Składniki
- 10 jabłkanajlepiej małych albo średniej wielkości
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 - 2 łyżek soku z cytryny
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
- 3,5 łyżki masła
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne jabłka w karmelu, jak z amerykańskiego filmu. Na pewno zrobią furorę na niejedym przyjęciu z okazji Halloween.
Na ich przygotowanie trzeba sobie przygotować trochę czasu, ponieważ karmel na jabłkach zastyga około 3-4 godzin.
Do nakłucia jabłek można użyć patyczków do przekąsek lub do szaszłyków.
Gałązki prosto z lasu też sprawdzą się idealnie, dodadzą upiornego charakteru naszym jabłkom. Pamiętajmy, że muszą być dość grube, aby utrzymać jabłko, gdy będziemy je podnosić.
Zanim zdecydujemy się na takie rozwiązanie musimy je odpowiednio przygotować. Należy je dokładnie wytrzeć lekko zwilżoną szmatką.
Goście na pewno będą zachwyceni, że mogą spróbować tej kultowej przekąski.
Steps
1 Done | Przygotowanie Jabłek |
2 Done | Przygotowanie KarmeluDo średniego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy na największym płomieniu. Najlepiej użyć garnka, na którym nieco mniej nam zależy, ponieważ karmel mocno zastyga i trudno go wyczyścić. |
3 Done | Kiedy karmel jest gotowy, ostrożnie zdejmujemy garnek z palnika i od razu wlewamy mleko skondensowane (Uwaga! bardzo rośnie) |
4 Done | Jabłka zostawiamy do zastygnięcia na ok. 3 – 4 godziny. |
5 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Super pomysł 🙂 Piękne i apetyczne zdjęcia !