• Home
  • Ciastka
  • Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)
Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)

  • 5 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Razem z moim Tadzie upiekliśmy dzisiaj i ozdobiliśmy prawie 23 kruche ciasteczka. Część została zjedzona prawie natychmiast, więc nawet nie zdążyłam zrobić im zdjęć,
ale kilka zostało jeszcze dla dzieci które odwiedzą nas 30 listopada.

Ciastka są bardzo pyszne, a można robić je z każdej okazji i podawać ozdobione lukrem lub cukrowymi posypkami.
Ciasto z którego będziemy wycinać ciasteczka jest bardzo delikatne, to nie typowe ciasto kruche, ale aksamitnie miękkie i delikatne półkruche ciasto z miękkiego masła. Przed wałkowanie należy porządnie schłodzić je w lodówce, żeby można było wycinać z niego kształty. Do wycinania ciasteczek możecie użyć ulubionych kształtów wykrawaczek.

Polecam, miłej zabawy 🙂

 

Ciastka Kruche z Lukrem

Kruche ciasteczka limonkowe – Jack na Halloween

Składniki na kruche ciasteczka limonkowe:

  • 150g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko (L)
  • 1,5 szk. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 limonka (otarta skórka, sok z połowy)

na lukier królewski:

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • spożywczy barwnik w żelu (czarny, czerwony lub inne)

Sposób przygotowania ciastek limonkowych:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól, łączymy, mieszamy. Odstawiamy.

W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, ucieramy na gładką, puszystą masę najlepiej płaską końcówką miksera. Ucieramy na średnich obrotach przez ok. 5 min. Do masy maślanej dodajemy jajo, 1 łyżkę mąki, skórkę z limonki i sok, mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy pozostałą mąkę i wszystko miksujemy, żeby składniki bardzo dokładnie się wymieszały. Powinno powstać średnio gęste ciasto.

Ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na
ok. 0,5 cm lub nieco grubszy placek.

Z ciasta wycinamy ciastka (u mnie 7 cm.) można specjalną wykrawaczką, można szklanką. Ostrożnie ciastka przenosimy na blachę, uważamy, żeby ciastka nie straciły kształtu.

Pieczemy w 180 st.C. przez 8-9 min, ciastka powinny być jasne nie zrumienione.

Ciastka wyjmujemy, studzimy na kuchennej kratce.
Zimne ciastka lukrujemy i ozdabiamy tak jak lubimy.

Najpierw na ciastka nakładamy lukier, który będzie tłem, odstawiamy na 5-6 min do zastygnięcia,
a następnie nakładamy kolejną warstwę, która będzie tworzyła wzór.

Odkładamy ciastka do całkowitego zastygnięcia.

Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiewamy, żeby był bardzo gładki.

Białka wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder i mikserem ucieramy na bardzo gęstą masę przez ok. 4-5 min.

Lukier powinien być bardzo gęsty, ale musimy z łatwością wyciskać go szprycą lub rękawem cukierniczym.
Lukier barwimy w szklanych miseczkach dodając do niego barwnik w żelu.

Lukier Przekładamy do rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy do zdobienia, można również użyć mocnej plastikowej torebki strunowej w której odcinamy róg, napełniamy ją lukrem.

Smacznego 🙂
Kruche Ciastka z Lukem

Film jak zrobić Lukier

Lukier Królewski

 

Więcej słodkich przepisów na Holloween znajdziecie tutaj: 

Eklerki Czekoladowe

 

 

 

(Visited 256 times, 1 visits today)

Dorota

Zrazy Zawijane
previous
Zrazy Wołowe Zawijane
next
Humus – Pasta z Ciecierzycy
Zrazy Zawijane
previous
Zrazy Wołowe Zawijane
next
Humus – Pasta z Ciecierzycy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię