Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny pomysł na kotlety tym razem trochę w innej odsłonie. Tym razem usmażyłam w panierce boczniaki. Danie jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Takie kotlety można podawać z zieloną sałatą i pomidorami, ziemniakami pieczonymi lub jako środek wegetariańskiego burgera.
POmysł na podanie zależī od was, ja polecam tylko duszenie kotletów pod przykryciem z dodatkiem masła, dzięki temu kotlety są delikatne i naprawdę smaczne.
Polecam, idealne danie na czas postu.
Kotlety z Boczniaków
Składniki dla 2 osób:
- 250-300 g boczniaka
- 1 jajko
- ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli + 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- ok. 0,5 szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania kotletów z boczniaka:
Boczniaki oczyścić, ja robię to pędzlem kuchennym, lekko opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować trzy miski, w jednej umieścić mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
W drugiej rozkłócić jajko, a do trzeciej wsypać tartą bułkę.
Suche boczniaki najpierw obtoczyć w mące z przyprawami, następnie w jajku i na koniec w bułce, dokładanie jak kotlety schabowe.
Na patelni rozgrzać olej, boczniaki obsmażyć najpierw z jednej strony, przewrócić na drugą, zmniejszyć ogień do minimum. Na patelnie włożyć masło, przykryć i tak dusić ok. 20 min.
Podawać z zieloną sałatą i pomidorami.
Smacznego 🙂