Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sos Bolognese można podawać z każdym rodzajem makaronu, chociaż najpopularniejszy jest z makaronem Spaghetti.
Ja bardzo lubię go również ze świeżą bagietką. Sos Bolognese, można zamrozić i zawsze mieć w pogotowi. Mój sos jest dość gęsty i aromatyczny, ale jeśli lubicie, sos Bolognese można zrobić nieco rzadszy po prostu dolewając nieco więcej sosu pomidorowego lub bulionu.
Polecam, idealny na każdą porę roku 🙂
Spaghetti Bolognese
Składniki na spaghetti:
- 1 kg. mięsa mielonego z szynki
- 1 puszka pomidorów w sosie (400 g)
- 1 opakowanie sosu pomidorowego (500 ml)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkie w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- olej do smażenia
Ponadto:
- starty parmezan do posypania (lub inny ulubiony, twardy ser)
- natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania (opcjonalnie)
- ugotowany makaron
Steps
1 Done | W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju, wsypać sól, pieprz i papryki, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. |
2 Done | |
3 Done | |
4 Done |
4 komentarze Ukryj
Najlpsze! <3
piękne zdjęcia 🙂
Dziękuję 😀
Zrobione 😀 Pyszne 😋😋
Super!!! Bardzo się cieszę 😀