0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Barszcz Ukraiński

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Barszcz Ukraiński

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na barszcz ukraiński, czy danie jednogarnkowe.

Barszcz to nie tylko zupa, ale właściwie cały obiad. Mnóstwo warzyw, bogactwo smaków i aromatów.
Popularna i bardzo lubiana zupa, która doskonale sprawdzi się na jesienny obiad.

Ja gotuję barszcz na niewielkim kawałku mięsa z kurczaka, ale jeśli wolcie można ugotować zupę w wersji wegetariańskiej i pomiąć mięso. Wówczas podsmażamy warzywa na maśle i leju, zalewamy je bulionem warzywnym lub po prostu wodą i dalej postępujemy jak w przepisie.

Ugotowanie barszczu ukraińskiego zajmuje maksymalnie godzinę, więc to bardzo łatwe i szybkie, a jednocześnie pyszne danie.

Barszcz można podawać zabielony niewielką ilością kwaśnej 18% śmietany, najlepiej śmietanę podawać bezpośrednio na talerz, zalewać ją zupą i wymieszać.
W ten sposób zupę będzie można przechowywać i odgrzewać dłużej, bo nawet do 4 dni. Zupy zabielane w całości nieco gorzej się odgrzewają i krócej się ją przechowuje.

Zupę przechowujemy w lodówce, odgrzewamy na niewielkim ogniu uważając, aby barszczu nie zagotować.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

Barszcz Ukraiński

 

Barszcz Ukraiński

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 200g lub więcej)
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera (ok. 1/4 średniej główki)
  • 1/2  pora (biała lub zielona część)
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie buraki
  • 3 duże ziemniaki
  • ok. 1/4 główki małej białej kapusty  (lub kawałek włoskiej)
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
(Visited 311 times, 11 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotwania:

W garnku umieścić kurczaka i przyprawy, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 -30 min.

Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę, buraki, seler i por odłożyć do jednej miski. Cebulę posiekać drobno i trzymać z boku.
Kapusta osobno.
Ziemniaki włożyć do innej. Odstawić.

2
Done

W osobnym garnku rozpuścić masło i olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pozostałe warzywa marchew, pietruszkę, pora i selera (bez kapusty i ziemniaków). Na dużym ogniu podsmażać warzywa mieszając ok. 5-7 min.
Następnie do garnka z kurczakiem (kurczaka można już wyjąć i odłożyć, lub zostawić) dodać podsmażone warzywa i kapustę, zamieszać i gotować pod przykryciem 20 min, lub do miękkości marchewki.
Następnie kiedy marchew jest miękka dodać ziemniaki, fasolę razem z wodą i pomidory, zamieszać i gotować do miękkości ziemniaków i buraków ok. 10 min.

Spróbować zupę, ew. doprawić solą. Można dodać również kilka łyżek soku z cytryny.
Należy próbować i doprawić zupę zgodnie z upodobaniem.

Barszcz można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Smacznego :)

3
Done

Dorota

Placek z Jabłkami
previous
Szarlotka na Tartym Kruchym Cieście
Ciasteczka Kruche
next
Kruche Ciasteczka z Marmoladą – gotowe w 20 min.
Placek z Jabłkami
previous
Szarlotka na Tartym Kruchym Cieście
Ciasteczka Kruche
next
Kruche Ciasteczka z Marmoladą – gotowe w 20 min.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię