0 0
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejsza i najszybsza tarta jaką upiekłam w ostatnim czasie. Tarta jest pyszna,można podawać ją na ciepło, ale na zimno jest również pyszna.

Najczęściej robię ją na letnie przyjęcia w ogrodzie, wcześniej przygotowuję warzywa duszone, przechowuję je w lodówce, podobnie robię z ciastem, którym dzień wcześniej wylepiam foremkę i  wstawiam ją do lodówki. W dniu przyjęcia, mam większość składników gotową i przygotowanie tarty zabiera mi dosłownie kilka minut + czas pieczenia.

Polecam to doskonałe danie nie tylko na przyjęcia, ale również na lekki domowy obiad.
Z dodatkiem sałaty jest doskonała 🙂

 


Tarta z Ciasta Francuskiego

 

Tarta Francuska z Cukinią

Składniki na formę 24-26 cm.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny 
  • olej z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Ciastem francuskim wylepić formę do tart, ciasto nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem. 

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na durszlak, oprószyć solą, wymieszać i odstawić, żeby cukinia zmiękła i puściła sok, wystarczy 20 min.
Cebulę pokroić w kostkę, pomidory pokroić w paski lub kostkę.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zamieszać i smażyć kilka min,żeby zmiękła. Następnie dodać pomidory i odciśniętą z soku cukinię. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Patelnię przykryć i dusić cukinię przez ok. 10 min na małym ogniu.
Po 10 min zdjąć warzywa z ognia, odkryć i pozostawić do wystygnięcia.

W misce połączyć jajka ze śmietaną, dokładnie wymieszać, dodać przestudzoną cukinię, wymieszać.
Farsz wyłożyć na ciasto, wyrównać (jeśli zostało nam ciasto to można z niego wyciąć kilka ozdób, ale nie jest to konieczne).

Tartę pieczemy 20-25 min. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez ok. 5-6 min. Następnie kroimy i podajemy. Tartę można również podawać na zimno.

Smacznego 🙂

 

  • Tarta Francuska z Cukinią
  • Tarta Francuska z Cukinią
  • Tarta Francuska z Cukinią
(Visited 3 286 times, 1 visits today)

Dorota

Seromakowiec Najlepszy
previous
Seromakowiec – Sernik z Makiem
Kaszanka Pieczona
next
Pieczona Kaszanka z Jabłkiem w Sosie Dijone
Seromakowiec Najlepszy
previous
Seromakowiec – Sernik z Makiem
Kaszanka Pieczona
next
Pieczona Kaszanka z Jabłkiem w Sosie Dijone

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »