Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polecam.
Babeczki z Owocami
- 150 g bardzo miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka (L) w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka (3,2%)
- 100 g jagód, borówek lub malin
- 10 czereśni z ogonkami
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę.
Ciągle miksując podajemy po jednym jajku, dokładnie miksując przed dodaniem następnego.
Mąki, proszek i sodę łączymy, przesiewamy.
Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i na przemian dodajemy 2 łyżki mąki i część mleka, miksujemy tylko do połączenia się składników.
W każdej foremce kładziemy 1 czereśnię, ogonkiem do góry, zalewamy ciastem.
Jagody kładziemy na wierzchu każdej z foremek, 1 łyżeczka powinna wystarczyć.
Babeczki wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 20 min, pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy w formie na kratce przez 10 min, następnie delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
9 komentarzy Ukryj
Przepiękne, a jakie zdjęcie 🙂
Dziękuję za udział w akcji!
pyszne babeczki 🙂
Marzę o takich zdjęciach 🙂
Oo tak, ja jestem zachwycona już samym widokiem 🙂
sliczne ;))) i zdjęcie ekstra
Kochane jesteście, bardzo, bardzo dziękuję:)))))
Ja bym ich nie tknęła! Za ładne ;))
🙂
Takie babeczki to ja mogłabym na okrągło.
Zapraszam Cię z przepisem do mojej babeczkowej akcji Festiwal Cupcakes 🙂