Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Puszyste Faworki
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2+0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru + 1 cukier wanilinowy
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko (M)
ponadto:
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W dużej misce umieścić wszystkie składniki w tym 2 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Mąki dodajemy tylko 2 szklanki, pozostał będzie do podsypywania. |
2 Done | Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Kroimy je na paski, a następnie ukośnie na mniejsze kawałki, podobne do faworków. |
3 Done | Olej rozgrzewamy w głebokiej patelni lub płaskim dużym garnku. Olej powinien mieć temperaturę 180 st.C. |
4 Done | Na gorący tłuszcz kładziemy kilka kawałków ciasta, smażymy ok. 3 min z każdej strony, przewracamy przy pomocy drewnianego patyczka. Usmażone faworki wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik. |
5 Done |
3 komentarze Ukryj
Pyszne puszyste! idealne do popołudniowej kawy 🙂
Wyglądają znakomicie 🙂
Ile na oko sztuk wychodzi z tej porcji?