Przepis na najlepszą domową pizzę, tym razem w wydaniu mini, ale z tego samego ciasta ,możecie upiec dużą pizzę.
Ciasto z którego od lat piekę domową pizzę, sprawdzałam różne przepisy, ale ten okazał się najlepszy i niezawodny.
To co położymy na cieście zależy tylko od nas, ale na Halloweenowy wieczór wybrałam małe, oliwkowe pająki, do układania wzorków zaproście dzieci, dla nich to będzie doskonała zabawa.
Miłej zabawy Wam życzę!!!

SKŁADNIKI
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 0, ale można użyć każdej innej)
- sos pomidorowy
- czarne oliwki
- ser żółty
przygotowanie
Do wody wsypać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Naczynie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia.
W dużej misce połączyć mąkę i sól, wmieszać. Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy miksera hakiem do ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy przez 3 min, następnie wlewamy oliwę i wyrabiamy przez kolejne 5 min.
Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy dosypać nieco mąki ok. 0,5 szklanki (mąkę dodajemy porcjami, cały czas wyrabiając).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić objętość. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy lub używamy gotowego.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić.
Oliwki pokroić:
- na korpus - wzdłuż na pół,
- na głowę połówki jeszcze na pół
- na nogi dużo cienkich półplasterków.
Piekarnik rozgrzać do temperatury maksymalnej z termoobiegiem (u mnie 275 st. C.)
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na cienki placek.
Wycinać lub formować kółka, u mnie 12 cm., ale można zrobić nieco mniejsze lub odrobinę większe.
Na cieście rozsmarowujemy porcję sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a z oliwek układamy pająka lub inny wzór.
Pizze pieczemy w gorącym piekarniku przez 5-7 min.
Wyjmujemy i podajemy gorące.
3 komentarze
Dzisiaj robiliśmy. Wyszły pyszne! M
Super!!!! Bardzo się cieszę 😀
Genialny pomysł! Dzieciaki będą w siódmym niebie na halloweenową imprezę 😀