• Home
  • Dzieci
  • Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
10 jabłka najlepiej małych albo średniej wielkości
1,5 szklanki cukru
1,5 - 2 łyżek soku z cytryny
0,5 szklanki mleka skondensowanego
3,5 łyżki masła

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak

  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne jabłka w karmelu, jak z amerykańskiego filmu. Na pewno zrobią furorę na niejedym przyjęciu  z okazji Halloween.

Na ich przygotowanie trzeba sobie przygotować trochę czasu, ponieważ karmel na jabłkach zastyga około 3-4 godzin.

Do nakłucia jabłek można użyć patyczków do przekąsek lub do szaszłyków.

Gałązki prosto z lasu też sprawdzą się idealnie, dodadzą upiornego charakteru naszym jabłkom. Pamiętajmy, że muszą być dość grube, aby utrzymać jabłko, gdy będziemy je podnosić.

Zanim zdecydujemy się na takie rozwiązanie musimy je odpowiednio przygotować. Należy je dokładnie wytrzeć lekko zwilżoną szmatką.

Goście na pewno będą zachwyceni, że mogą spróbować tej kultowej przekąski.

 

Jabłka w Karmelu

(Visited 244 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Jabłek

Bardzo dokładnie umyć jabłka. Oderwać ogonek i w jego miejsce wkładamy patyczki do szaszłyków, lub tak jak u mnie patyczki do przekąsek.

2
Done

Przygotowanie Karmelu

Do średniego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy na największym płomieniu. Najlepiej użyć garnka, na którym nieco mniej nam zależy, ponieważ karmel mocno zastyga i trudno go wyczyścić.
Karmel w czasie gotowania często mieszamy do momentu uzyskania złotego koloru (uwaga: karmel bardzo strzela, uważajcie, aby się nie oparzyć).

3
Done

Kiedy karmel jest gotowy, ostrożnie zdejmujemy garnek z palnika i od razu wlewamy mleko skondensowane (Uwaga! bardzo rośnie)
Dokładnie mieszamy, gdy masa jest gładka dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Jabłka zanurzamy w karmelu tak, aby całkowicie pokryły się sosem. Odstawiamy na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4
Done

Jabłka zostawiamy do zastygnięcia na ok. 3 – 4 godziny.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Pęczotto z Grzybami
previous
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
Pizza
next
Mini Pizza – Halloweenowe Przysmaki
Pęczotto z Grzybami
previous
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
Pizza
next
Mini Pizza – Halloweenowe Przysmaki

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię