Przepis na barszcz ukraiński, czy danie jednogarnkowe.
Barszcz to nie tylko zupa, ale właściwie cały obiad. Mnóstwo warzyw, bogactwo smaków i aromatów.
Popularna i bardzo lubiana zupa, która doskonale sprawdzi się na jesienny obiad.
Ja gotuję barszcz na niewielkim kawałku mięsa z kurczaka, ale jeśli wolcie można ugotować zupę w wersji wegetariańskiej i pomiąć mięso. Wówczas podsmażamy warzywa na maśle i leju, zalewamy je bulionem warzywnym lub po prostu wodą i dalej postępujemy jak w przepisie.
Ugotowanie barszczu ukraińskiego zajmuje maksymalnie godzinę, więc to bardzo łatwe i szybkie, a jednocześnie pyszne danie.
Barszcz można podawać zabielony niewielką ilością kwaśnej 18% śmietany, najlepiej śmietanę podawać bezpośrednio na talerz, zalewać ją zupą i wymieszać.
W ten sposób zupę będzie można przechowywać i odgrzewać dłużej, bo nawet do 4 dni. Zupy zabielane w całości nieco gorzej się odgrzewają i krócej się ją przechowuje.
Zupę przechowujemy w lodówce, odgrzewamy na niewielkim ogniu uważając, aby barszczu nie zagotować.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na ZUPY
Filmy z przepisami na ZUPY

SKŁADNIKI
- 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 200g lub więcej)
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- kawałek selera (ok. 1/4 średniej główki)
- 1/2 pora (biała lub zielona część)
- 1 średnia cebula
- 3 średnie buraki
- 3 duże ziemniaki
- ok. 1/4 główki małej białej kapusty (lub kawałek włoskiej)
- 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 7-8 ziaren pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
- 1 puszka pomidorów
przygotowanie
W garnku umieścić kurczaka i przyprawy, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 -30 min.
Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę, buraki, seler i por odłożyć do jednej miski. Cebulę posiekać drobno i trzymać z boku.
Kapusta osobno.
Ziemniaki włożyć do innej. Odstawić.
W osobnym garnku rozpuścić masło i olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pozostałe warzywa marchew, pietruszkę, pora i selera (bez kapusty i ziemniaków). Na dużym ogniu podsmażać warzywa mieszając ok. 5-7 min.
Następnie do garnka z kurczakiem (kurczaka można już wyjąć i odłożyć, lub zostawić) dodać podsmażone warzywa i kapustę, zamieszać i gotować pod przykryciem 20 min, lub do miękkości marchewki.
Następnie kiedy marchew jest miękka dodać ziemniaki, fasolę razem z wodą i pomidory, zamieszać i gotować do miękkości ziemniaków i buraków ok. 10 min.
Spróbować zupę, ew. doprawić solą. Można dodać również kilka łyżek soku z cytryny.
Należy próbować i doprawić zupę zgodnie z upodobaniem.
Barszcz można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.