Składniki
- 400 g ciecierzycypuszka cieciorki konserwowej
- 0,5 łyżeczki soli
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 -3 łyżki pasta tahinimożna ją kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych w dziale z produktami orientalnymi. Tahini to pasta z sezamu.
- ok. 3-4 łyżek sok z cytryny
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonale znana i przez wiele osób uwielbiana. Ten przepis na dostałam od mojej koleżanki Magdym zawsze jej humus smakował mi najbardziej. Jest delikatny, kremowy i używam go nie tylko jako dodatek do warzyw, ale i do past do kanapek.
Steps
1 Done | Ciecierzycę odcedzić, wodę zachować. |
2 Done | Do malaksera lub blendera włożyć ciecierzycę, pastę tahini, sól, ok. połowy oliwy i ok. połowy soku z cytryny. Całość zmiksować. |
3 Done | Humus podajemy ze świeżymi warzywami i owocami pokrojonymi w słupki. |