Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Coraz bliżej Święta, czy zaplanowaliście już menu na ten wyjątkowy czas?
Dzisiaj proponuję Wam wyjątkową roladę kawowo-piernikową, ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale dzięki piernikowej nucie doskonale pasuje na świąteczny deser.
Delikatne ciasto przełożone kawowo-pomarańczowym kremem z bitej śmietany i mascarpone podane z filiżanką aromatycznej kawy Inki, będzie idealnym dopełnieniem świątecznego obiadu.
Deser odpowiedni dla małych i dużych biesiadników.
W moim domu ciasto zrobiło prawdziwą furorę, więc na święta upiekę porcję z podwójnej ilości składników.
Ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepsza będzie lodówka lub spiżarnia.
Polecam 🙂
Rolada Kawowo-Piernikowa
Składniki na małą roladę:
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 0,5 szklanki cukru
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mleka (3,2)
- 30 g oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej
- 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
- szczypta soli
Na krem kawowy:
- 150 g śmietany kremówki 36%
- 120 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka Kawy Inki Klasycznej
Sposób przygotowania ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 120 st.C. z termoobiegiem.
Formę do ciasta ok. 22 x 26 cm. posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, papier dodatkowo posmarować masłem. Odstawić.
Żółtka, cukier, mleko i olej dokładanie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, kawę Inkę i przyprawę piernikową wymieszać. Masę jajeczną połączyć z mąką z dodatkami i dokładanie wymieszać.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Połączyć z ciastem kawowym i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki, wygładzić, kilkakrotnie uderzyć w blat, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza.
Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 120 st.C., następnie zwiększyć temperaturę do 150 st.C.
i piec ok. 8 min.
Czystą ściereczkę rozłożyć i oprószyć cukrem pudrem. Upieczone, ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę, delikatnie usunąć papier i od razu zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon.
Odłożyć do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę kremówkę włożyć na ok. 20 min do zamrażalnika, musi być bardzo zimna.
Kremówkę z cukrem pudrem zmiksować, kiedy zacznie gęstnieć dodać mascarpone i kawę Inkę, zmiksować na szybkich obrotach do chwili kiedy powstanie sztywna bita śmietana. Na koniec dodać posiekaną skórkę pomarańczową i króciutko zmiksować tylko żeby składniki dokładnie się wymieszały. Teraz krem można wstawić do lodówki, jeśli ciasto jeszcze nie wystygło.
Zimne ciasto delikatnie rozwijamy (nie powinno pękać bo ciasto jest bardzo sprężyste, ale jeśli pojawią się pęknięcia, nic nie szkodzi). Ciasto smarujemy ok. 2/3 kremu, pozostawiając jeden brzeg nie posmarowany, teraz delikatnie zwijamy roladę, łączenie powinno być na spodzie ciasta.
Roladę z wierzchu smarujemy pozostałym kremem i wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Roladę można oprószyć kawą Inką. Ciasto kroimy ostrym nożem.
Smacznego 🙂
4 komentarze Ukryj
Na święta idealna 🙂 pięknie prezentowałaby się na stole 🙂
Mmm, pyszności!
A wygląda po prostu obłędnie 🙂
Pani Doroto,ile mleka ma być? Podając składniki nie uwzględniła go Pani.
Dziękuję, już uzupełniłam 🙂