Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto Drożdżowe z Kruszonka
Składniki:
-
200 ml. ciepłego mleka
-
15 g drożdży
-
1 jajko + 1 żółtko
-
140 g cukru
-
380 g mąki pszennej tortowej
-
70 g rozpuszczonego masła
-
2-3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (przepis)
-
skorka otarta z 1 cytryny
Na kruszonkę:
-
40 g masła
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżki mąki przennej
Zapraszam na moj kanał YT
Kuchnia Doroty
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Do dzbanka lub większej miski wlewam, ciepłe (ok.28 st.C.) mleko, wkruszam drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam. |
2
Done
|
W misie miksera łączę mąkę, cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlewam masło, robię to stopniowo. Ciasto będzie luźne. Ciasto powinno potroić objętość. |
3
Done
|
Wyrośnięte cisto uzupełniam posiekaną drobno skórką z pomarańczy i skórką otartą z cytryny. Krótko wyrabiam mikserem. Przekładam ciasto do formy keksowej 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto odstawiam do wyrośnięcia. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 St.C. termoobieg |
5
Done
|
Kruszonka: |