Pyszne puszyste faworki, które przypominają delikatne pączki. Faworki są z zewnątrz chrupiące i delikatne i puszyste w środku.
Polecam zrobić je w domu, aby urozmaicić nieco tłustoczwartkową tradycję.

SKŁADNIKI
- 200 g jogurtu greckiego
- 2+0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru + 1 cukier wanilinowy
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko (M)
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
przygotowanie
W dużej misce umieścić wszystkie składniki w tym 2 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Mąki dodajemy tylko 2 szklanki, pozostał będzie do podsypywania.
Ciasto wyrabiamy najpierw łopatką, a następnie ręką. Jeśli ciasto jest bardzo mokre dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto (wilgotne, ale nie lepiące się do rąk).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min, żeby odpoczęło.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Kroimy je na paski, a następnie ukośnie na mniejsze kawałki, podobne do faworków.
W środku każdego kawałka robimy nacięcie i przewlekamy przez nie ciasto. Powinien powstać faworek. Odkładamy je na bok.
Olej rozgrzewamy w głebokiej patelni lub płaskim dużym garnku.
Olej powinien mieć temperaturę 180 st.C.
Na gorący tłuszcz kładziemy kilka kawałków ciasta, smażymy ok. 3 min z każdej strony, przewracamy przy pomocy drewnianego patyczka. Usmażone faworki wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik.
Faworki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
3 komentarze
Pyszne puszyste! idealne do popołudniowej kawy 🙂
Wyglądają znakomicie 🙂
Ile na oko sztuk wychodzi z tej porcji?