Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsza i najszybsza tarta jaką upiekłam w ostatnim czasie. Tarta jest pyszna,można podawać ją na ciepło, ale na zimno jest również pyszna.
Najczęściej robię ją na letnie przyjęcia w ogrodzie, wcześniej przygotowuję warzywa duszone, przechowuję je w lodówce, podobnie robię z ciastem, którym dzień wcześniej wylepiam foremkę i wstawiam ją do lodówki. W dniu przyjęcia, mam większość składników gotową i przygotowanie tarty zabiera mi dosłownie kilka minut + czas pieczenia.
Polecam to doskonałe danie nie tylko na przyjęcia, ale również na lekki domowy obiad.
Z dodatkiem sałaty jest doskonała 🙂
Tarta Francuska z Cukinią
Składniki na formę 24-26 cm.
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
2 średnie cukinie
-
1 średnia cebula czerwona
-
7-8 suszonych pomidorów
-
2 jajka
-
3-4 łyżki śmietany 18%
-
1 łyżeczka soli
-
pieprz czarny
-
olej z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Ciastem francuskim wylepić formę do tart, ciasto nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na durszlak, oprószyć solą, wymieszać i odstawić, żeby cukinia zmiękła i puściła sok, wystarczy 20 min.
Cebulę pokroić w kostkę, pomidory pokroić w paski lub kostkę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zamieszać i smażyć kilka min,żeby zmiękła. Następnie dodać pomidory i odciśniętą z soku cukinię. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Patelnię przykryć i dusić cukinię przez ok. 10 min na małym ogniu.
Po 10 min zdjąć warzywa z ognia, odkryć i pozostawić do wystygnięcia.
W misce połączyć jajka ze śmietaną, dokładnie wymieszać, dodać przestudzoną cukinię, wymieszać.
Farsz wyłożyć na ciasto, wyrównać (jeśli zostało nam ciasto to można z niego wyciąć kilka ozdób, ale nie jest to konieczne).
Tartę pieczemy 20-25 min. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez ok. 5-6 min. Następnie kroimy i podajemy. Tartę można również podawać na zimno.
Smacznego 🙂