Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na zapiekankę makaronową.
Muszle makaronowe z farszem ze szpinaku i sera ricotta zapiekane w sosie pomidorowym.
Makaron
Najlepszy do tej zapiekanki będzie makaron typu Conchiglioni. Muszle mogą być średnie lub duże.
Makaronu nie trzeba obgotowywać czy gotować przed pieczeniem, w sosie pomidorowym jest na tyle dużo płynu, że w czasie pieczenia makaron pięknie się ugotuje.
Czas pieczenia
Pamiętajcie, że czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika. Mój piekarnik jest nowy, piecze dość delikatnie dlatego 200 st.C. z termoobiegiem to idealna temperatura do pieczenia tego typu zapiekanek. W starym piekarniku ustawiłabym temperaturę 190 st.C.
Jeśli wiecie, że temperatura w Waszych piekarnikach nie ustawia się bardzo precyzyjnie, ustawcie 190 st.C. z termoobiegiem, na pewno zapiekanka będzie upieczona,
a makaron miękki.
Sos Pomidorowy
Ilość sosu pomidorowego powinna być wystarczająca, aby przykryć całkowicie muszle z farszem. Jeśli uznacie, że jedna 400 ml. puszka pomidorów będzie niewystarczająca, użyjcie dwóch puszek. Lepiej mieć więcej niż mniej sosu.
Tego samego sosu używam do przygotowania pizzy, do klopsików w sosie pomidorowym.
Polecam to sos uniwersalny. Jeśli zrobicie go zbyt dużo, można go przechowywać w lodówce do 7 di, lub zamrozić na czas do 2 m-cy.
Pomysły na OBIAD
Kuchnia Doroty TV
Składniki na Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym
-
ok. 500 g makaronu muszle (typu Conchiglioni)
-
ok. 250 g szpinaku (po odparowaniu)
-
250 g sera ricotta (1 opakowanie)
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 duża szalotka
-
1 kulka sera mozzarella
Sos Pomidorowy
-
1 mała lub 0,5 dużej szalotki
-
0,5 łyżeczki soli
-
pieprz
-
400 ml. (lub więcej) pomidorów
-
0,5 łyżeczki cukru brązowego
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
-
0,5 łyżeczki papryki chilli (opcjonalnie, ale polecam)
Przepisy na MAKARONY
Steps
1
Done
|
Przygotowanie Farszu SzpiankowegoSzpinak rozmrozić. Ja zamrożony wkładam na patelnię i na dużym ogniu podgrzewam do chwili kiedy woda całkowicie odparuje, a szpinak będzie suchy. Na tej samej patelni rozgrzewam olej, podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Do zeszklonej szalotki wrzucam szpinak, doprawiam solą i pieprzem, smażę przez 5-8 min, często mieszam. Szpinak kiedy jest zimny lub tylko lekko ciepły łączę z ricottą i dokładnie mieszam. Odstawiam. |
2
Done
|
Przygotowanie Sosu PomidorowegoSzalotkę kroję w drobną kostkę, podsmażam kilka minut na oliwie. |
3
Done
|
Przygotowanie zapiekanki: |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C. z termoobiegiemZapiekankę piekę ok 45-50 min. Wyjmuję na wierzch układam porwaną na kawałki mozarellę. Wyjmujemy i podajemy gorącą zapiekankę. Smacznego :) |
5
Done
|