0 0
Potrawka z Kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Potrawka z Kurczaka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Potrawka z Kurczaka to niezwykle łatwy i pyszny przepis na wykorzystanie warzyw i kurczaka z rosołu. Często zastanawiamy się co zrobić z mięsem, które zostają nam po ugotowaniu zupy.
Oto najłatwiejszy pomysł jak wykorzystać kurczaka.

Potrawkę można przygotwać z każdego rodzaju mięsa drobiowego. Możą być to tak jak u mnie ćwiartki z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się piersi.

Do potrawki dodaję zielony groszek, bo bardzo go lubię i zawsze gdzie to pasuje dodaję go w sporej ilości, ale to dodatek opcjonalny, jeśli nie lubicie groszku zielonego, można go pominąć.

Przepis ten jest doskonałym sposobem na przemycenie w diecie dzieci i dorosłych gotowanych warzyw.

Dodatkiem do tego dania jest ryż, zawsze gotuję go więcej i mam w ten sposób obiad na dwa dni.

 

 

 

Zapraszam na mój kanał 
Kuchnia Doroty

 

Sposób na mięso z rosołu

 

Ciasto Na pierogi

  1. Pierogi z Mięsem z Zupy

 

 

Knedle na Słono

Knedle z Mięsem z Rosołu 

 

 

Przepisy na dania z KURCZAKA

 

 

 

 

 

Potrawka z Kurczaka

Składniki:

na rosół

  • ok. 500 g kurczaka (u mnie ćwiartki, ale mogą być również piersi)

  • 3-4 marchewki

  • 2-3 pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula (opalona)

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego

  • 1-2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

 

Na potrawkę:

  • 2 łyżki masła

  • 1/4 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • ok. 2/3 l rosołu

  • sol, pieprz

  • groszek mrożony (opcjonalnie)

 

(Visited 292 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposóļ przygotowania:

Gotuję rosół na kurczaku.
Mięso wkładam do garnka, dodaję warzywa, przyprawy i zalewam 2-3 l zimnej wody.
Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez ok. 1,5 h.

2
Done

Z rosołu wyjmuję kurczaka i warzywa.
Zupę podaję z makaronem lub lanymi kluskami.
Posypaną matką pietruszki.

3
Done

Mięso kurczaka obieram z kości.
Kroję na średniej wielkości kawałki.

Kilka kawałków marchewki kroję w średniej grubości plasterki.
Odkładam i przygotowuję sos do porafki.

4
Done

Przygotwanie potrafki:

W średnim garnku rozpuszczam masło, wrzucam mąkę, mieszam i na maleńkim ogniu podsmażam przez 1-2 min.
Chodzi o to, ażby sos nie miał smaku mącznego.

Po chwili zaczynam wlewać powoli do mąki z masłem mleko i od razu bardzo energicznie mieszam.
Cały czas podgrzewam na średnim ogniu.
Sos bardzo szybko gęstnieje.

Ja wlałam ok. 2/3 szk wody.
Następnie dodaję sól i pieprz.

5
Done

Kiedy sos jest już lekko gęsty zaczynam wlewać rosół, ja wlałam ok 0,5 l. ale to zależy od ilości mąki. Sos powinien być średnio gęsty.
Sami regulujcie ilość płynu.

Kiedy uznam że sos jest odpowiednio gęsty dodaję pokrojonego kurczaka, groszek i marchewkę, mieszam delikatnie.
Podgrzewam na średnim ogniu do chwili, kiedy groszek będzie miękki.

Potrawka jest gotowa.

6
Done

Potrawkę, podaję z ryżem posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dorota

Makaron w Sosie Pomidorowym
previous
Makaronowe Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym – film
Kotlety Pożarskie
next
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
Makaron w Sosie Pomidorowym
previous
Makaronowe Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym – film
Kotlety Pożarskie
next
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here