Humus – Pasta z Ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
400 g ciecierzycy puszka cieciorki konserwowej
0,5 łyżeczki soli
ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 -3 łyżki pasta tahini można ją kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych w dziale z produktami orientalnymi. Tahini to pasta z sezamu.
ok. 3-4 łyżek sok z cytryny

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Humus – Pasta z Ciecierzycy

  • 5 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonale znana i przez wiele osób uwielbiana. Ten przepis na dostałam od mojej koleżanki Magdym zawsze jej humus smakował mi najbardziej. Jest delikatny, kremowy i używam go nie tylko jako dodatek do warzyw, ale i do past do kanapek.

 

(Visited 140 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Ciecierzycę odcedzić, wodę zachować.

2
Done

Do malaksera lub blendera włożyć ciecierzycę, pastę tahini, sól, ok. połowy oliwy i ok. połowy soku z cytryny. Całość zmiksować.
Próbujmy humus i szukajmy naszego ulubionego smaku dodając oliwę, odrobinę wody z ciecierzycy., ew. sól.
Pastę miksujemy bardzo dokładnie.

3
Done

Humus podajemy ze świeżymi warzywami i owocami pokrojonymi w słupki.
Najlepiej sprawdza się marchewka, kalarepa, seler naciowy, ogórek świeży, papryka, gruszki, jabłka, a także domowymi chipsami z batatów i pieczonymi frytkami.

Dorota

previous
Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)
Domowa Zupa Pomidorowa
next
Zupa pomidorowa z domowego przecieru pomidorowego
previous
Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)
Domowa Zupa Pomidorowa
next
Zupa pomidorowa z domowego przecieru pomidorowego

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię