• Home
  • Dzieci
  • Kluski Leniwe Kładzione – przepis z filmem
0 0
Kluski Leniwe Kładzione – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Leniwe Kładzione – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na lekkie i pyszne kluseczki leniwe kładzione. Tak przygotowane kluski są znacznie łatwiejsze do zrobienia niż klasyczne kluski leniwe, nie wymagają stolnicy, nie trzeba ich rolować, wystarczy mała łyżeczka.

Kluseczki zrobicie w 10 min, a potem jeszcze chwila na przygotowanie pysznej bułeczki z masłem. Jednym słowem, idealne danie dla maluchów.
Dzieci ze smakiem zjedzą leniwe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Polecam 🙂

 

 

Kluski Leniwe

 

 

Kluski Leniwe Kładzione

Składniki:

  • ok. 250 g sera białego tłustego
  • ok. 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • 1 łyżka cukru lub 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
ponadto do wody:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
na bułkę z masłem:
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
(Visited 384 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużej misce rozgnieść bardzo dokładnie ser biały, można tłuczkiem do ziemniaków, można widelcem.
Do sera dodać żółtko, cukier wanilinowy, sól i mąkę, dokładnie wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę.
Do masy serowej dodać pianę i dokładnie wymieszać. Powinno powstać bardzo gęste ciasto.

2
Done

W średnim garnku zagotować wodę, dodać sól i cukier.
Do gotującej wody wkładać porcję ciasta, najlepiej robić to łyżeczką maczaną w wodzie.
Kluski gotować na średnim ogniu do wypłynięcia, a następnie ok. 2 min. na wolnym ogniu.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na sito. Polać roztopionym masłem, lekko potrząsnąć (dzięki temu kluski się nie skleją).
Kluseczki są gotowe do podania, jednak można je również polać *masłem z bułką.

3
Done

*Masło z bułką

Na patelnię wsypać tartą bułkę (może to być również tarta chałka, ale ona bardzo łatwo chłonie masło). Bułkę lekko zrumienić. Kiedy zaczyna brązowieć dodać do niej kawałek masła, roztopić i wymieszać z bułką, następnie dodać pozostałe masło, poczekać aż całkowicie się rozpuści, wymieszać i taką okrasą polać ciepłe kluski.
Smacznego )

4
Done

Dorota

Rogaliki Kruche
previous
Rogaliki Orzechowe – przepis z filmem
Fasolka po Bretońsku
next
Fasolka po Bretońsku
Rogaliki Kruche
previous
Rogaliki Orzechowe – przepis z filmem
Fasolka po Bretońsku
next
Fasolka po Bretońsku

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię