokrojone w plasterki truskawki
- garść borówek amerykańskich lub jagód
- 1/4 pokrojonego w plasterki mango
- 1 łyżka płynnego miodu
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Steps
1 Done | W naczyniu ,,rozkłócić" jajka, dodać mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie wymieszać aby powstało jednolite ciasto. Powinno być dość gęste o konsystencji śmietany. |
2 Done | Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub klarowanego masła (ok. 1 łyżeczki). Na gorący tłuszcz wylać ciasto z owocami, smażyć do chwili kiedy brzeg się zetnie ok. 2 min, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki przekręcić omlet na drugą stronę. Smażymy do chwili, kiedy omlet przy poruszaniu patelnią swobodnie się przesuwa. |
3 Done |
8 komentarzy Ukryj
Omlet pychotka ;D
Uwielbiam takie jedzenie 🙂
Wygląda pysznie, ciekawe jakie jeszcze owoce można dodać, alboi czym zastąpić mango bo nie zawsze jest w ojej okolicy
Mango można zastąpić np. bananem, albo cieniutko pokrojonym jabłkiem. Dodać można jeszcze maliny, też będą pasowały 🙂
Jadłam dziś prawie taki sam, tylko z samymi truskawkami 😀 Pyszne śniadanko a do tego pachnie świeżutkim ciastem! (A ja uwielbiam ciasta z owocami!) 🙂
A przewracamy omlet na drugą stronę?
Kasia
Oczywiście, że przewracamy. Najpierw smażymy z jednej potem z drugiej strony 🙂
Nie