0 0
Szarlotka ze Świeżymi Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka ze Świeżymi Jabłkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad magią, którą wnoszą do domu świeże jabłka każdy ich rodzaj, ale Szara Reneta to królowa wśród jabłek? To owoc, który nie tylko urozmaica nasze dania, ale również sprawia, że kuchnia wypełnia się cudownym aromatem. Renety można użyć nie tylko do pieczenia ciast, ale i mięs. Nie ma lepszych jabłek do pieczonej kaczki. Szara Reneta jest kwaśna, nie rozpada się w czasie pieczenia, dlatego najczęściej wykorzystuję ją w kuchni kiedy ma być poddana pieczeniu lub gotowaniu.

 

 

 

 

Dziś chciałabym podzielić się z Tobą jednym z moich ulubionych przepisów na deser – domową szarlotkę z użyciem świeżych jabłek.

Szarlotka to nie tylko pyszne ciasto, ale również zdrowa przekąska.

Jabłka, zwłaszcza te odmiany Szara Reneta, są bogate w witaminy i minerały, które wspierają nasze zdrowie. Ich chrupiąca konsystencja i delikatny kwaśny smak idealnie komponują się z wilgotnym ciastem, tworząc niezapomniany smakowy doświadczenie.

 

Dlaczego warto zająć się pieczeniem szarlotki w domu zamiast kupować gotowe w sklepie? Odpowiedź jest prosta. Po pierwsze, możesz kontrolować jakość składników, wybierając te najświeższe i najwyższej jakości. Po drugie, samodzielne pieczenie pozwala dostosować smak i konsystencję do własnych preferencji. A przede wszystkim, nic nie jest w stanie przebić aromatu domowego ciasta unoszącego się po całym domu.

Dlatego dzisiaj zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu na domową szarlotkę z użyciem świeżych jabłek Szara Reneta. Uczucie dumy, kiedy wyjmiesz ją z pieca i poczujesz zapach, który skradnie serca Twoich bliskich, nie ma sobie równych. Czas więc sięgnąć po jabłka i wyruszyć w kulinarne podróże!

Przepisy na Jabłka

 

Szarlotka

Składniki na 26 cm formę:

  • 200 g zimnego masła

  • 240 g mąki pszennej

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 120 g cukru

  • 1 jajko i 1 żółtko

  • 2-3 łyżki śmietany

  • sok z połowy cytryny

 

  • ok. 6 średniej wielkości jabłek Szara Reneta

  • 2-3 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

 

  • cukier puder do posypania

 

 

 

Zapraszam na mój kanał YT 
Kuchnia Doroty 

 

(Visited 191 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania ciasta

Zimne masło kroję w kostkę.
Mąki, proszek, cukier mieszam.

Do malaksera wkładam najpierw suche składniki, następnie kostki masła, żółtko i jajko, zaczynam siekać.
Kiedy stworzą się grudki dodaję sok z cytryny i 1 łyżkę śmietany. Siekam całość dłuższą chwilę.
Jeśli nie tworzy się jednolite ciasta, a są ciągle grudki, dodaję kolejną łyżkę śmietany, siekam.

Kiedy ciasto będzie jednolite wykładam je na blat i zagniatam dosłownie chwilę, ma być gładkie.

2
Done

Ciasto dzielę na dwie części, większą i mniejszą. Nie mają to być dokładnie połówki jedna ma być wyłożeniem dna formy, druga będzie wierzchem.

Każdą z części zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na min. 30 min.
Można również włożyć na noc do lodówki.

3
Done

Formę okrągłą (26 cm.) lub kwadratową (ok. 30x25 cm.) wykładam papierem do pieczenia, boki również.
Większą połowę ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na wielkość nieco ponad dno formy.

Dno formy wykładam ciastem, nakłuwam widelcem i wstawiam na 10 min do zamrażarki.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C.

Formę z ciastem wyjmuję z zamrażarki, przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia, wysypuję na papier fasolę, lub specjalne kulki do obciążania ciasta.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 12 min., wyjmuję zdejmuję papier z obciążeniem i wstawiam ponownie do piekarnika na 5 min, brzegi ciasta powinny się lekko zrumienić.

Wyjmuję ciasto i wykładam na nie jabłka, na wierzch kładę pokruszoną pozostałą połowę ciasta, można ją również zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Wstawiam do piekarnika na 35-40 min. do chwili kiedy wierzch ładnie się zrumieni.

5
Done

Upieczoną szarlotkę wyjmuję, odstawiam na 10 min, następnie zdejmuję brzeg i przesuwam delikatnie na kuchenną kratkę już bez spodu formy.

czekam aż całkowicie wystygnie wtedy posypuję cukrem pudrem, lub lukrem,
Można szarlotkę podać z lodami kiedy jest jeszcze ciepła.

6
Done

Przygotowanie jabłek:

Jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na grubych oczkach tarki.

Wkładam do misy dodaję cukier i cynam, mieszam dokładnie. Ja skrapiam również połową soku z cytryny.
Odstawiam do chwili kiedy będę wykładała jabłka na podpieczone ciasto.

Dorota

previous
Placki z Cukinii
next
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką
previous
Placki z Cukinii
next
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »