Potrawka z Kurczaka
To niezwykle łatwy i pyszny przepis na wykorzystanie warzyw i kurczaka z rosołu. Często zastanawiamy się co zrobić z mięsem, które zostają nam po ugotowaniu zupy.
Oto najłatwiejszy pomysł jak wykorzystać kurczaka.
Potrawkę można przygotwać z każdego rodzaju mięsa drobiowego. Możą być to tak jak u mnie ćwiartki z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się piersi.
Do potrawki dodaję zielony groszek, bo bardzo go lubię i zawsze gdzie to pasuje dodaję go w sporej ilości, ale to dodatek opcjonalny, jeśli nie lubicie groszku zielonego, można go pominąć.
Przepis ten jest doskonałym sposobem na przemycenie w diecie dzieci i dorosłych gotowanych warzyw.
Dodatkiem do tego dania jest ryż, zawsze gotuję go więcej i mam w ten sposób obiad na dwa dni.
Zapraszam na mój kanał
Kuchnia Doroty
🔷 Sposób na mięso z rosołu
🔹 Pierogi z Mięsem z Zupy
🔹🔹 Knedle z Mięsem z Rosołu
Przepisy na dania z KURCZAKA

SKŁADNIKI
- na rosół
- ok. 500 g kurczaka (u mnie ćwiartki, ale mogą być również piersi)
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- kawałek selera
- cebula (opalona)
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu czarnego
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- Na potrawkę:
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- ok. 2/3 l rosołu
- sol, pieprz
- groszek mrożony (opcjonalnie)
przygotowanie
Gotuję rosół na kurczaku.
Mięso wkładam do garnka, dodaję warzywa, przyprawy i zalewam 2-3 l zimnej wody.
Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez ok. 1,5 h.
Z rosołu wyjmuję kurczaka i warzywa.
Zupę podaję z makaronem lub lanymi kluskami.
Posypaną matką pietruszki.
Mięso kurczaka obieram z kości.
Kroję na średniej wielkości kawałki.
Kilka kawałków marchewki kroję w średniej grubości plasterki.
Odkładam i przygotowuję sos do potrawki.
PRZYGOTWANIE POTRAWKI
W średnim garnku rozpuszczam masło, wrzucam mąkę, mieszam i na maleńkim ogniu podsmażam przez 1-2 min.
Chodzi o to, ażby sos nie miał smaku mącznego.
Po chwili zaczynam wlewać powoli do mąki z masłem mleko i od razu bardzo energicznie mieszam.
Cały czas podgrzewam na średnim ogniu.
Sos bardzo szybko gęstnieje.
Ja wlałam ok. 2/3 szk wody. Następnie dodaję sól i pieprz.
Kiedy sos jest już lekko gęsty zaczynam wlewać rosół, ja wlałam ok 0,5 l. ale to zależy od ilości mąki. Sos powinien być średnio gęsty.
Sami regulujcie ilość płynu.
Kiedy uznam że sos jest odpowiednio gęsty dodaję pokrojonego kurczaka, groszek i marchewkę, mieszam delikatnie.
Podgrzewam na średnim ogniu do chwili, kiedy groszek będzie miękki.
Potrawka jest gotowa.