Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tę pieczoną polędwicę możecie podać na kolację z przyjaciółmi. Kieliszek białego wina, pieczone ziemniaki, albo ciepła, chrupiąca bagietka sprawią, że poczujecie się jak na paryskim przyjęciu.
Nie wymaga dużo pracy i czasu a robi wrażenie. Mam już kilka nowych pomysłów na mięsa z tym pysznym musztardowym sosem.
Pieczona Polędwica w Sosie Dijon
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
1 łyżka masła
1- 2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy Dijon
2 średnie szalotki
Ok. 2 szklanek białego wytrawnego wina
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
Sól i czarny pieprz
Przepisy na POLĘDWICĘ wieprzową
Sposób przygotowania polędwicy:
Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
Polędwicę myjemy i czyścimy ze ścięgien i tłuszczu. Solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy dokładnie w musztardzie tak, aby całe mięso było pokryte.
Na dno naczynia do pieczenia wlewamy oliwę, masło, ok. 1/2 szklanki wina, układamy mięso i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min., jeśli w czasie pieczenia wino wyparuje, należy je uzupełnić, tak, aby mięso cały czas leżało w niewielkiej ilości płynu.
W między czasie drobno siekamy szalotki.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z naczynia, w którym było pieczone i układamy na kawałku foli aluminiowej. Folię zawijamy i odkładamy mięso uważając, aby pozostawało ciepłe.
Przygotowanie sosu Dijone:
Naczynie, na którym znajduje się sos z pieczenia polędwicy stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy do zeszklenia. Jeśli sosu jest mało dolewamy łyżkę oliwy, mieszamy.
Następnie dolewamy szklankę wina i na średnim ogniu podgrzewamy tak długo aż wino zostanie zredukowane i powstanie gęstawy sos, wówczas dodajemy śmietanę i pokrojony drobno rozmaryn, bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy tylko chwilę, ok. 1min. Zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy polędwicę z foli, kroimy na plastry i polewamy sosem. Od razu podajemy.
25 komentarzy Ukryj
moja mama uwielbia musztardę dijon – podsunę jej ten przepis 🙂
pozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Robiłam zupełnie inaczej zamiast wina miałam wywar z ugotowanych suszonych grzybów które potem pokroilam i razem z cebulką podsmazylam . Włożyłam polędwiczkę pokrojoną i wszystko chwilę podpisałam. Na koniec wolałam śmietanę i chwilę mieszając podgrzewam aż się zredukowała. Pychota.
super kolorek, wyśmienicie wygląda, a z tym sosem po prostu wspaniała!!!
Bardzo apetyczne danie. Lubię polędwicę i musztardę Dijon, więc na pewno by mi smakowało.
Wspaniale! Proste, a tak wykwintne. Uwielbiam sosy na bazie musztardy, zwlaszcza w towarzystwie wieprzowiny.
robiłam tak ostatnio kurczaka 🙂
bardzo lubię w ten sposób musztardą potraktować mięso 🙂
super, uwielbiam dania z poledwicy:)
Witam. Podczas pieczenia naczynie żaroodporne ma byc zamkniete?
Uwielbiam polędwiczki wieprzowe ,szczególnie prezentacja potrawy zachęciła mnie do wykorzystania powyższego przepisu 😉
PS Zastanawiałem się nad wstępnym szybkim obsmażeniem ,aby nie stracić soczystości ,później użyć obtaczania w musztardzie i dalej według przepisu … ? :T
Arkadiusz.KRK
Czy naczynie w którym pieczemy mięso przykrywamy pokrywką?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ja nie przykrywam
Przepyszny przepis:D
Idealnie smakuje zrobiona w ten sposób łopatka,
Pozdrawiam
Doroto, czy nie nalezy wstepnie obsmazyc miesa przed wlozeniem do piekarnika?
Nie, nie trzeba obsmażać.
Polecam zrezygnować ze śmietany i wina a zamiast rozmarynu – koperek.
Rewelacja! Winno rozmarynowa uczta! tak się to powinno nazywać 😀
Będę robić w sobotę, mam teściów na kolacji, nam tylko jeszcze jedno pytanie. Wino, słodkie, wytrawne?
Wino wytrawne. Już poprawiłam przepis. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję 😉 Jutro będę robić dziś udało mi się kupić rozmaryn w tej naszej mieścinie. Pozdrawiam,
Olga
Trzymam kciuki 🙂
Nie wyszły mi polędwiczki, pół godziny pieczenia to jest za mało, wyszły krwiste….
Dzięki że odpowiadasz na pytania. Ciągle się uczę a szczególnie pieczenie jest dla mnie trudne. Bardzo ważne są dla mnie informacje czy wkładamy do nagrzanego piekarnika, czy podczas pieczenia przykrywamy, czy po wyjęciu trzymamy pod przykryciem. Tu znalazłam wyjaśnienie. Ale mam pytanie: jeśli polędwicy będzie więcej np 5 kawałków po 30 dkg rozłożonych równo w naczyniu do pieczenia to jak długo piec ? Pozdrawiam
Jeśli pieczemy większą ilość polędwicy to czas najlepiej wydłużyć do ok. 40 min, ale wciąż ważne są poszczególne kawałki, więc jeśli są one cienkie to nie można piec jej zbyt długo 30-35 min max, bo mięso wyschnie. Jeśli ułożone kawałki mięsa dotykają do siebie to najlepiej naczynie przykryć folią na 20 min, a następnie zdjąć folię i piec już polędwicę tak jak w przepisie. jeśli naczynie jest na tyle duże że jest w nim miejsce, żeby gorące powietrze miało swobodny dostęp do każdego kawałka to wystarczy piec 30-35 min no max 40 min. i polędwica będzie gotowa i nie wysuszona. Proszę pamiętać, że czas pieczenia zależy od wielu czynników, trochę od piekarnika, trochę od mięsa, ale również od naczynia w którym je pieczemy. Jak zawsze najlepsza jest praktyka, pozwala na oko określić długość pieczenia. Moim zdaniem lepsza jest nieco krócej pieczona polędwiczka niż ta nieco wysuszona. Ale na szczęście to mięso jest w doskonałym sosie, więc nawet trochę przesuszona polędwica wciąż jest pyszna. Trzymam kciuki za powodzenie i pozdrawiam 🙂