• Home
  • Grill
  • Szaszłyki z kurczaka w miodowo-cytrynowej glazurze
0 0
Szaszłyki z kurczaka w miodowo-cytrynowej glazurze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szaszłyki z kurczaka w miodowo-cytrynowej glazurze

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Szaszłyki z kurczaka lubię najbardziej. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko a smak jest delikatny i ciekawy.
Tego kurczaka, można połączyć nie tylko z cebulą, ale również z kawałkami mango, ananasa, pieczarkami, cukinią, pomidorkami koktajlowymi i wszystkim co tylko macie w domu.

Polecam!

 

 

Szaszłyki z Kurczaka

Składniki dla 2 osób:

  • 1 bardzo świeża pierś z kurczaka (u mnie 300 g)
  • 2 małe lub 1 duża, czerwona cebula
  • patyczki do szaszłyków

Na marynatę:

  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • 1/2 cytryny, skórka otarta i wyciśnięty sok
  • 2 łyżki płynnego miodu (wielokwiatowego, lipowego)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy każdą z połówek w kostkę, ok. 6 kawałków + 2 polędwiczki, które przecinamy na pół.

Przygotowanie marynaty:

Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.

Wszystkie składniki marynaty, umieszczamy w szklanym naczyniu i dokładnie mieszamy.

Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i mieszamy tak, aby dokładanie pokryć nią mięso.
Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc.

Patyki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na ok. 30 min (nie spalą się w czasie grillowania).

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.

Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki kurczaka i cebulę.

Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z każdej strony do chwili, kiedy mięso będzie zrumienione, ok. 4 min na stronę.

Podajemy z pieczywem czosnkowym, pszennymi tortillami lub sałatką ziemniaczaną.
Nie zapomnijcie o salacie lub pomidorach skropionych odrobiną oliwy.

Smacznego!

 

 

(Visited 266 times, 1 visits today)

Dorota

Babeczki z Czereśniami
previous
Babeczki z Jagodami i Czereśniami
Tarta ze szpinakiem
next
Tarta Francuska ze Szpinakiem – przepis z filmem
Babeczki z Czereśniami
previous
Babeczki z Jagodami i Czereśniami
Tarta ze szpinakiem
next
Tarta Francuska ze Szpinakiem – przepis z filmem

7 komentarzy Ukryj

Wygladaja pysznie. Od razu naszla mnie mysl zeby zamiast cebuli powtykać kawałki mango ale to pewnie przez Indie w których wlasnie zaczyna sie na nie sezon;) Pyszna propozycja! Nie mogę sie doczekać swojego rozpoczęcia sezonu grillowego 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię