Szybkie i bardzo smaczne babeczki. Delikatne i bardzo puszyste, dzieci będą zachwycone:)
Polecam.
Babeczki z Owocami
-
150 g bardzo miękkiego masła
-
1 szklanka cukru
-
1 cukier waniliowy
-
2 jajka (L) w temperaturze pokojowej
-
1 szklanka mąki pszennej tortowej
-
1/4 mąki ziemniaczanej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 szklanki mleka (3,2%)
-
100 g jagód, borówek lub malin
-
10 czereśni z ogonkami

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 160 oC.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę.
Ciągle miksując podajemy po jednym jajku, dokładnie miksując przed dodaniem następnego.
Mąki, proszek i sodę łączymy, przesiewamy.
Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i na przemian dodajemy 2 łyżki mąki i część mleka, miksujemy tylko do połączenia się składników.
W każdej foremce kładziemy 1 czereśnię, ogonkiem do góry, zalewamy ciastem.
Jagody kładziemy na wierzchu każdej z foremek, 1 łyżeczka powinna wystarczyć.
Babeczki wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 20 min, pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy w formie na kratce przez 10 min, następnie delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
9 komentarzy
Przepiękne, a jakie zdjęcie 🙂
Dziękuję za udział w akcji!
pyszne babeczki 🙂
Marzę o takich zdjęciach 🙂
Oo tak, ja jestem zachwycona już samym widokiem 🙂
sliczne ;))) i zdjęcie ekstra
Kochane jesteście, bardzo, bardzo dziękuję:)))))
Ja bym ich nie tknęła! Za ładne ;))
🙂
Takie babeczki to ja mogłabym na okrągło.
Zapraszam Cię z przepisem do mojej babeczkowej akcji Festiwal Cupcakes 🙂