39
Doskonale znana i przez wiele osób uwielbiana.
Ten przepis na dostałam od mojej koleżanki Magdym zawsze jej humus smakował mi najbardziej. Jest delikatny, kremowy i używam go nie tylko jako dodatek do warzyw, ale i do past do kanapek.

SKŁADNIKI
- 400 g ciecierzycy
- 0,5 łyżeczki soli
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 -3 łyżki pasta tahini
- ok. 3-4 łyżek sok z cytryny
przygotowanie
Ciecierzycę odcedzić, wodę zachować.
Do malaksera lub blendera włożyć ciecierzycę, pastę tahini, sól, ok. połowy oliwy i ok. połowy soku z cytryny. Całość zmiksować.
Próbujmy humus i szukajmy naszego ulubionego smaku dodając oliwę, odrobinę wody z ciecierzycy., ew. sól.
Pastę miksujemy bardzo dokładnie.
Humus podajemy ze świeżymi warzywami i owocami pokrojonymi w słupki.
Najlepiej sprawdza się marchewka, kalarepa, seler naciowy, ogórek świeży, papryka, gruszki, jabłka, a także domowymi chipsami z batatów i pieczonymi frytkami.