• Home
  • Ciastka
  • Puszyste Faworki jakich nie znacie – przepis z filmem
0 0
Puszyste Faworki jakich nie znacie – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Puszyste Faworki jakich nie znacie – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
  • Faworki czyli Chrust
  • Faworki Przepis Domowy

Puszyste Faworki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2+0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru + 1 cukier wanilinowy
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko (M)

ponadto:

  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia
(Visited 786 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieścić wszystkie składniki w tym 2 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Mąki dodajemy tylko 2 szklanki, pozostał będzie do podsypywania.
Ciasto wyrabiamy najpierw łopatką, a następnie ręką. Jeśli ciasto jest bardzo mokre dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto (wilgotne, ale nie lepiące się do rąk).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min, żeby odpoczęło.

2
Done

Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Kroimy je na paski, a następnie ukośnie na mniejsze kawałki, podobne do faworków.
W środku każdego kawałka robimy nacięcie i przewlekamy przez nie ciasto. Powinien powstać faworek. Odkładamy je na bok.

3
Done

Olej rozgrzewamy w głebokiej patelni lub płaskim dużym garnku. Olej powinien mieć temperaturę 180 st.C.

4
Done

Na gorący tłuszcz kładziemy kilka kawałków ciasta, smażymy ok. 3 min z każdej strony, przewracamy przy pomocy drewnianego patyczka. Usmażone faworki wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik.

5
Done

Faworki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam są przepyszne :)

Dorota

previous
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
next
Placki po Cygańsku
previous
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
next
Placki po Cygańsku

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię