0 0
Spaghetti Bolognese

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Spaghetti Bolognese

Bardzo lubiany i niezwykle szybki do zrobienia Makaron z Sosem Bolognese

  • 35 min
  • 4 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sos Bolognese można podawać z każdym rodzajem makaronu, chociaż najpopularniejszy jest z makaronem Spaghetti.

Ja bardzo lubię go również ze świeżą bagietką. Sos Bolognese, można zamrozić i zawsze mieć w pogotowi. Mój sos jest dość gęsty i aromatyczny, ale jeśli lubicie, sos Bolognese można zrobić nieco rzadszy po prostu dolewając nieco więcej sosu pomidorowego lub bulionu.

Polecam, idealny na każdą porę roku 🙂

 

 

Spaghetti Bolognese

Składniki na spaghetti:

  • 1 kg. mięsa mielonego z szynki
  • 1 puszka pomidorów w sosie (400 g)
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego (500 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkie w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 ostrej papryki w proszku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano 
  • olej do smażenia 
Ponadto:
  • starty parmezan do posypania (lub inny ulubiony, twardy ser) 
  • natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania (opcjonalnie) 
  • ugotowany makaron

(Visited 18 339 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju, wsypać sól, pieprz i papryki, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Najlepiej na chwilę zdjąć patelnię z ognia, żeby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki.

2
Done

Na podsmażone przyprawy wrzucić mięso mielone i wymieszać, postawić na dużym ogniu.
Smażyć przez ok.10 min, mieszać od czasu do czasu.
Do usmażonego mięsa wlać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, wymieszać.

3
Done

Dodać bazylię i oregano, wymieszać. Zmniejszyć płomień pod patelnią, sos powinien tylko lekko ,,mrugać", przykryć.
Sos gotować ok. 20 min, od czasu do czasu zamieszać.

4
Done

Ugotować makaron spaghetti lub inny ulubiony.

Makaron polać sosem, posypać startym serem i posiekaną pietruszką, podawać gorący.

Dorota

previous
Faszerowana Pierś Indyka (zielona)
next
Karpatka
previous
Faszerowana Pierś Indyka (zielona)
next
Karpatka

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »