Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna faszerowana pierś z indyka, na którą inspirację znalazłam kilka lat temu w ,,Wysokich obcasach”. Mięso tak przygotowane jest mięciusieńkie i kruche. Nie bójcie się dużej ilości masła, bo wyjątkowy smak zawdzięczamy właśnie jemu. Idealny świąteczny przepis, gorąco polecam.
Faszerowana Pierś Indyka
Składniki:
- 1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 200 g. masła
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, osuszamy. Odcinamy polędwicę.
- Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i dokładnie, ale delikatnie rozklepujemy tłuczkiem uważając, aby nie podziurawić mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Polędwicę kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki, koperkiem (razem z łodyżkami) i 70 g masła. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy tartą bułkę, dokładnie mieszamy.
- Nadzienie rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa i zwijamy roladę. Sznurujemy jak na zdjęciu. Posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Mięso wkładamy do rękawa foliowego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy rękaw i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 1h. Ja nie nakłuwam rękawa chociaż tak mówi instrukcja z opakowania.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy gorące mięso w rękawie do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmujemy, zachowujemy sos.
Tak przygotowane mięso świetnie smakuje również na zimno jak wędlina.
![]() |
Tak sznurujemy pierś do pieczenia |
(Visited 33 876 times, 2 visits today)
11 komentarzy Ukryj
Wygląda bardzo smakowicie!
Absolutnie apetyczny kawałek mięsa;) Ze świeżą bułką smakowałby idealnie :)Piękny przekrój 🙂
Robiłam pierś na Wielkanoc i teraz robię na parapetówke! Przepis sprawdzony, pyszny i godny polecenia 😁
Bardzo, bardzo dziękuję:)
Wygląda ślicznie. Mam zamiar przygotować ją na świąteczny obiad:-)
Bardzo się cieszę i naprawdę polecam. U mnie w Święta również będzie ta pierś. Smacznego:)
DOSKONAŁE. Ja dodałam odrobinę czosnku do farszu. Zrobiłam na swoje imieniny i wszystkim smakowało. Uważam, że z ziolami mozna eksperymentować, ale koperek i pietruszka są super. Ciekawe jakby smakowało z dodatkiem szczypiorku, albo dymki. Pewnie też doskonale. Dla mnie bardzo inspirujący przepis. Na pewno skorzystam z niego wiele razy. Dziękuję i Pozdrawiam
Cieszę się bardzo i również pozdrawiam:)
Ja do farszu oprócz czosnku dodałam jeszcze parę suszonych drobno posiekanych pomidorów, wyszło super:)
Doroto na ile osób przewidzieć taką pierś? Przygotowuje obiad dla 25 osób i zastanawiam się czy to w ogóle dobry pomysł taka faszerowana pieczeń bo chyba musiałabym ich zrobić z 4?
Kasiu, pomysł jest świetny, ale 3 duże lub 4 średnie na pewno powinnaś zrobić bo to sporo osób, a ktoś może chcieć dokładkę 🙂