0 0
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zapach świeżo wypiekanego ciasta rozchodzi się po całym domu, kusząc z każdego kąta. To niezwykła magia, jaką potrafi stworzyć zwykłe ciasto drożdżowe. A gdy do tego dołączy się kruszonka, staje się ono prawdziwą gwiazdą każdej kuchni.

Przygotowanie tego wyjątkowego wypieku to nic innego jak wyzwanie dla kulinarnego entuzjasty. Zaczyna się od delikatnego zagniatania ciasta, czując jak pod palcami zaczyna nabierać formy. Potem, gdy włożysz je do piekarnika, czekanie staje się słodkim torturą. Ale za każdym razem, gdy wreszcie wyjmiesz je z upragnionego złocistego pieczywa, smak nie ma sobie równych.

 

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką to nie tylko przysmak dla podniebienia, to także sztuka cierpliwości i miłość do dobrej kuchni. To przepis na szczęście, który można podać na różne sposoby – od deseru, przez drugie śniadanie, aż po podwieczorek.

Ale to nie wszystko. To także zdrowe wypieki, które dostarczają energii na cały dzień. Wystarczy spojrzeć na to puszyste ciasto, by wiedzieć, że ukrywa w sobie mnóstwo dobroci.

Tak więc, jeśli masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego, sięgnij po przepis na to niezwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką. Pozwól sobie na chwilę rozkoszy w każdym kęsie.

 

 

 

Ciasto Drożdżowe z Kruszonka

Składniki:

  • 200 ml. ciepłego mleka

  • 15 g drożdży

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 140 g cukru

  • 380 g mąki pszennej tortowej

  • 70 g rozpuszczonego masła

  • 2-3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (przepis)

  • skorka otarta z 1 cytryny

 

Na kruszonkę:

  • 40 g masła

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki przennej

 

 

 

 

Zapraszam na moj kanał YT
Kuchnia Doroty

(Visited 309 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Do dzbanka lub większej miski wlewam, ciepłe (ok.28 st.C.) mleko, wkruszam drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam.
Przykrywam ściereczką lub folią spożywcza, odstawiam na ok. 10 min do wyrośnięcia.

2
Done

W misie miksera łączę mąkę, cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynam wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego.

Kiedy wszystkie składniki się połączą wlewam masło, robię to stopniowo.
Wyrabiam, przez ok. 5-6 min na średnich obrotach.

Ciasto będzie luźne.
Kończę wyrabianie, przykrywam misę i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5h.

Ciasto powinno potroić objętość.

3
Done

Wyrośnięte cisto uzupełniam posiekaną drobno skórką z pomarańczy i skórką otartą z cytryny. Krótko wyrabiam mikserem.

Przekładam ciasto do formy keksowej 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam do wyrośnięcia na kolejne ok. 30 min.

Ponownie ciasto odstawiam do wyrośnięcia.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 St.C. termoobieg

Ciasto na chwilę przed wstawiam do piekarnika posypuję kruszonką.

Wstawiam do piekarnika i piekę 35-38 min, do suchego patyczka.

Wyjmuję upieczoną babkę i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję z formy i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!!!

5
Done

Kruszonka:

W misce łączę cukier, mąkę i masło palcami rogniatam przez dłuższą cwilę, aż składniki dokładnie się połączą i zaczną tworzyć się okruchy.

Dorota

previous
Szarlotka ze Świeżymi Jabłkami
Makaron w Sosie Pomidorowym
next
Makaronowe Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym – film
previous
Szarlotka ze Świeżymi Jabłkami
Makaron w Sosie Pomidorowym
next
Makaronowe Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »