Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Naprawdę błyskawiczna tarta ze szpinakiem i ricottą. Robi się ją w 30 min. Jeśli nie zjecie całej można przechowywać ją w lodówce, a odgrzewać podsmażając krótko na odrobinie masła, pod przykryciem, na małym ogniu.
Przed pieczeniem na tartę można położyć wędzonego łososia, ser pleśniowy, plastry pomidorów lub inny ulubiony dodatek.
Dla mnie idealne danie na letni obiad lub kolację.
Smacznego 🙂
Filmik został nakręcony na InstaStories, zapraszam Was na mojego Instagrama znajdziecie tam wiele pomysłów na szybkie dania 🙂
ARVE Error: Invalid URL
https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2019/07/Mój-film.mp4
in mp4
Tarta Francuska ze Szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie XL)
- 450 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
- 1 opakowanie sera ricotta
- 2 jajka (+ białko do posmarowania ciasta)
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone , wcześniej rozmrozić.
Szpinak rozmrozić, włożyć do garnka i odparować, najlepiej na małym ogniu bez przykrycia.
Kiedy szpinak jest rozmrożony, przełīżć go na sito i odcedzić, a następnie dokładnie odcisnąć.
W misce połączyć ricottę, szpinak, jajka, sól i pieprz, dokładanie wymieszać, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto francuskie rozwinąć, wyłożyć nim tartownicę (ciasto przycinamy razem z papierem w które jest zawinięte). Papierem wykładamy formę, a następnie na nim układamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy białkiem.
Na ciasto wykładamy farsz szpinakowy. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Tartę pieczemy przez 25 min. do zrumienienia.
Upieczoną tartę wyjąć i odstawić na 5 min, żeby ,,odetchnęła”.
Kroimy ostrym nożem, podajemy z sałatą.
Smacznego 🙂