
SKŁADNIKI
- 200 ml. ciepłego mleka (ok.28-30 st.C.)
- 15 g drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 140 g cukru
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 70 g rozpuszczonego masła
- 2-3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (przepis)
- skorka otarta z 1 cytryny
- Na kruszonkę:
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki przennej
przygotowanie
Do dzbanka lub większej miski wlewam, ciepłe (ok.28 st.C.) mleko, wkruszam drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam.
Przykrywam ściereczką lub folią spożywcza, odstawiam na ok. 10 min do wyrośnięcia.
W misie miksera łączę mąkę, cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynam wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego.
Kiedy wszystkie składniki się połączą wlewam masło, robię to stopniowo.
Wyrabiam, przez ok. 5-6 min na średnich obrotach.
Ciasto będzie luźne.
Kończę wyrabianie, przykrywam misę i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Ciasto powinno potroić objętość.
Wyrośnięte cisto uzupełniam posiekaną drobno skórką z pomarańczy i skórką otartą z cytryny. Krótko wyrabiam mikserem.
Przekładam ciasto do formy keksowej 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam do wyrośnięcia na kolejne ok. 30 min.
Ponownie ciasto odstawiam do wyrośnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. TERMOOBIEG
Ciasto na chwilę przed wstawiam do piekarnika posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika i piekę 35-38 min, do suchego patyczka.
Wyjmuję upieczoną babkę i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję z formy i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
KRUSZONKA
W misce łączę cukier, mąkę i masło palcami rogniatam przez dłuższą cwilę, aż składniki dokładnie się połączą i zaczną tworzyć się okruchy.
Zapraszam na moj kanał YT
Kuchnia Doroty