0 0
Faszerowana Pierś Indyka (zielona)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowana Pierś Indyka (zielona)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna faszerowana pierś z indyka, na którą inspirację znalazłam kilka lat temu w ,,Wysokich obcasach”. Mięso tak przygotowane jest mięciusieńkie i kruche. Nie bójcie się dużej ilości masła, bo wyjątkowy smak zawdzięczamy właśnie jemu. Idealny świąteczny przepis, gorąco polecam.

piers-CC-81-indyka-faszerowana-zio-C5-82ami

Faszerowana Pierś Indyka

Składniki:
  • 1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g. masła
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, osuszamy. Odcinamy polędwicę.
  2. Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i dokładnie, ale delikatnie rozklepujemy tłuczkiem  uważając, aby nie podziurawić mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Polędwicę kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki, koperkiem (razem z łodyżkami) i 70 g masła. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy tartą bułkę, dokładnie mieszamy.
  4. Nadzienie rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa i zwijamy roladę. Sznurujemy jak na zdjęciu. Posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Mięso wkładamy do rękawa foliowego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy rękaw i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 1h. Ja nie nakłuwam rękawa chociaż tak mówi instrukcja z opakowania.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy gorące mięso w rękawie do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmujemy, zachowujemy sos.

Tak przygotowane mięso świetnie smakuje również na zimno jak wędlina.

piers-25CC-2581-z-indyka-faszerowana-zio-25C5-2582ami
Tak sznurujemy pierś do pieczenia
zielenina
(Visited 10 639 times, 4 visits today)

Dorota

Sernik Krakowski
previous
Sernik Krakowski – przepis z filmem
next
Spaghetti Bolognese
Sernik Krakowski
previous
Sernik Krakowski – przepis z filmem
next
Spaghetti Bolognese

10 komentarzy Ukryj

DOSKONAŁE. Ja dodałam odrobinę czosnku do farszu. Zrobiłam na swoje imieniny i wszystkim smakowało. Uważam, że z ziolami mozna eksperymentować, ale koperek i pietruszka są super. Ciekawe jakby smakowało z dodatkiem szczypiorku, albo dymki. Pewnie też doskonale. Dla mnie bardzo inspirujący przepis. Na pewno skorzystam z niego wiele razy. Dziękuję i Pozdrawiam

Ja do farszu oprócz czosnku dodałam jeszcze parę suszonych drobno posiekanych pomidorów, wyszło super:)

Doroto na ile osób przewidzieć taką pierś? Przygotowuje obiad dla 25 osób i zastanawiam się czy to w ogóle dobry pomysł taka faszerowana pieczeń bo chyba musiałabym ich zrobić z 4?

Kasiu, pomysł jest świetny, ale 3 duże lub 4 średnie na pewno powinnaś zrobić bo to sporo osób, a ktoś może chcieć dokładkę 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię