Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa, które zostały nam z gotowani np. rosołu, lub innej zupy. Pyszne delikatne i puszyste knedle z mięsem.
Knedle można podawać w dniu gotowani, ale równie dobrze można je przechowywać w lodówce, lub mrozić.
Przechowywanie:
W lodówce, po całkowitym wystudzeniu, knedle przekładamy do plastikowego pojemnika lub szklanej miski i ta przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Mrozimy knedle po całkowitym wystudzeniu, pakujemy w porcjach na jeden raz, do specjalnych torebek lub do pojemnik. Szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarki. Przechowujemy w domowych warunkach do 3 m-cy.
Rozmrażamy wrzucając zamrożone knedle na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Zaraz po wypłynięciu knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Odgrzewanie knedli przechowywanych w lodówce, można wrzucić je na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Można odsmażać na oleju lub maśle klarowanym.
Ja najczęściej odsmażam knedle, kroję je na pół i obsmażam do zrumienienia na maśle, z dwóch stron. Taki sposób lubię najbardziej.
Przygotowanie knedli można rozłożyć na dwa dni.
Jednego dnia przygotwać farsz, przechowywać go w lodówce.
Drugiego dnia przygotować ciasto ziemniaczane i formować knedle.
Mięso
Ja do knedli najczęściej używam mięsa drobiowego, bo na takim gotuję rosół lub inne zupy. Jednak farsz można zrobić również z gotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Można także łączyć różne rodzaje mięsa. Knedle z różnych rodzajów mięsa są również bardzo smaczne.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Film z przepisem na dania OBIADOWE
Knedle z Mięsem
Składniki na ok. 30 średnich knedli:
-
ok. 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków
-
ok. 300 g mąki pszennej
-
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 jajko (L)
-
1 łyżeczka soli
Farsz
-
ok. 450 g mięsa z rosołu (u nie kurczak, ale może być każde inne)
-
1 cebula
-
1,5 łyżki rozpuszczonego masła
-
sól i pieprz
Ponadto do podania
-
1 duża czerwona cebula drobniutko posiekana
-
olej do smażenia
Przepisy na PIEROGI
Steps
1
Done
|
Przygotwanie farszuCebulę obieram i siekam drobniutko. Podsmażam ją do zrumienienia na oleju. Odstawiam na czas przygotowania ciasta. |
2
Done
|
Przygotowanie ciastaZiemniaki obiera, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki przekładam do miski, rozgniatam bardzo dokładnie. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. |
3
Done
|
Do ziemnych ziemniaków dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i ok. połowy mąki pszennej, zaczynam wyrabiać, najlepiej ręką. Stopniowo dodaję mąkę pszenną, sprawdzając gęstość ciasta. Ciasto zagniatam, powinno być jednolite. Każdą połowę kroję na ok. 13-15 średnich kawałków. |
4
Done
|
Robienie knedliZ każdego kawałka ziemniaczanego ciasta formuję placek, na środku kładę niewielką porcję farszu, ja używam łyżeczki do herbaty. W ten sam sposób formuję wszystkie knedle. |
5
Done
|
Gotowanie knedliW garnku zagotowuję wodę, powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości naczynia. Solę wodę. Na gotującą wodę wkładam porcję knedli, delikatnie mieszam je drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Po wypłynięciu na wierzch, gotuję knedle jeszcze 4 min. na średnim ogniu, bez przykrycia. |
6
Done
|
Knedle wyławiam łyżką cedzakową i odkładam na sito, aby odciekły. Można je posmarować odrobiną masła, żeby się nie sklejały. Kolejne knedle gotuję tak jak wcześniej i tak do chwili kiedy wszystkie knedle będą ugotowane. Knedle przekładam na talerz, polewam podsmażoną na oleju czerwoną cebulką i od razu podaję. Smacznego 😃 |
7
Done
|