Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na lekkie i pyszne kluseczki leniwe kładzione. Tak przygotowane kluski są znacznie łatwiejsze do zrobienia niż klasyczne kluski leniwe, nie wymagają stolnicy, nie trzeba ich rolować, wystarczy mała łyżeczka.
Kluseczki zrobicie w 10 min, a potem jeszcze chwila na przygotowanie pysznej bułeczki z masłem. Jednym słowem, idealne danie dla maluchów.
Dzieci ze smakiem zjedzą leniwe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Polecam 🙂
Przepisy na KLUSKI
Kluski Leniwe Kładzione
Składniki:
ok. 250 g sera białego tłustego
ok. 0,5 szklanki mąki
1 jajko (żółtko i białko osobno)
1 łyżka cukru lub 1 cukier wanilinowy
szczypta soli
ponadto do wody:
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
na bułkę z masłem:
0,5 szklanki bułki tartej
1-2 łyżki masła
1 łyżka cukru brązowego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W dużej misce rozgnieść bardzo dokładnie ser biały, można tłuczkiem do ziemniaków, można widelcem. |
2 Done | W średnim garnku zagotować wodę, dodać sól i cukier. |
3 Done | *Masło z bułkąNa patelnię wsypać tartą bułkę (może to być również tarta chałka, ale ona bardzo łatwo chłonie masło). Bułkę lekko zrumienić. Kiedy zaczyna brązowieć dodać do niej kawałek masła, roztopić i wymieszać z bułką, następnie dodać pozostałe masło, poczekać aż całkowicie się rozpuści, wymieszać i taką okrasą polać ciepłe kluski. |
4 Done |