Pyszne jabłka w karmelu, jak z amerykańskiego filmu.
Na pewno zrobią furorę na niejednym przyjęciu z okazji Halloween.
Na ich przygotowanie trzeba sobie przygotować trochę czasu, ponieważ karmel na jabłkach zastyga około 3-4 godzin.
Do nakłucia jabłek można użyć patyczków do przekąsek lub do szaszłyków.
Gałązki prosto z lasu też sprawdzą się idealnie, dodadzą upiornego charakteru naszym jabłkom. Pamiętajmy, że muszą być dość grube, aby utrzymać jabłko, gdy będziemy je podnosić.
Zanim zdecydujemy się na takie rozwiązanie musimy je odpowiednio przygotować. Należy je dokładnie wytrzeć lekko zwilżoną szmatką.
Goście na pewno będą zachwyceni, że mogą spróbować tej kultowej przekąski.

SKŁADNIKI
- 10 jabłka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 - 2 łyżek soku z cytryny
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
- 3,5 łyżki masła
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE JABŁEK
Bardzo dokładnie umyć jabłka. Oderwać ogonek i w jego miejsce wkładamy patyczki do szaszłyków, lub tak jak u mnie patyczki do przekąsek.
PRZYGOTOWANIE KARMELU
Do średniego garnka wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy na największym płomieniu. Najlepiej użyć garnka, na którym nieco mniej nam zależy, ponieważ karmel mocno zastyga i trudno go wyczyścić.
Karmel w czasie gotowania często mieszamy do momentu uzyskania złotego koloru (uwaga: karmel bardzo strzela, uważajcie, aby się nie oparzyć).
Kiedy karmel jest gotowy, ostrożnie zdejmujemy garnek z palnika i od razu wlewamy mleko skondensowane (Uwaga! bardzo rośnie)
Dokładnie mieszamy, gdy masa jest gładka dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Jabłka zanurzamy w karmelu tak, aby całkowicie pokryły się sosem. Odstawiamy na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka zostawiamy do zastygnięcia na ok. 3 – 4 godziny.
1 komentarz
Super pomysł 🙂 Piękne i apetyczne zdjęcia !