Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzisiaj propozycja na bardzo wykwintny i pyszny deser kawowy, czyli suflet.
Mój przepis jest niezwykle łatwy i szybki, dlatego możecie zrobić go w domu i delektować się wyjątkowym smakiem.
Do upieczenia sufletu użyłam kawy Inki, bo zawsze robię desery dla całej rodziny, zarówno dla nas jak i mojego 13 letniego syna.
Suflet w czasie pieczenia pięknie rośnie, ale musimy liczyć się z tym, że po jakimś czasie deser nieco opadnie, ale w środku pozostaje puszysty i lekki jak kawowa mgiełka. Ja często podaję ten suflet z bitą śmietaną i owocami, ale jedynie posypany kawą lub cukrem pudrem też jest pyszny. Polecam 🙂
Suflet Kawowy
Składniki dla 2 osób:
- 1 czubata łyżka kawy Inki Classic
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 2 krople zapachu waniliowego
- 1 łyżeczka wody
- 2 białka jajek (L)
- szczypta cream of tartar lub szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- bita śmietana i owoce u mnie pestki granatu
Sposób przygotowania sufletu:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Kawę Inkę, cynamon i zapach wymieszać z łyżeczką wody, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić.
Białka z cream of tartar lub z solą ubić mikserem na pianę, pod koniec miksowania wsypać cukier puder i miksować do chwili, kiedy piana będzie sztywna
i lśniąca, jak na bezę.
Do piany wlać kawę i krótko zmiksować.
Żaroodporne kokilki posmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Kokilki napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 200 st.C. 12–15 min.
Wyjąć i od razu podawać, można udekorować bitą śmietaną i owocami lub oprószyć kawą Inką.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Pyszota! <3