Zupa z Brukselki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa z Brukselki

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Tradycyjna, jesienna zupa brukselkowa. Brukselka to jedno z moich ulubionych warzyw, ale wiem, że nie wszyscy ją lubią. Brukselkę gotuję jako warzywo do obiadu, duszę na maśle jako dodatek do mięs, albo gotuję z niej taką właśnie zupę.

    Zupa z brukselki jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Doskonale się przechowuje, a nawet możemy ją zamrozić.

    Zupę podajemy czystą jedynie posypaną posiekaną drobno natką, lub i to mój ulubiony sposób zabielaną kwaśną śmietaną 18%. Spróbujcie, który sposób będzie najlepszy dla Was. Polecam 🙂

     

    brukselka

    Zupa z Brukselki

    Składniki na garnek ok. 4-5l.:

    • 1 ćwiartka Kurczaka lub golonka z indyka
    • ok. 200 g. żeberek wieprzowych
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 10 ziaren pieprzu
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • 3 duże marchewki
    • 2 średnie pietruszki
    • kawałek selera (ćwiartka średniego)
    • ok. 15 cm. kawałek pora
    • ok. 500 g świeżej brukselki
    • 4-5 średnich ziemniaków
    • śmietana do zabielenia zupy (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania zupy brukselkowej:

    Do dużego garnka wkładamy mięso, związaną nicią kuchenną natkę i przyprawy, zalewamy
    ok. 3-3,5 l wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i przykrywamy garnek.
    Po ok. 10 min, zdejmujemy pokrywkę i łyżką dokładnie usuwamy ,,szumowiny” czyli szary, brzydki osad, który utworzy się na wodzie. Szumowiny to białko z gotowanego mięsa, nie psuje smaku zupy, ale sprawia, że płyn jest mętny, dlatego usuwamy je dokładnie dzięki czemu zupa będzie klarowna.

    Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy zupę na małym ogniu ok. 25 min.

    W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, brukselkę czyścimy usuwając wierzchnie listki. Warzywa kroimy w średnią kostkę, duże brukselki na pół, małe zostawiamy w całości.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i odstawiamy.

    Do garnka z gotującym się mięsem wkładamy warzywa i brukselkę (bez ziemniaków), zagotowujemy, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 min. Następnie
    do rzucamy ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 10 min, do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie.

    Zupa jest gotowa.
    Podajemy czystą jedynie posypaną natką, lub na talerz kładziemy 1-2 łyżeczki śmietany i zalewamy gorącą zupą, mieszamy.

    Ja najbardziej lubię zupę zabielaną, ale to już kwestia naszych upodobań.

    Smacznego 🙂

    • brukselka-przepisy
    • pomysly-na-obiad
    • przepisy-na-zupy
    (Visited 7 944 times, 4 visits today)

    Dorota

    Weekendowe Menu
    previous
    Weekendowe Menu cz. 23 – Pierwszy Dzień Grudnia
    Rolada Piernikowo-Kawowa
    next
    Rolada Kawowo-Piernikowa z Kremem
    Weekendowe Menu
    previous
    Weekendowe Menu cz. 23 – Pierwszy Dzień Grudnia
    Rolada Piernikowo-Kawowa
    next
    Rolada Kawowo-Piernikowa z Kremem

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »