Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na barszcz ukraiński, czy danie jednogarnkowe.
Barszcz to nie tylko zupa, ale właściwie cały obiad. Mnóstwo warzyw, bogactwo smaków i aromatów.
Popularna i bardzo lubiana zupa, która doskonale sprawdzi się na jesienny obiad.
Ja gotuję barszcz na niewielkim kawałku mięsa z kurczaka, ale jeśli wolcie można ugotować zupę w wersji wegetariańskiej i pomiąć mięso. Wówczas podsmażamy warzywa na maśle i leju, zalewamy je bulionem warzywnym lub po prostu wodą i dalej postępujemy jak w przepisie.
Ugotowanie barszczu ukraińskiego zajmuje maksymalnie godzinę, więc to bardzo łatwe i szybkie, a jednocześnie pyszne danie.
Barszcz można podawać zabielony niewielką ilością kwaśnej 18% śmietany, najlepiej śmietanę podawać bezpośrednio na talerz, zalewać ją zupą i wymieszać.
W ten sposób zupę będzie można przechowywać i odgrzewać dłużej, bo nawet do 4 dni. Zupy zabielane w całości nieco gorzej się odgrzewają i krócej się ją przechowuje.
Zupę przechowujemy w lodówce, odgrzewamy na niewielkim ogniu uważając, aby barszczu nie zagotować.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na ZUPY
Barszcz Ukraiński
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka (ok. 200g lub więcej)
3 duże marchewki
2 duże pietruszki
kawałek selera (ok. 1/4 średniej główki)
1/2 pora (biała lub zielona część)
1 średnia cebula
3 średnie buraki
3 duże ziemniaki
ok. 1/4 główki małej białej kapusty (lub kawałek włoskiej)
1 puszka białej lub czerwonej fasoli
5 ziaren ziela angielskiego
7-8 ziaren pieprzu
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2-3 łyżeczki soli
2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
1 puszka pomidorów
Filmy z przepisami na ZUPY
Steps
1 Done | Sposób przygotwania:W garnku umieścić kurczaka i przyprawy, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 -30 min. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. |
2 Done | W osobnym garnku rozpuścić masło i olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pozostałe warzywa marchew, pietruszkę, pora i selera (bez kapusty i ziemniaków). Na dużym ogniu podsmażać warzywa mieszając ok. 5-7 min. Spróbować zupę, ew. doprawić solą. Można dodać również kilka łyżek soku z cytryny. Barszcz można podawać z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego :) |
3 Done |