Przepis na zapiekankę makaronową.
Muszle makaronowe z farszem ze szpinaku i sera ricotta zapiekane w sosie pomidorowym.
Makaron
Najlepszy do tej zapiekanki będzie makaron typu Conchiglioni. Muszle mogą być średnie lub duże.
Makaronu nie trzeba obgotowywać czy gotować przed pieczeniem, w sosie pomidorowym jest na tyle dużo płynu, że w czasie pieczenia makaron pięknie się ugotuje.
Czas pieczenia
Pamiętajcie, że czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika. Mój piekarnik jest nowy, piecze dość delikatnie dlatego 200 st.C. z termoobiegiem to idealna temperatura do pieczenia tego typu zapiekanek. W starym piekarniku ustawiłabym temperaturę 190 st.C.
Jeśli wiecie, że temperatura w Waszych piekarnikach nie ustawia się bardzo precyzyjnie, ustawcie 190 st.C. z termoobiegiem, na pewno zapiekanka będzie upieczona,
a makaron miękki.
Sos Pomidorowy
Ilość sosu pomidorowego powinna być wystarczająca, aby przykryć całkowicie muszle z farszem. Jeśli uznacie, że jedna 400 ml. puszka pomidorów będzie niewystarczająca, użyjcie dwóch puszek. Lepiej mieć więcej niż mniej sosu.
Tego samego sosu używam do przygotowania pizzy, do klopsików w sosie pomidorowym.
Polecam to sos uniwersalny. Jeśli zrobicie go zbyt dużo, można go przechowywać w lodówce do 4 dni, lub zamrozić na czas do 2 m-cy.
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kilka łyżek sosu pomidorowego, na nim układamy napełnione farszem muszle makaronowe.
Zalewamy całość pozostałym sosem pomidorowym.
Pomysły na OBIAD
Kuchnia Doroty TV
Przepisy na MAKARONY

SKŁADNIKI
- ok. 500 g makaronu muszle (typu Conchiglioni)
- ok. 250 g szpinaku (po odparowaniu)
- 250 g sera ricotta (1 opakowanie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 duża szalotka
- 1 kulka sera mozzarella
- Sos Pomidorowy
- 1 mała lub 0,5 dużej szalotki
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 400 ml. (lub więcej) pomidorów
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki papryki chilli (opcjonalnie, ale polecam)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE FARSZU SZPINAKOWEGO
Szpinak rozmrozić. Ja zamrożony wkładam na patelnię i na dużym ogniu podgrzewam do chwili kiedy woda całkowicie odparuje, a szpinak będzie suchy.
Zdejmuję szpinak z patelni i odstawiam.
Na tej samej patelni rozgrzewam olej, podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
Często mieszam.
Do zeszklonej szalotki wrzucam szpinak, doprawiam solą i pieprzem, smażę przez 5-8 min, często mieszam.
Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
Szpinak kiedy jest zimny lub tylko lekko ciepły łączę z ricottą i dokładnie mieszam. Odstawiam.
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO
Szalotkę kroję w drobną kostkę, podsmażam kilka minut na oliwie.
Wlewam pomidory z puszki. Doprawiam solą, pieprze, chilii i cukrem mieszam i podgrzewam, od czasu do czasu mieszam. Bez przykrycia na wolnym ogniu gotujemy ok. 8 min.
Na koniec wrzucam bazylię, mieszam i zdejmuję z ognia.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI
Makaron suchy (nie trzeba go gotować wcześniej), napełniam farszem każdą muszlę. Najlepiej zrobić to łyżeczką (patrz film).
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kilka łyżek sosu pomidorowego, na nim układamy napełnione farszem muszle makaronowe.
Zalewamy całość pozostałym sosem pomidorowym.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Zapiekankę piekę ok 45-50 min.
Wyjmuję na wierzch układam porwaną na kawałki mozarellę.
Wstawiam znowu do wyłączonego piekarnika na 5-10 min, tylko na tyle, aż rozpuści się ser.
Wyjmujemy i podajemy gorącą zapiekankę.