Składniki
-
400 g ciecierzycypuszka cieciorki konserwowej
-
0,5 łyżeczki soli
-
ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
-
2 -3 łyżki pasta tahinimożna ją kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych w dziale z produktami orientalnymi. Tahini to pasta z sezamu.
-
ok. 3-4 łyżek sok z cytryny
-
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonale znana i przez wiele osób uwielbiana. Ten przepis na dostałam od mojej koleżanki Magdym zawsze jej humus smakował mi najbardziej. Jest delikatny, kremowy i używam go nie tylko jako dodatek do warzyw, ale i do past do kanapek.
Steps
1
Done
|
Ciecierzycę odcedzić, wodę zachować. |
2
Done
|
Do malaksera lub blendera włożyć ciecierzycę, pastę tahini, sól, ok. połowy oliwy i ok. połowy soku z cytryny. Całość zmiksować. |
3
Done
|
Humus podajemy ze świeżymi warzywami i owocami pokrojonymi w słupki. |