Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa, które zostały nam z gotowani np. rosołu, lub innej zupy. Pyszne delikatne i puszyste knedle z mięsem.
Knedle można podawać w dniu gotowani, ale równie dobrze można je przechowywać w lodówce, lub mrozić.
Przechowywanie:
W lodówce, po całkowitym wystudzeniu, knedle przekładamy do plastikowego pojemnika lub szklanej miski i ta przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Mrozimy knedle po całkowitym wystudzeniu, pakujemy w porcjach na jeden raz, do specjalnych torebek lub do pojemnik. Szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarki.
Przechowujemy w domowych warunkach do 3 m-cy.
Rozmrażamy wrzucając zamrożone knedle na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Zaraz po wypłynięciu knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Odgrzewanie knedli przechowywanych w lodówce, można wrzucić je na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Można odsmażać na oleju lub maśle klarowanym.
Ja najczęściej odsmażam knedle, kroję je na pół i obsmażam do zrumienienia na maśle, z dwóch stron. Taki sposób lubię najbardziej.
Przygotowanie knedli można rozłożyć na dwa dni.
Jednego dnia przygotwać farsz, przechowywać go w lodówce.
Drugiego dnia przygotować ciasto ziemniaczane i formować knedle.
Mięso
Ja do knedli najczęściej używam mięsa drobiowego, bo na takim gotuję rosół lub inne zupy. Jednak farsz można zrobić również z gotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Można także łączyć różne rodzaje mięsa.
Knedle z różnych rodzajów mięsa są również bardzo smaczne.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Film z przepisem na dania OBIADOWE

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków
- ok. 300 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (L)
- 1 łyżeczka soli
- Farsz
- ok. 450 g mięsa z rosołu (u nie kurczak, ale może być każde inne)
- 1 cebula
- 1,5 łyżki rozpuszczonego masła
- sól i pieprz
- Ponadto do podania
- 1 duża czerwona cebula drobniutko posiekana
- olej do smażenia
przygotowanie
PRZYGOTWANIE FARSZU
Cebulę obieram i siekam drobniutko. Podsmażam ją do zrumienienia na oleju.
Kurczaka lub inne mięso ugotowane i ostudzone (najlepsze będzie mięso z gotowania rosołu). Mięso mielę drobno, można w malakserze, można przepuścić przez maszynkę.
Do mięsa dodaję podsmażoną cebulę, rozpuszczone masło, sól i pieprz, mieszam dokładnie.
Odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Można zostawić na noc w lodówce.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Ziemniaki obiera, gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Odlewam wodę, ziemniaki odstawiam bez przykrycia, żeby dobrze odparowały (można kilka razy podrzucić je w garnku, aby uwolnić parę).
Ziemniaki przekładam do miski, rozgniatam bardzo dokładnie. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Do ziemnych ziemniaków dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i ok. połowy mąki pszennej, zaczynam wyrabiać, najlepiej ręką. Stopniowo dodaję mąkę pszenną, sprawdzając gęstość ciasta.
Powinno być zwarte, ale miękkie i powinna w nim być przewaga ziemniaków nad mąką. Ja zużyłam ok. 2/3 przygotowanej mąki, resztę użyłam do podsypywania.
Ciasto zagniatam, powinno być jednolite.
Dzielę je na pół.
Każdą połowę kroję na ok. 13-15 średnich kawałków.
ROBIENIE KNEDLI
Z każdego kawałka ziemniaczanego ciasta formuję placek, na środku kładę niewielką porcję farszu, ja używam łyżeczki do herbaty.
Ciasto sklejam tak, aby farsz nie był widoczny, a ciasto było dokładnie zlepione. Roluję kulkę, odkładam ją na oprószony mąką blat.
W ten sam sposób formuję wszystkie knedle
GOTOWANIE KNEDLI
W garnku zagotowuję wodę, powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości naczynia. Solę wodę.
Na gotującą wodę wkładam porcję knedli, delikatnie mieszam je drewnianą łyżką, aby się nie sklejały.
Na duīżm ogniu gotuję je do wypłynięcia, zajmie to kilka minut knedle gotują się dłużej niż pierogi.
Po wypłynięciu na wierzch, gotuję knedle jeszcze 4 min. na średnim ogniu, bez przykrycia.
Knedle wyławiam łyżką cedzakową i odkładam na sito, aby odciekły. Można je posmarować odrobiną masła, żeby się nie sklejały.
Kolejne knedle gotuję tak jak wcześniej i tak do chwili kiedy wszystkie knedle będą ugotowane.
Knedle przekładam na talerz, polewam podsmażoną na oleju czerwoną cebulką i od razu podaję.
Notes
Składniki na ok. 30 średnich knedli:
Przepisy na PIEROGI